foto: LETA
"Čaulas kompāniju" noguldījumu apjoms bankās samazinājies par miljardu eiro
Eiro banknotes.
Bizness un ekonomika
2018. gada 18. maijs, 20:12

"Čaulas kompāniju" noguldījumu apjoms bankās samazinājies par miljardu eiro

LNT Ziņas

Bankas sākušas pārtraukt sadarbību ar tā dēvētajiem "čaulas veidojumiem", to noguldījumu atlikums no februāra beigām līdz aprīļa beigām krities par 1 miljardu eiro jeb 38%, informē "LNT Ziņas".

Tas nozīmē, ka ievērojami mazinājies arī šo "čaulas veidojumu" skaits, kas vēl februāra beigās pārsniedza 26 tūkstošus.

Kopumā šobrīd situācija banku sektorā ir stabila, šodien pēc kārtējās  Ministru prezidenta vadītās Finanšu sektora attīstības padomes sēdes norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Bankas turpina pārtraukt sadarbību arī ar citiem riskantiem klientiem un tas neesot viegli. "Joprojām ir atsevišķi gadījumi, kad uzņēmēji vai privātpersonas sniedz informāciju, ka kāda no bankām atsakās atvērt kontus vai apkalpot," LNT ziņām atzina ministre.

Lai novērstu iespējamos pārpratumus nākotnē, Finanšu un kapitāla tirgus komisija šobrīd izstrādā speciālu regulējumu, lai būtu skaidrākas definīcijas un normu piemērošanas kārtība bankās.

"FKTK strādā pie definīcijas nerezidentu noguldītāju precizēšanai, lai bankām būtu skaidri spēles noteikumi - kādi klienti īsti nav vēlami šeit, ar kādiem ārvalstu pilsoņiem un uzņēmumiem strādāt savukārt drīkst," precizēja Dana Reizniece-Ozola. Vienlaikus ar atbrīvošanos no nevēlamiem klientiem nerezidentus apkalpojošās bankas turpina darbu pie savas darbības izmaiņām, pielāgojoties valsts līmenī uzstādītiem nosacījumiem nerezidentu noguldījumu apjomiem.