foto: LETA
Atklājas ļoti interesantas nianses un sakritības ap Rimšēviča brīnumaini veiksmīgi izīrēto dzīvokli
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.
Bizness un ekonomika
2018. gada 21. marts, 06:11

Atklājas ļoti interesantas nianses un sakritības ap Rimšēviča brīnumaini veiksmīgi izīrēto dzīvokli

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) februārī aizturētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pārsteidzoši izdevīgi izīrējis savu dzīvokli. Visticamāk, ka tā īrniece ir, iespējams, ar "LPB Bank" īpašniekiem un padomi saistīta sieviete, liecina portāla Jauns.lv rīcībā esošā informācija.

Pēc KNAB aizturēšanas šogad 17. februārī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs medijiem aktīvi sniedza intervijas, tajās klāstot, ka KNAB darbības zināmā mērā ir provokācija, ko, iespējams, iniciēja bankas, pret kurām viņš aktīvi cīnījies, būdams Latvijas Bankas prezidents un pilsonis ar sirdsapziņu. Īpašu uzsvaru Rimšēvičs lika uz nerezidentu noguldījumiem. 

Notikumiem finanšu sektorā attīstoties, AS "SEB Bank" paziņoja par ASV dolāru norēķinu aizliegumu uz vairākām vietējām bankām, tostarp, AS "LPB Bank" (bijusī "Latvijas pasta banka").

Rimšēviča 2016. gada amatpersonas deklarācija liecina, ka papildus darba algai 150 824,23 eiro apmērā un saņemtajiem procentiem 228,18 eiro apmērā, ievērojamus ienākumus nodrošinājusi kāda sieviete vārdā Maria Sotnikova. Rimšēviča ienākumi no šīs personas 2016. gadā bija 40 500 eiro. 

Papildus Rimšēvičs deklarācijā ir norādījis, ka viņš 4500 eiro mēnesī izīrējis īpašumu. Aritmētiski izriet, ka Sotnikova, visticamāk, ir mitinājusies Rimšēviča īpašumā deviņus mēnešus par 4500 eiro mēnesī.

Jauns.lv izpētījis, kas ir Maria Sotnikova. Kā liecina portāla rīcībā iegūtā informācija, viņa, iespējams, ir tā pati persona, kura ilgstoši kopā ar SIA "MONO" un AS "LPB Bank" padomes priekšsēdētāju Kajemu Biominu ir bijusi kādas SIA "LEMF" līdzīpašniece. SIA "MONO" izsenis ir lielākais SIA "LEMF" dalībnieks. 

1990. gadā dzimusī Krievijas pilsone Sotnikova, kuras ieguldījums SIA "LEMF" pamatkapitālā ir bijis 35 032 eiro apmērā, uzņēmuma līdzīpašnieka statusā ir kopš 2014. gada novembra. 

Lai arī Sotnikova ilgstoši ir bijusi SIA "LEMF" līdzīpašniece, tomēr ar iespējamu nejaušu sakritību drīz vien pēc Rimšēviča 17. februāra aizturēšanās - 2018. gada 28. februārī viņa savas kapitāldaļas ir atsavinājusi. Par jauno īpašnieku Sotnikovas kapitāla daļām ir kļuvis tieši SIA "MONO". Savukārt SIA "MONO" ir 100% īpašnieks AS "LPB Bank" (bijušā "Latvijas pasta banka").

Jānorāda, ka Rimšēvičam 2016. gads ir bijis īpaši veiksmīgs, salīdzinot ar 2015. gadu. Viņš 2016. gadā brīnumainā kārtā ir spējis palielināt īres naudas ieņēmumus vairāk nekā divtik, proti, 2016. gads nesis 40 500 eiro, bet gads iepriekš - 20 100 eiro. 

Ja Sotnikova arī 2017. gadā ir turpinājusi veiksmīgi nomāt Rimšēviča nekustamo īpašumu par 4500 eiro mēnesī, tad ir prognozējami, ka 2017. gadā Rimšēviča ienākumi no šī veiksmes darījuma sasniegs 54 000 eiro, par diviem gadiem kopā sasniedzot 94 500 eiro. Bet to, vai tā būs, rādīs viņa deklarācija, kuras iesniegšanas termiņš strauji tuvojas.

Jauns.lv papētīja arī izvietotos dzīvokļu izīrēšanas sludinājumus portālā "ss.com". Zīmīgi, ka tur šobrīd ir tikai četri sludinājumi ar ikmēneša īres maksu virs 4000 eiro par īpašuma lietošanu Jūrmalā, savukārt Rīgā maksimālā īres maksa ir 4000 eiro. 

Jau vēstīts, ka KNAB ir uzsācis pret Rimšēviču kriminālprocesu, plašākai sabiedrībai gan nesniedzot sīkākas detaļas par Rimšēvičam inkriminētiem pārkāpumiem. Rimšēvičs tika atbrīvots pret 100 000 eiro drošības naudu, kas aritmētiski teju sakrīt ar Rimšēviča iespējamajiem kopējiem ienākumiem no Sotnikovas.