foto: Pexels.com
Eksperts: Latvijas izglītībā redzama meiteņu un zēnu segregācija, bet darba tirgū - "vīriešu" un "sieviešu" profesijas
2018. gada 25. aprīlis, 13:31

Eksperts: Latvijas izglītībā redzama meiteņu un zēnu segregācija, bet darba tirgū - "vīriešu" un "sieviešu" profesijas

LETA

Latvijas izglītības sistēmā vērojama meiteņu un zēnu segregācija, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, kā arī Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē sacīja Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta (EIGE) eksperts Mauricio Moska.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc viņa paustā, dzimumu segregācija izglītībā ir viens no lielākajiem izaicinājumiem Latvijai, jo aizvien redzams, ka pastāv "sieviešu" un "vīriešu" profesijas. Šāda dzimumu segregācija izglītības sistēmā rada negatīvu ietekmi uz darba tirgu, proti, nemainot šo situāciju, ar laiku būs liels prasmju iztrūkums valstī.

Statistikas dati liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā augstāko izglītību ieguvušo vidū vīriešu īpatsvars nepārsniedz 35%. Piemēram, 2016.gadā kopumā no augstāko izglītību ieguvušajiem iedzīvotājiem 65,5% bija sievietes, bet 34,5% - vīrieši.

Moska norādīja, ka tāpat Latvijas izglītības sistēmā vērojams liels mācības pārtraukušo skolēnu un studentu skaits. Kopumā Latvijas rādītājs ir uzlaboties, tomēr joprojām zēni skolu pamet biežāk nekā meitenes. Turklāt īpaši slikta situācija šajā jautājumā ir lauku reģionos.

Pēc EIGE eksperta teiktā, vēl viens kritisks aspekts sieviešu un vīriešu līdztiesības jomā ir sociālās aktivitātes, tostarp laiks mācīties, atpūsties un veidot kontaktus. Kaut arī Latvijā sieviešu un vīriešu veltītais laiks bērnu audzināšanai esot balansēts, vīriešiem rodas vairāk laika sociālām aktivitātēm nekā sievietēm.

Vienlaikus Moska norādīja, ka interesanti, ka vīrieši Latvijā mēdz patērēt alkoholu krietni vairāk nekā sievietes, tomēr arī sporta aktivitātēm tieši vīrieši velta vairāk laika nekā sievietes.

Vēl viens aspekts, kurā, pēc EIGE domām, Latvijai vēl jāattīstās, ir dzimumu segregācija varas pozīcijās, proti, galvenajās augstskolu, sporta federāciju, mediju un citu līdzīgu organizāciju valdēs dominē vīrieši.

Moska arī norādīja, ka Latvijā abu dzimumu pārstāvjiem palielinājies nabadzības risks, tomēr joprojām tas ļoti augsts ir tieši sievietēm, īpaši vientuļām sievietēm ar bērniem.

EIGE pārstāvji šodien viesojās Saeimā, lai aktualizētu sieviešu un vīriešu līdztiesības jautājumus Latvijā. Vienlaikus Saeimas komisiju kopsēdē iespēju uzdot jautājumu starptautiska līmeņa ekspertiem sieviešu un vīriešu līdztiesības jautājumos izmantoja tikai viens no deputātiem.

Šodien EIGE pārstāvji noslēdz divu dienu vizīti Latvijā, kuras laikā institūta eksperti izglītoja dažādus sabiedrības pārstāvjus, tostarp ministriju un valsts pārvaldes institūciju darbiniekus, politikas veidotājus un īstenotājus.

EIGE ir Eiropas Savienības (ES) autonoma iestāde, kas izveidota, lai veicinātu dzimumu līdztiesību ES. Institūta misija ir kļūt par Eiropas zināšanu centru dzimumu līdztiesības jautājumos. Institūts cenšas nodrošināt Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu un ES dalībvalstis ar nepieciešamo informāciju, lai veidotu uz zināšanām un pētījumiem balstītu politikas veidošanas procesu.

Kā ziņots, EIGE izveidotajā Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ar 57,9 punktiem, ierindojas 17.vietā starp 28 ES dalībvalstīm, aģentūrai LETA pavēstīja Labklājības ministrijas pārstāve Linda Jansone.

Tas ir par 17 punktiem augstāks rādītājs nekā 2012.gadā, turklāt Latvija ir viena no četrām dalībvalstīm, kurā rādītāji ir uzlabojušies visās sešās indeksa jomās - zināšanas, nauda, darbs, vara, laiks, veselība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jansone norādīja, ka, lai arī dzimumu līdztiesības indekss ES kopumā ir paaugstinājies, tomēr kopumā progress visās dalībvalstīs ir salīdzinoši lēns. Ja 2012.gadā ES dzimumu līdztiesības indekss bija 65 punkti, tad 2015.gadā tas ir pieaudzis līdz 66.2 punktiem. 100 nozīmē pilnīgu līdztiesību, bet 1 - nelīdztiesību.

Tēmas