foto: Sintija Zandersone/LETA
"Olainfarm" padome apsver kompānijas valdē iecelt Savicka biznesa partneri Belēviču
Pēc Gunta Belēviča iekļūšanas "Olainfarm" valdē Savicka ietekme uzņēmumā varētu būtiski nostiprināties.
Bizness un ekonomika
2018. gada 19. marts, 08:13

"Olainfarm" padome apsver kompānijas valdē iecelt Savicka biznesa partneri Belēviču

LETA

Šonedēļ plānots sasaukt farmācijas kompānijas AS "Olainfarm" padomes sēdi, kurā varētu lemt par uzņēmuma līdzšinējās valdes vai tās daļas atlaišanu, vietā ieceļot bijušo veselības ministru, pašreizējo gāzes uzņēmēja Jura Savicka biznesa partneri Gunti Belēviču, pirmdien vēsta "Latvijas Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Belēviču uz uzņēmuma valdi saskaņā ar oficiālo versiju aicinājis "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Godmanis.

Kā atgādina laikraksts, jukas ap vienu no diviem lielākajiem Latvijas farmācijas uzņēmumiem sākās, kad pagājušā gada 9.decembri negaidīti nomira tā kontrolpaketes īpašnieks Valērijs Maligins. Mantojuma dalīšana vēl ir tikai priekšā, bet par tā oficiālo aizgādni tika iecelta viena no trim Maligina meitām - Irma Maligina, kura uz mantojumu pretendē kopā ar uzņēmēja atraitni, bijušo aktrisi Elīnu Maliginu.

I.Maligina savukārt esot izsniegusi ģenerālpilnvaru diviem advokātiem - kādreizējam "Liepājas metalurga" likvidatoram Haraldam Velmeram un advokātam Aldim Pauniņam, kurš esot tieši saistīts ar bijušo Valsts drošības komitejas darbinieku, tagadējo gāzes uzņēmēju Savicki. Proti, saskaņā ar "Lursoft" datiem, Pauniņš kopā ar tādām personām kā Guntis Rāvis, Guntis Ulmanis un Aigars Kal vītis ir AS "Dinamo Rīga" akcionārs, savukārt Savickis ir "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs un tiek uzskatīts par "Dinamo Rīga" lielāko akcionāru.

Kā norāda "Latvijas Avīze", par Savicka interesi saistībā ar "Olainfarm" tiek runāts jau kopš Maligina nāves. 2003.gadā Savickis jau bija iegādājies 26% "Olainfarm" akciju, bet 2009.gadā tās pārdeva bijušajam hokejistam Helmutam Balderim-Sildedzim piederošajam uzņēmumam "HBI9 Investments". Tas akciju paketi savukārt 2011.gadā pārdeva atpakaļ Maliginam, kurš līdz ar to ieguva 71,79% uzņēmuma akciju. Neoficiāli esot zināms, ka gāzes uzņēmējs, vērojot "Olainfarm" uzplaukumu, izjutis neapmierinātību par nepārdomāto šķiršanos no savas akciju paketes.

Gaidāms, ka jau šonedēļ Savicka ietekme uzņēmumā varētu būtiski nostiprināties, vēsta laikraksts, norādot, ka tiek plānota "Olainfarm" padomes sēde, kurā varētu lemt par līdzšinējās valdes vai tās daļas atlaišanu, savukārt vietā varētu nākt Savicka pašreizējais biznesa partneris, kādreizējais veselības ministrs Belēvičs, kurš 2016.gadā par melošanu bija spiests atkāpties no amata.

"Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Godmanis laikrakstam apstiprinājis, ka šonedēļ varētu sasaukt padomes sēdi, bet oficiāli izsludināta tā vēl neesot. "Ir tāda doma, jā. Vēl mēs neesam oficiāli izsludinājuši," laikrakstam atzinis Godmanis, norādot, ka sēdē apspriežamos jautājumus "mēs redzēsim uz vietas", un "jūs nebūsiet pirmie, kas uzzinās dienas kārtību".

Belēvičs laikrakstam atzinis, ka viņam bijusi saruna ar Godmani, kurš uzaicinājis pretendēt uz "Olainfarm" valdi. "Man tikko bija saruna ar "Olainfarm" padomes priekšsēdētāju Godmaņa kungu. Mani tiešām uzrunāja, un es iesūtīšu. Mani aicināja iesūtīt CV līdz "Olainfarm" padomes sēdei."

Savukārt ne Maligina meitas un mantinieces Niķa Saveļjeva un Irma Maligina, ne mirušā uzņēmēja trešās meitas māte Signe Baldere-Sildedze nekādus skaidrojumus par plāniem attiecībā uz "Olainfarm" valdi nevēlējušās sniegt, lai gan tieši viņas ir tās, kas pašlaik varētu dot uzdevumus uzņēmuma padomei, norādījis laikraksts.

Jau ziņots, ka pērn decembrī mirušā uzņēmēja Maligina atraitne E.Maligina tiesā apstrīdējusi "Olainfarm" īpašnieka testamentu. Pieteikums iesniegts Rīgas rajona tiesas namā Jūrmalā. Tiesā aģentūrai LETA apstiprināja, ka lieta ir ierosināta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šī gada 16.janvārī nolasītajā "Olainfarm" vadītāja testamentā bija minētas uzņēmēja trīs meitas, no kurām divas ir pilngadīgas, bet uzņēmēja atraitne tajā netika minēta.

Maligins mūžībā aizgāja 2017.gada decembrī 52 gadu vecumā.

Maligins tieši un pastarpināti caur SIA "Olmafarm" bija lielākais "Olainfarm" īpašnieks. "Olmafarm" pilnībā piederēja Maliginam. "Olmafarm" piederēja 42% daļu, bet Maliginam 26% akciju, liecina biržas "Nasdaq Riga" dati.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā. "Olainfarm" koncerna kopējais apgrozījums 2016.gadā sasniedza 110,693 miljonus eiro, bet koncerna peļņa 2016.gadā bija 11,586 miljoni eiro.