Vācu investors Montāgs-Girmess ieguldījis "airBaltic" solītos 52 miljonus eiro
Ralfs Dīters Montāgs-Girmess ieguldījis aviokompānijā "airBaltic" solītos 52 miljonus eiro, kļūstot par lidsabiedrības 20% daļu īpašnieku.
Bizness un ekonomika
2016. gada 29. marts, 13:31

Vācu investors Montāgs-Girmess ieguldījis "airBaltic" solītos 52 miljonus eiro

Jauns.lv

Vācijas investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess ieguldījis aviokompānijā "airBaltic" solītos 52 miljonus eiro, kļūstot par lidsabiedrības 20% daļu īpašnieku, informēja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Ieguldījums veikts atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam akcionāru līgumam.

Līdz ar to flotes modernizācijā un aviokompānijas biznesa plāna "Horizon 2021" īstenošanai kopumā valsts un vācu investors kompānijā ieguldīs apmēram 132 miljonus eiro.

Par aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanas uzsākšanu šodien, plkst.16, lems "airBaltic" akcionāri.

Augulis ir pārliecināts, ka līdz šim pieņemtie lēmumi par aviokompānijas "airBaltic" darbību jau pirms pieciem gadiem, kā arī turpmākajām investīcijām tās attīstībā, ir bijuši pareizi. Rezultātā kompānija veicinot valsts ekonomisko izaugsmi, sekmē nodarbinātību un nodrošina iedzīvotājiem starptautiski atzītus pakalpojumus. Turpmāk kompānijai esot jāstrādā pie attīstības plāna īstenošanas un stratēģiskā investora piesaistes tuvākā pusotra gada laikā.

"Ņemot vērā valsts ģeogrāfisko atrašanās vietu Eiropas Savienībā, Latvijai aviācijas nozare ir stratēģisks transporta infrastruktūras elements. Patlaban Latvijai nav pieejami alternatīvi savienojamības transporta veidi ar citām Eiropas valstīm, kas būtu salīdzināmi ar gaisa satiksmi. Līdz ar to valsts ir mērķtiecīgi veikusi investīcijas aviācijas nozarē, tai skaitā "airBaltic", kā vienā no Latvijai svarīgām nozarēm kopumā. Gaisa transports veicina arī citu nozaru, jo sevišķi tūrisma attīstību, tādējādi veicinot iekšzemes kopprodukta pieaugumu," uzsver ministrs.

Kā ziņots, 2015. gada novembrī valdība lēma pārdot 20% "airBaltic" akcijas Vācijas investoram Ralfam Dīteram Montāgam-Girmesam par 52 miljoniem eiro, kā arī atbalstīja aviokompānijā papildu 80 miljonus eiro ieguldīšanu. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu izpildi un flotes modernizēšanu. 2015.gada 3.decembrī ieguldījumu un "airBaltic" kapitalizāciju apstiprināja Saeima.

Līgums starp Latvijas valdību un Montāgu-Girmesu tika parakstīts 2016.gada 4.februārī. Savukārt pērn novembrī izveidotā darba grupa stratēģiskā investora piesaistīšanas veicināšanai. Darba grupā strādā Satiksmes ministrijas, Ministru prezidenta biroja, Pārresoru koordinācijas centra, Valsts kancelejas un Finanšu ministrijas pārstāvji.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA