No Raidorganizāciju asociācijas izslēdz "Super FM", "Krievu radio" un "Latviešu radio"
"Krievijas Hītu radio" līdzīpašnieks un "Super FM" valdes priekšsēdētājs Uģis Polis.
Bizness un ekonomika
2016. gada 23. marts, 23:27

No Raidorganizāciju asociācijas izslēdz "Super FM", "Krievu radio" un "Latviešu radio"

Jauns.lv

No Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) izslēgta AS "Super FM", SIA "Krievu radio" un SIA "Latviešu radio", informē LRA izpilddirektore Gunta Līdaka.

Šo mediju uzņēmumu izslēgšanu no biedru sastāva iepriekš ierosināja LRA valde, pamatojoties uz LRA statūtu 4.12.3.punktu par darbību, kas nav savienojama ar biedrības mērķiem, pastāstīja Līdaka. LRA kopsapulce šodien atbalstīja šādu lēmumu.

Kā skaidro LRA valdes loceklis Filips Rubenis, "Super FM", "Krievu radio" un "Latviešu radio" no LRA izslēdza par atrašanos interešu konfliktā. "Pēc LRA biedru uzskatiem, nav pieļaujams, ka mūsu asociācijā ir biedri, kuri pauž no asociācijas krasi atšķirīgu viedokli, izmantojot citu asociāciju - Latvijas Komerciālo radiostaciju asociāciju. LRA mērķi ir kopīga viedokļa paušana un nozares interešu pārstāvēšana," skaidroja Rubenis.

Jau vēstīts, ka Saeima 2014.gada 23.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL), kas nosaka, ka radiostacijām, kurām vismaz pusei no satura jābūt latviešu valodā, būs jāraida valsts valodā. Raidījumu vai raidījuma fragmentu svešvalodā šādās radiostacijās tulkos valsts valodā.

Tāpat noteikts, ka elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmā paša radio veidotajiem raidījumiem jāaizņem ne mazāk kā 90% no raidlaika kopapjoma nedēļas laikā. Izņēmums būs mūzikas skaņdarbu izpildījums, reklāma, radio veikals un radio veikala skatlogs.

Tām radiostacijām, kurām vismaz 50% no programmas jābūt valsts valodā, būs jāpāriet uz valsts valodu. Savukārt tās, kurām šī daļa licencē paredzēta mazāka par 50%, drīkstēs izvēlēties, vai savu radio programmu veidot valsts valodā vai svešvalodā.

Pēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) reģistra datiem, 50% valsts valodas lietojums ir noteikts radiostacijām "Krievijas Hītu radio" Rīgā un citās pilsētās, ko pārvalda SIA "Krievu Hītu radio", "Rīga Radio 94,5 FM", ko pārvalda SIA "Aquarelle", "Radio 99,5", ko pārvalda SIA "Fit FM", ''Retro FM Latgale", ko pārvalda SIA "Augšdaugava", "City Radio", ko pārvalda SIA "City Holding", "Radio Jūrmala", ko pārvalda SIA "Radio Jūrmala", un "Radio Ventspils", ko pārvalda SIA "Ventspils radio".

Šīm stacijām no 2016.gada pilnībā jāpāriet uz latviešu valodu.

"Krievijas Hītu radio" līdzīpašnieks un "Super FM" valdes priekšsēdētājs Uģis Polis grozījumiem stingri iebilda. Viņš arī iepriekš pret tiem iebildis un izteicis gatavību tiesāties, ja tie tiks pieņemti.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA