Plastmasas maisiņiem grib būtiski palielināt nodokli - līdz 10 centiem par maisiņu
Mēs pašlaik dzīvojam ļoti "nezaļi" - Latvijā ir viens no lielākajiem plastmasas maisiņu patēriņiem Eiropas Savienībā, atgādina vides draugi.
Bizness un ekonomika
2016. gada 26. marts, 21:51

Plastmasas maisiņiem grib būtiski palielināt nodokli - līdz 10 centiem par maisiņu

Jauns.lv

Lai ierobežotu plastmasas maisiņu nonākšanu vidē, eksperti iesaka būtiski palielināt nodokļa likmi - līdz desmit centiem par vienu maisiņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šāds priekšlikums izteikts Vides nodokļa sistēmas efektivitātes un turpmākās attīstības novērtējuma gala ziņojumā, ko sagatavojusi biedrība "Zaļā brīvība".

Jau līdzšinējā pieredze liecinot, ka vienreizējos plastmasas maisiņus apliekot ar nodokli, tiek būtiski samazināta iedzīvotāju vēlme tos izmantot, un tas rosina patērētājus ikdienā izmantot vairākas reizes izmantojamos maisiņus. Lai gan Latvijā plastmasas maisiņiem paaugstinātā nodokļa likme tiek piemērota kopš 2008.gada, tā ir diferencēta atkarībā no maisiņu svara, un likmi aprēķina nevis uz vienu maisiņu, bet pēc svara, teikts ziņojumā. Savukārt eksperti iesaka noteikt nemainīgu likmi un noteikt to vienam maisiņam, nevis svaram.

Vides aizsardzība un reģionālās attīstības ministrija piedāvājusi palielināt nodokļa likmi maisiņiem no 3,70 eiro uz 4,80 eiro par kilogramu maisiņiem, kuru svars nepārsniedz 0,003 kilogramus un no 1,14 eiro uz 1,5 eiro maisiņiem, kuru svars ir lielāks par 0,003 eiro. Tomēr eksperti uzskata, ka jaunā likme ir salīdzinoši neliela un būtiski neietekmēs patērētāju izvēli. Pārrēķinot šīs summas uz vienu maisiņu, pirmajā gadījumā likme būtu 0,0144 eiro par maisiņu, bet otrajā - 0,0075 eiro par maisiņu.

Ziņojumā kā pozitīvie piemēri tiek minēti Lielbritānija un Dānija un tiek atgādināts, ka Latvijā ir viens no lielākajiem plastmasas maisiņu patēriņiem Eiropas Savienībā. Kā viens no risinājumiem būtu stingra aizlieguma noteikšana vienreizlietojamo plastmasas maisiņu dalīšanai bez maksas tirdzniecības vietās, kā arī jānosaka pakāpeniska nodokļa likmes palielināšana. Lai to nodrošinātu, nodoklis būtu jāpalielina vismaz septiņas reizes, teikts ziņojumā.

Pašreiz nodokļa likme maisiņiem, kuru svars nepārsniedz 0,003 kilogramus, ir 3,70 eiro par kilogramu, bet maisiņiem, kuru svars pārsniedz 0,003 kilogramus, ir 1,14 eiro par kilogramu.

LETA/ Foto: Kasjauns.lv