foto: Publicitātes
Miķelis atzīst: "Lepojos, ka ražoju elektroenerģiju no atjaunīgajiem resursiem"
Bizness un ekonomika
2018. gada 9. maijs, 06:00

Miķelis atzīst: "Lepojos, ka ražoju elektroenerģiju no atjaunīgajiem resursiem"

Karlīna Timofejeva

Pašam kļūt par elektroenerģijas ražotāju, mājās uzstādot saules paneļus – tā kļūst par ikdienu aizvien vairāk zaļi domājošiem cilvēkiem Latvijā, jo pagājušajā vasarā Elektrum sāka piedāvāt klientiem jaunu pakalpojumu Elektrum solārais. Tas raisījis lielu interesi, jo sniedz cilvēkiem iespēju aktīvi iekļauties un izvirzīties inovāciju izmantošanas jomā, kļūt par zaļās elektroenerģijas ražotājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aicinājām uz sarunu Miķeli Zondaku, vienu no pirmajiem klientiem, kas pieņēma lēmumu izvēlēties Elektrum solārais pakalpojumu un uzstādīt saules paneļus savā īpašumā. Viņš iegādājies un uzstādījis lielo Elektrum solārais komplektu ar ražošanas jaudu 10 kW.

FAKTI

•    Elektrum solārais lielais komplekts – 40 paneļi;
•    ražošanas jauda 10 kW;
•    ģimenes dzīvojamā platība – privātmāja, 200 m2;
•    vieta – Pierīga;
•    elektroenerģijas patēriņš vidēji 1100 kWh mēnesī;
•    apkures veids – zemes siltumsūknis.

Ieguldījums nākotnē ar plašu potenciālu

“Patlaban visā pasaulē un, protams, arī Latvijā strauji attīstās tehnoloģijas, saules paneļi kļūst lētāki un efektīvāki, iespējams, drīzumā daudz pieejamāki kļūs arī akumulatori, un tas savukārt dos iespēju saražoto elektroenerģiju uzglabāt, tādējādi  nākotnē paverot vēl plašākas iespējas,” ir pārliecināts M. Zondaks. Viņš ir jauns speciālists, kuram arī profesionālā darbība saistīta ar IT un inovācijām, tādēļ iesaistīšanās šajā projektā bijusi visai likumsakarīga: „Man šķita ļoti svarīgi, lai šis pasākums būtu videi draudzīgs un vienlaikus ilgtspējīgs risinājums. Taču, protams, izvērtēju arī finansiālos ieguvumus un potenciālos riskus.”

Lēmums pašam kļūt par ražotāju

„Man šķiet ļoti svarīgi, ka enerģija, ko mēs mājās ražojam, tiek iegūta no atjaunīgajiem resursiem – saules. Latvijā atjaunīgās enerģijas īpatsvars Daugavas hidroelektrostaciju dēļ ir ļoti liels, un es lepojos, ka varu dot arī savu ieguldījumu. Man šī apziņa ir ļoti svarīga. Tas varbūt nav pats galvenais iemesls, kādēļ mēs ģimenē pieņēmām šo lēmumu par saules paneļu iegādi, protams, mēs vērtējām savu patēriņu, finansiālos riskus un ieguldījumus, bet tas, ka saražotā enerģija būs zaļa, bija viens no svarīgākajiem argumentiem, ko ņēmām vērā. Ja mēs mājās elektroenerģiju tērētu maz un tas būtu tikai tāds spuldzīšu jautājums, tad, protams, mēs nepieņemtu lēmumu par saules paneļu iegādi, tas gluži vienkārši nav izdevīgi. Taču ar tādu elektrības patēriņu, kāds ir mūsu mājā, par to bija vērts padomāt. Interesanti, ka pēc saules paneļu parādīšanās arī daudzi mūsu kaimiņi nākuši interesēties, kas šeit uzcelts, vai ir izdevīgi, kāpēc, cik tas maksā. Starp šiem cilvēkiem lielākā daļa arī domā par līdzīgiem risinājumiem.

Mūsu ģimenes mājā viss ir uz elektrību – virtuve, apgaismojums, apkure, siltais ūdens, par sadzīves elektroierīcēm pat nerunājot, faktiski viss, ieskaitot apkures sistēmu – zemes siltumsūkni. Kopumā elektrības patēriņš mājsaimniecībā ir paliels – gribot negribot jāsāk domāt arī par savu ietekmi uz vidi.”  

Atrasts piemērotākais tehniskais risinājums

Jau ilgāku laiku Miķeļa ģimenē bijuši mēģinājumi analizēt un izprast, kādi būtu veiksmīgākie tehnoloģiskie risinājumi: ne mirkli nepārstājot domāt par saimniecisko izdevīgumu un saprātīgu saimniekošanu, apskatīti tādi enerģijas iegūšanas veidi, kas vienlaikus būtu gan izdevīgi finansiāli, gan videi draudzīgi. Izskatīta iespēja gan uzstādīt saules kolektoru, lai šādi samazinātu siltumsūkņa elektrības patēriņu, tāpat analizēta iespēja pāriet uz granulu katla izmantošanu, apsvērti arī citi varianti, piemēram, vēja ģeneratora izmantošana. Tos analizējot, netika gūta pārliecība, ka no tiem kāds būtu pārliecinoši labākais. Un tad Miķelis atradis Elektrum solārais piedāvājumu – izsvēris, ka tas šķiet vispiemērotākais risinājums, turklāt piedāvājumā ir dažādi komplekti. „Sākumā bija doma baterijas montēt uz ēkas jumta, taču tas risinājums  tomēr nederēja jumta novietojuma dēļ – paneļi jānovieto pret dienvidiem, lai būtu iespējams ražot maksimāli izdevīgi. Tādēļ izvēlēts komplekts uz zemes, jo tieši šādi bija iespējams sasniegt lielāko iespējamo efektivitāti.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes

Miķeļa Zondaka īpašumā uz zemes uzstādīts lielais Elektrum solārais komplekts – 40 saules paneļi

Dienas kārtībā – paradumu maiņa

Lai gan paneļi enerģiju ražo arī mākoņainā laikā, ir skaidrs, ka intensīvākā elektrības ražošana notiek tad, kad laiks ir saulains, tādēļ Zondaku ģimene jau pārrunājusi, ka jāmaina elektroenerģijas lietošanas paradumi. Ģimene kopš saules paneļu uzstādīšanas cenšas iespējami lielu elektrības patēriņa daļu pielāgot tieši tām stundām, kad notiek enerģijas ražošana, jo, šādā režīmā tērējot, elektrība ir pilnīgi bez maksas. Piemēram, veļas mazgāšanu ar taimera palīdzību pārliek tieši uz tām stundām, kad notiek ražošana, tāpat arī ar trauku mazgājamo mašīnu. Atnāc no darba – veļa izmazgāta, trauki nomazgāti. „Šobrīd prognozēt ienākumus vēl ir pāragri, esam pētījuši maksimāli sliktāko scenāriju, izskatījām arī optimālākos variantus. Risks, protams, pastāv, par to mums nav šaubu. Vienlaikus šķita, ka tas risks tomēr ir samērīgs. Mūsuprāt, ir pietiekami lielas iespējas, ka šis projekts sevi atpelnīs, mēs rēķinām, ka ar savu elektroenerģijas patēriņu ar šo projektu mīnusos neieiesim,” vērtē saimnieks.

Elektrum solārais pakalpojums ir izdevīgs klientiem ar elektroenerģijas patēriņu, sākot no vidēji 300 kWh mēnesī. Jo lielāks patēriņš dienas laikā, jo ātrāk uzstādītie saules paneļi atmaksāsies. Klientiem ir pieejami dažādi komplekti, un Elektrum klientu konsultanti katram piemeklē atbilstošāko risinājumu. Uzzināt vairāk par pakalpojumu, kā arī pieteikties konsultācijai var portālā: www.elektrum.lv/solarais

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Elektrum