foto: Ieva Čīka/LETA
Lietuvas valdība cer nākamgad samazināt ēnu ekonomikas apmērus par 200 miljoniem eiro
Rupjmaizes klaips ar lentu Lietuvas karoga krāsās.
Bizness un ekonomika
2018. gada 16. aprīlis, 13:50

Lietuvas valdība cer nākamgad samazināt ēnu ekonomikas apmērus par 200 miljoniem eiro

LETA

Lietuvas valdība cer nākamgad samazināt ēnu ekonomikas apmērus par 200 miljoniem eiro, paziņojis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Valdība 2019.gadā gatavojas uzņēmējiem un iedzīvotājiem piedāvāt vienreizēju iespēju bez sodiem un kavējuma naudām sešu mēnešu laikā nomaksāt "piemirstos" nodokļus.

"Mēs uzlabosim apstākļus strādāt legāli, savukārt tiem uzņēmumiem, kas darbojas nelegāli, apstākļi pasliktināsies. Ceram nākamgad no ēnu sektora papildus ieņemt 200 miljonus eiro. To paveikt palīdzēs ne tikai stingras sankcijas, bet arī citi soļi, piemēram, iespēja samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli un iespēja uzņēmējiem noteiktā laikā nomaksāt, maigi izsakoties, piemirstos nodokļus, sešos mēnešos norēķinoties ar valsti bez naudassodu un kavējuma naudas maksāšanas," preses konferencē sacījis premjers.

Kā norāda valdība, uzņēmumi, kas nemaksā nodokļus, nevarēs piedalīties publiskajos iepirkumos, tiem būs grūti saņemt banku finansējumu.

Savukārt privātpersonas tiks mudinātas pirkt oficiāli uzskaitītus remonta, būvniecības un citus mājsaimniecībām vajadzīgos pakalpojumus, pretī saņemot iespēju atgūt daļu samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Iecerēts arī, ka nodokļu aprēķināšanas un nomaksas kārtība kļūs vienkāršāka, tikmēr naudassodi par pārkāpumiem nodokļu jomā pieaugs par 30%.