foto: Publicitātes foto
3 roboti, kas varētu papildināt tavu sadzīves ierīču klāstu
"VIKING iMow" zālienu pļaušanas robots.
Auto un tehnoloģijas
2018. gada 25. maijs, 15:39

3 roboti, kas varētu papildināt tavu sadzīves ierīču klāstu

Karlīna Timofejeva

Tā kā ikdienas straujajā dzīves ritmā mums nereti trūkst laika sadzīviskiem darbiem, elektroierīču ražotāji rada aizvien jaunus tehnoloģiskos risinājumus – ierīces, kas paveic darbus mājoklī un pagalmā, ietaupot mūsu laiku un paaugstinot komforta līmeni. Iepazīstinām ar dažiem palīgiem, kas, atšķirībā no ierastajiem robotiem – telpu tīrītājiem – vēl tiek izmantoti salīdzinoši reti.

Mājas tīrīšana

Jauninājums starp jau ierastajiem mājas tīrīšanas robotiem ir mājas logu tīrītājs. Tas notīra logu stikla virsmas automātiski – izmantojot algoritmu un iebūvētus sensorus, tas nosaka loga malas un stūrus, izplāno kustību pa stikla virsmu un ar rotējošajām kustībām rūpīgi notīra. Pie stikla virsmas robots turas ar vakuuma motoru palīdzību, un gružu un putekļu notīrīšanu veic ar mirošķiedras lupatiņu, neizmantojot ķīmiskus virsmas tīrīšanas līdzekļus.

Noteksistēmas kopšana

Jebkuras mājas neatņemama sastāvdaļa ir ūdens noteksistēma, kas pasargā jumta konstrukciju, ēkas fasādi un pamatus no bojāšanās. Lai novērstu noteku pārplūšanu, tās regulāri jātīra, vēlams pavasarī un rudenī. Šo darbu var uzticēt robotam, ko ievieto notekcaurulē – tas iztīra reni visā garumā un atgriežas atpakaļ sākuma pozīcijā.

Robotizēto notekcauruļu tīrītāju var vadīt ar tālvadības pulti manuāli, kā arī ļaut tam veikt tīrīšanu automātiski. Taču jāatceras, ka šāds robots ir paredzēts regulārai gružu iztīrīšanai, nevis aizaugušām renēm, kurās lapas un citi sakritušie objekti jau pārvērtušies par sablīvētu augsni.

Zāliena pļaušana

Zāliena kopšanai var izmantot tradicionālo zāles pļāvēju, kuru darbina elektrība, degviela vai akumulators. Taču, lai savu laiku atvēlētu svarīgākām aktivitātēm, mauriņa pļaušanu iespējams uzticēt robotizētam zāles pļāvējam. Līdzīgi kā robotizētais putekļsūcējs uzkopj telpas, arī zāles pļāvējs patstāvīgi pļauj mauriņu, automātiski atgriežoties uzlādes stacijā.

Lai norādītu, ka jāpļauj ir tikai mauriņš, bet puķu dobēm jāļauj ziedēt, pļaujamo platību ierobežo ar zemē ievietotu speciālu kabeli. Zāles pļāvējiem-robotiem var iestatīt grafiku, norādot, kurā dienā un cikos tam ir jāveic zāliena pļaušana.

Regulāri pļaujot zālienu, tas veidosies skaists un blīvs, turklāt ir pieejami roboti, kas pļaušanas laikā zāli sasmalcina un atstāj uz zāliena kā mēslojumu. Nopļautā zāle trūdēšanas procesā izdala vērtīgas organiskas barības vielas, videi draudzīgā veidā stiprinot zālauga saknes un veicinot tā augšanu.

Zāles pļāvējs-robots ir drošs – saskaroties ar šķēršļiem, dzīvniekiem vai cilvēkiem, tas pārslēdzas atpakaļgaitā un izvēlas jaunu kustības virzienu, kā arī, paceļot vai apgāžot robotu, tā asmeņi uzreiz automātiski izslēdzas.

Šobrīd, lai izdevīgi iegādātos "VIKING iMow" zālienu pļaušanas robotiem, ieskaties "Elektrum" Draudzīgo labumu piedāvājumos, šeit:

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Elektrum