foto: Evija Trifanova/LETA
Dana Reizniece-Ozola: būtiska ir sabiedrības pārliecība par valsts pārvaldes spēju efektīvi un godīgi izlietot nodokļu maksātāju līdzekļus
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.
Bizness un ekonomika
2018. gada 16. maijs, 18:25

Dana Reizniece-Ozola: būtiska ir sabiedrības pārliecība par valsts pārvaldes spēju efektīvi un godīgi izlietot nodokļu maksātāju līdzekļus

LETA

Ēnu ekonomikas mazināšanā būtiska ir sabiedrības pārliecība par valsts pārvaldes spēju efektīvi un godīgi izlietot nodokļu maksātāju līdzekļus, trešdien konferencē "Ēnu ekonomika Latvijā" sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa atgādināja, ka, atbilstoši austriešu ekonomikas profesora Fridriha Šneidera pētījumam, Latvijā prognozējams pakāpenisks ēnu ekonomikas apmēra samazinājums par 1% ik gadu, 2021.gadā tam sasniedzot 18% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Līdz šim nolūkā mazināt ēnu ekonomiku Latvijā rasti risinājumi, kā palielināt sodus un sankcijas, kā panākt nodokļu saistību izpildi un varbūtību tikt pieķertam. Taču ēnu ekonomikas mazināšanā, pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, ārkārtīgi svarīga ir sabiedrības pārliecība par valsts pārvaldes spēju efektīvi un godīgi izlietot nodokļu maksātāju līdzekļus.

Finanšu ministre uzsvēra - ja ir mērķis samazināt ēnu ekonomiku Latvijā, jādomā par to, kā palielināt sabiedrības motivāciju maksāt nodokļus un sabiedrības ticību valdībai. Šajā kontekstā būtisks esot komunikācijas veids ar sabiedrību, jo komunikācijas kļūdām ir smagas sekas. Patlaban valsts pārvalde turpina komunicēt ar iedzīvotājiem "administratīvajā valodā", tādējādi attālinoties no iedzīvotājiem. Tāpēc valsts pārvaldes sektoram jādomā pie formas un valodas, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem. Būtiski ir uzlabot komunikāciju ar sabiedrību. Sabiedrības noskaņojumu pret valsts pārvaldi uz labo pusi maina arī diskusija. Būtiski ir arī preventīvie pasākumi.

Reizniece-Ozola atgādināja, ka arī viena no nodokļu politikas prioritātēm šim gadam Latvijā ir panākt nodokļu maksātājiem saprotamu nodokļu reformu, lai likuma piemērošana atbilst mūsdienu prasībām, kā rezultātā iedzīvotājiem būtu vieglāk izpildīt saistības un būtu izpratne par tām.

Tāpat starp šā gada nodokļu politikas mērķiem ir nodokļu reformas mērķu sasniegšana, lai nodokļu politika saskan ar nodokļu politikas pamatnostādnēm un tiktu īstenoti pamatnostādnēs noteiktie uzdevumi un izmaiņas. Lai nodokļu atvieglojumi saskanētu ar pamatnostādnēs noteiktajiem principiem - efektivitāti, taisnīgumu. Tā rezultātā izdosies panākt nodokļu sistēmas stabilitāti un uzticamību.

Pēc viņas teiktā, starp šogad plānotajiem pasākumiem ir arī standartizētu būvniecības līgumu nosacījumu ieviešana izmantošanai publiskajos iepirkumos. FM plāno pāriet uz FIDIC līgumiem. Tāpat iecerēts atdzīvināt padziļinātās sadarbības programmu, vienkāršot nodokļu samaksas instrumentus.

"Dodien Rīgā notika ikgadējā konference "Ēnu ekonomika Latvijā", kurā prezentē pētījumu "Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2017".

Pētījuma "Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2017" rezultāti liecina, ka ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pērn bija 22% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 1,3 procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās