foto: LETA
Latvija tērēs apmēram 5 miljonus dalībai Dubaijas "Expo"
Ministru prezidenta Māris Kučinskis (no kreisās) un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.
2018. gada 24. aprīlis, 17:57

Latvija tērēs apmēram 5 miljonus dalībai Dubaijas "Expo"

Jauns.lv / LETA

Valdība ir gatava dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai" atvēlēt 4,8 miljonus eiro, šodien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem sacīja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka ministri uzdevuši Ekonomikas ministrijai (EM) slēgt deleģējuma līgumu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) par Latvijas ekspozīcijas organizēšanu 2020.gadā Dubaijā gaidāmajā starptautiskajā izstādē.

Ašeradens atzinīgi novērtēja LTRK līdzšinējo pieredzi ekspozīciju rīkošanā starptautiskās izstādēs, turklāt, viņaprāt, sadarbība starp valsti un uzņēmējiem ir labākais variants, kādā īstenot Latvijas dalību izstādē.

Pēc ekonomikas ministra teiktā, LTRK līdz šā gada augustam izstrādās Latvijas dalības izstādē budžeta risinājumu un pēc tam arī valdība lems par kopējo nepieciešamo valsts līdzfinansējumu. Plānots, ka Latvijas dalību šajā izstādē finansēs gan valsts, gan uzņēmēji.

Savukārt Kučinskis informēja, ka Ministru kabinets šodien atbalstījis priekšlikumu Latvijas dalībai "Expo 2020 Dubai" no budžeta līdzekļiem atvēlēt 4,8 miljonus eiro. Šī summa paredzēta periodam no šī līdz 2021.gadam.

Pēc premjera teiktā, "Expo 2020 Dubai" būs vērienīga izstāde un tās ietvaros Latvijas varēs veicināt sadarbību ar konkrēto reģionu, kā arī parādīt, kas ir Latvija un kādas ir investīciju iespējas. "Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) politika ir vērsta uz sadarbības veidošanu tieši pārtikas ražošanas jomā," piebilda Kučinskis un pauda gandarījumu, ka projekta īstenošanā iesaistīta LTRK, kas nodrošinās, ka tiek reprezentēta ne tikai Latvija, bet arī uzņēmējiem būs iespējams veidot biznesa sakarus.

LTRK vadītājs Jānis Endziņš preses pārstāvjiem stāstīja, ka "Expo 2020 Dubai" organizatoru aplēses liecina, ka Latvijas paviljons izstādē izmaksās vismaz sešus miljonus eiro, tomēr Endziņš pauda pārliecību, ka minētā summa nebūs tik liela. Patlaban LTRK vēl nevarēja sniegt detalizētāku informāciju par to, cik lielu summu dalībai izstādē plāno atvēlēt privātais sektors, bet detalizētāka informācija būšot zināma līdz šā gada augustam.

Endziņš uzsvēra, ka AAE mērķis ir sarīkot visu laiku jaudīgāko šāda veida izstādi un LTRK ir pārliecināta, ka Latvijai tajā ir jāpiedalās. "Ar valdības šodienas lēmumu deleģēt LTRK rīkot Latvijas stendu izstādē gatavošanās darbs sāksies tikai tagad - domāsim, kā izskatīsies paviljons, cik lielas būs izmaksas utt. Esam solījuši valdībai, ka izveidosim labāko Latvijas paviljonu, kādu varēsim atļauties par summu, ko savāksim. Tāpat ir skaidrs, ka paviljonu uztaisīsim par zemāku summu, nekā organizatori ir noteikuši, - seši miljoni eiro," pauda LTRK valdes priekšsēdētājs.

Viņš lika noprast, ka valsts līdzfinansējums nodrošinās lielāko daļu dalībai izstādē nepieciešamās naudas, jo Dubaijā gaidāmā izstāde prasīs lielākus resursus, nekā, piemēram, pērn Astanā notikusī izstāde. "Katrā ziņā valsts un privātais finansējums nebūs pusi uz pusi, jo diez vai izdosies savākt tikt lielus līdzekļus. Izstāde, salīdzinot ar citām, notiks ilgāk, paviljons mums ir jābūvē, nevis jāizvieto jau gatavās telpās, turklāt AAE ir citas cenas," skaidroja Endziņš.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Finansējums Latvijas paviljonam tiek sadalīts četros gados - šogad nepieciešama nauda Latvijas paviljona plānošanai un projektēšanai, 2019.gadā sāksies paviljona būvniecība, bet 2020.gada oktobrī sāksies izstāde un ilgs līdz 2021.gada vidum, kad notiks darbs paviljonā.

Tomēr Endziņš atzina, ka tiks meklētas bartera iespējas. "Tā kā paviljons būs jābūvē, meklēsim materiālu un celtniecības bartera iespējas, pretī sniedzot iespēju piedalīties Latvijas paviljonā. Iespējams, izdosies atrast kādu, kas gribēs sevi parādīt vērienīgāk. Bet patlaban par detaļām ir pāragri runāt," teica LTRK vadītājs.

Vaicāts par nozarēm, kuras būtu ieinteresētas piedalīties starptautiskajā izstādē, Endziņš norādīja uz informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomu, lai gan iespējas ir arī citām nozarēm. "LTRK biedru datu bāze rāda, ka jau tagad Latvijas uzņēmumiem ir interese par eksportu uz AAE. Šis reģions interesē daudzus. Tajā pašā laikā jāatceras, ka izstāde nenozīmē sevi parādīt konkrētajā reģionā, bet plašāk. Izstādes organizatori plāno, ka "Expo 2020 Dubai" apmeklēs ļoti liels cilvēku skaits," pauda Endziņš.

Jau ziņots, ka valdība pērn decembrī pieņēma konceptuālu lēmumu par Latvijas dalību izstādē "Expo 2020 Dubai".

Tāpat valdība uzdeva līdz 2018.gada 30.janvārim Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju, Satiksmes ministriju, Ārlietu ministriju un Zemkopības ministriju izstrādāt finansējuma modeli Latvijas dalībai izstādē.

Starptautiskā izstāde "Expo 2020 Dubai" norisināsies no 2020.gada 20.oktobra līdz 2021.gada 10.aprīlim Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos.

Kā ziņots, lai gan 2012.gadā Latvijas valdība atbalstīja dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas norisinājās Itālijas pilsētā Milānā, sadārdzinoties projekta izmaksām, tika nolemts izstādē nepiedalīties.

Pārāk lielo izmaksu dēļ valdība nolēma arī neatbalstīt dalību izstādē "Astana Expo 2017". Latvijas paviljonu Astanas izstādē organizēja LTRK.