foto: Reuters/Scanpix/LETA
ASV sankciju dēļ Deripaska atstājis "RusAl" padomi
Deripaskas aiziešana no "RusAl" padomes ir viens no pasākumiem, lai pasargātu kompānijas intereses.
Bizness un ekonomika
2018. gada 25. maijs, 08:06

ASV sankciju dēļ Deripaska atstājis "RusAl" padomi

LETA

Krievijas miljardieris Oļegs Deripaska, pret kuru noteiktas ASV sankcijas, no piektdienas atstājis alumīnija ražošanas uzņēmuma "RusAl" direktoru padomi.

Deripaskas aiziešana no padomes ir viens no pasākumiem, lai pasargātu kompānijas intereses saistībā ar ASV sankciju noteikšanu pret Deripasku, paziņojis "RusAl".

Ar holdinga "En+ Group" starpniecību Deripaskam pieder 48,13% "RusAl" akciju.

"Rus Al" direktoru padomi atstājuši vēl septiņi locekļi, kas pārstāvēja "En+ Group".

ASV sankcijas pret Deripasku un viņa kontrolētajām kompānijām ir spēkā kopš 6.aprīļa. ASV Finanšu ministrija paskaidrojusi, ka sankcijas pret "RusAl" varētu tikt atceltas, ja Deripaska vairs nekontrolēs šo uzņēmumu.

Plānots arī, ka Deripaskas līdzdalība "En+ Group" tiks samazināta zem 50%.

Jau vēstīts, ka ASV Finanšu ministrija 6.aprīlī paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām. "Melnajā sarakstā" tika iekļauts arī miljardieris, lielākā Krievijas konglomerāta "Bazovij eļement" dibinātājs un vienīgais īpašnieks Deripaska.

Sankcijas paredz jebkādu tām pakļauto fizisko un juridisko personu ASV jurisdikcijā esošo īpašumu iesaldēšanu, kā arī aizliedz Savienoto Valstu jurisdikcijā esošajām fiziskajām un juridiskajām personām iesaistīties jebkādos darījumos ar sankciju sarakstā minētajiem cilvēkiem un uzņēmumiem.

Taču Vašingtona var vērsties arī pret uzņēmumiem ārpus ASV, ja tie iesaistījušies nozīmīgos darījumos ar personu vai uzņēmumu, kas iekļauts ASV sankciju sarakstā. Avoti banku nozarē norādīja, ka šis apstāklis licis Eiropas bankām uzmanīties no darījumiem ar Deripasku un viņa uzņēmumiem.