foto: Reuters/Scanpix/LETA
Finanšu ministre jūt savas komandas spēku
FInanšu ministre Dana Reizniece-Ozola ir šobrīd Latvijas jaunākā ministre.
Bizness un ekonomika
2018. gada 22. marts, 05:22

Finanšu ministre jūt savas komandas spēku

Jauns.lv

Latviju pāršalkušas ir ziņas par problēmām banku sektorā, ABLV Bank ir paziņojusi par pašlikvidēšanos, ASV devušas signālu par problēmām ar dolāru norēķiniem, iespējams, citām bankām. Pēkšņi pāragri aizsaulē aizgājusi VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Papildus tam šobrīd notiek nodokļu reformas ieviešana. Visi šie jautājumi skar Finanšu ministrijas pārraudzību, tāpēc lūdzām interviju finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai.
 
Pēdējais laiks jums ir bijis visai saspringts, kā tiekat ar to galā?

Jā, tas tiesa. Jau kopš stāšanās finanšu ministres amatā laiks ir bijis gana dinamisks. Vispirms pārmaiņas VID, pēcāk jaunās nodokļu reformas izstrādāšana un ieviešana. Šobrīd straujās pārmaiņas nerezidentus apkalpojošo banku jomā. Pirms dažām dienām – skumjā ziņa par Cīrules kundzes pāragro aiziešanu…

Kā straujā skrējienā pagājuši jau divi gadi, kopš esat finanšu ministre. Kā vērtējat savus panākumus šajā amatā?

Jau kopš pirmās dienas jāstrādā bijis ļoti, ļoti daudz.. Ja politiķim dots mandāts un laiks, jādara viss, kas tā spēkos, lai Latvijā dzīve kļūtu labāka. Bet es neesmu viena. Aiz manis un mūsu padarītajiem darbiem stāv ļoti laba komanda, uz kuru varu paļauties. Finanšu ministrijā un tās pakļautības iestādēs ir daudz gudru un enerģisku kolēģu, ar kuriem es varu iet izlūkos. Šobrīd es īpaši sajūtu šīs komandas spēku un garu.
 
No šī gada ir ieviesta jaunā nodokļu reforma. Kā jūs to vērtējat?

Reformas ieviešana rit pozitīvi. Sabiedrība novērtē reformas ieguvumus. Iesākumā grāmatvežiem ir vairāk darba, bet tagad arī viņi tiek galā. VID proaktīvi veic skaidrojošo darbu un sniedz atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ja rodas kādas neskaidrības. Mazāko algu pacelšana mazina nevienlīdzību sabiedrībā, bet drīzumā varēsim novērtēt arī to, kā uzņēmumu ienākumu nodokļa reforma stiprinās uzņēmumus.
 
Vai arī jums personīgi pēc nodokļu reformas ieviešanas ir mainījušies ieņēmumi?

Ja raugāmies no nodokļu reformas viedokļa un to, ka saņemu salīdzinoši lielu algu, tad es atalgojumu saņemu, ievērojot progresivitātes principu. Proti, maksāju lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tiesa, ņemot vērā, ka esmu četru bērnu māmiņa, saņemu lielākus atvieglojumus algas aprēķinā nekā pagājušajā gadā.  
 
Kā jūs spējat salāgot daudzbērnu mammas pienākumus ar intensīvo darba grafiku?

Protams, tas nav viegli, un par garlaicību nekādi nav jāsūdzas. Man jāsaka liels paldies ģimenei – lielāko atbalstu un mīlestību man allaž sniedz mani paši tuvākie. Mana vīra un bērnu lielās un mazās veiksmes ir tās, kas man sagādā vislielāko prieku pasaulē. Viņu prieks, smiekli un beznosacījumu mīlestība ir kā malks svaiga gaisa un patvērums no cīņām politikas frontē.
Jā, mani mīļie ir mans spēka avots. Tajos brīžos, kad gribas atmest visam ar roku, viņi ir lielākais motivācijas avots – atkal celties un atkal iet un darīt. Jo galu galā bērni un labāka nākotne viņiem – tas ir tas, kāpēc mūsu dzīvei un darbiem ir jēga.
 
Vai jums atliek laiks arī kādai šaha partijai?

Cenšos arī tam iespēju robežās veltīt laiku. Šahs neapšaubāmi palīdz ministra amata pienākumu pildīšanai, palīdz sakārtot domas, nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus, redzēt vairākus gājienus uz priekšu.
 
Jūs esat jaunākā ministre visā Ministru kabinetā, vai to ikdienā sajūtat?

Īpaši par to nedomāju, bet man šķiet, ka jaunība ir mana priekšrocība – nav laiskuma, un nepārtraukti gribas ko uzsākt. Šodiena ir šodiena, varbūt grūta un rūpju pilna, bet es zinu, ka rīt būs atkal jauna diena, jauni izaicinājumi un jaunas iespējas. Es nākotnē skatos ar lielu interesi un aizrautību, jo jūtu, ka esmu vēl tikai sava ceļa pašā sākumā. Es joprojām daudz lasu un mācos. Es domāju, ka mans labākais dzīves posms vēl tikai tuvojas – pēc gadiem divdesmit.