foto: LETA
Eksperts: 1100 eiro "uz rokas" ir līmenis, kas cilvēkiem Latvijā ļautu justies komfortabli
Pieaudzis cilvēku skaits, kas Latvijā saņem „vidējo vēlamo” atalgojumu.
Bizness un ekonomika
2018. gada 17. aprīlis, 18:51

Eksperts: 1100 eiro "uz rokas" ir līmenis, kas cilvēkiem Latvijā ļautu justies komfortabli

Jauns.lv

2016.gada janvārī TNS veiktā aptaujā tika noskaidrots, ka vēlamā strādājošo vidējā mēnešalga “uz rokas” ir 1122 eiro. Gandrīz divus gadus vēlāk, 2017.gada decembrī, vidējās vēlamās algas rādītājs visiem aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem, saskaņā ar TNS datiem, bija 1105 eiro mēnesī “uz rokas” jeb aptuveni 1500 eiro pirms nodokļu apmaksas – tas nozīmē, ka pēdējo gadu laikā iedzīvotāju prasības attiecībā pret vēlamo darba algu nedaudz sarukušas.

„Tas ļauj secināt, ka aptuveni 1100 eiro „uz rokas” ir līmenis, kas cilvēkiem Latvijā ļautu justies komfortabli, samērojot ikdienas tēriņus un vajadzības,” norāda “BlueOrange” investīciju portfeļu pārvaldnieks Kaspars Peisenieks.

„Vidējā vēlamā alga norāda uz tādu algas līmeni, pie kura cilvēks spēj apmierināt savas pamatvajadzības – apmaksāt mājokļa izdevumus, iegādāties pārtiku, kopumā parūpēties par nepieciešamo un mazliet arī atpūsties. Pārsniedzot šo ienākumu līmeni, cilvēki vairāk var atļauties tērēt atpūtai, izklaidei, augstākas kvalitātes pakalpojumiem un precēm, kā arī veikt papildu uzkrājumus. Pozitīvi ir tas, ka salīdzinoši liels apmērs no šiem līdzekļiem tiek novirzīts tādiem tēriņiem, kas nodarbina pietiekami lielu sabiedrības daļu, tai skaitā sabiedriskā ēdināšana, atpūta un izklaide. Tas veido sava veida ķēdes reakciju - jo vairāk cilvēki tērē šiem pakalpojumiem, jo vairāk nopelna šo pakalpojumu sniedzēji. Attiecīgi pieaug arī šajās nozarēs strādājošo atalgojums, noskaņojums un beigu beigās arī tēriņu paradumi,” skaidro Peisenieks. 

Neskatoties uz to, ka vēlamās algas apmērs gan 2016.gada sākumā, gan 2017.gada beigās bija aptuveni vienāds, vidējā alga valstī ievērojami pieaugusi – no 814 eiro 2016.gada janvārī uz 1013 eiro 2017.gada decembrī. 2016.gada sākumā algu pirms nodokļu nomaksas apmērā 1500 eiro vai vairāk saņēma 81 172 cilvēku, savukārt 2018. gada sākumā tie bija 105 482 cilvēki - cilvēku skaits, kas Latvijā saņem „vidējo vēlamo” atalgojumu, pieaudzis par 29.95% jeb 24 310 algu saņēmējiem.

„Latvijā pēdējos gados pieaug ne vien vidējā alga, bet arī to cilvēku skaits, kas saņem vairāk nekā vidējo vēlamo algu. Šai tendencei saglabājoties, varam sagaidīt spēcīgu ekonomisko un ienākumu pieaugumu īsā un vidējā termiņā, bet, nenotiekot globāliem makroekonomiskiem satricinājumiem, spēcīgu pieaugumu  arī ilgtermiņā,” prognozē Peisenieks.