foto: Shutterstock
Robots sūta paziņojumus no VID un maldina cilvēkus
Esi uzmanīgs, ja saņem paziņojumus no Valsts ieņēmumu dienesta.
Auto un tehnoloģijas
2018. gada 19. marts, 06:45

Robots sūta paziņojumus no VID un maldina cilvēkus

Sniedze Smilga

Kas Jauns Avīze

Mūsu lasītāja no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) saņēma paziņojumu, ka viņai uz 2018. gada 1. februāri ir izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa 1,40 eiro apmērā. Ko darīt? Summa nav liela, taču kārtībai jābūt!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kundze zvana uz VID konsultatīvo tālruni un lūdz padomu. Viņa tagad vairs nav iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja, taču ir pašnodarbinātā, mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja. Lai nauda neietu zudumā, VID darbiniece iesaka EDS sistēmā uzrakstīt iesniegumu ar lūgumu šo pārmaksu novirzīt uz mikrouzņēmuma nodokļa 2018. gada 1. ceturkšņa maksājumu. Mūsu lasītāja tā arī izdara.

Pēc kāda laika pienāk atbilde. VID informē, ka pārmaksa izveidojusies 2010. gadā, pēc trim gadiem iestājies noilgums, tāpēc pārmaksa ieskaitīta valsts budžetā.

Kundze zvana uz VID, lai noskaidrotu, kas tie par jokiem. Ja jau tie 1,40 eiro ir ieskaitīti valsts budžetā, nav liela nelaime. Bet kāpēc tiek tērēts laiks, sniedzot pilnīgi nevajadzīgu informāciju un jaucot galvu?

VID paskaidroja, ka šādus informatīvos paziņojumus sūta robots! Pārmaksa dzēsta 20. februārī. Līdz tam laikam tā kaut kur figurēja un robots automātiski sūtīja paziņojumus. Turklāt šis mākslīgā intelekta veidojums raksta sakarīgiem teikumiem, nemaz nepateiksi, ka nav cilvēks.

Ja kundze būtu pasteigusies un iesniegumu uzrakstītu agrāk, pirms 20. februāra, vai tad izdotos atgūt šo naudu? Nē, jo tā jau sen ir ieskaitīta valsts budžetā. Robots nesaprot, vai šī summa ir atgūstama vai nav, tikai sūta paziņojumus.

Jau agrāk kundze bija saņēmusi nesaprotamus paziņojumus, ka viņai ir liela mikrouzņēmuma nodokļa pārmaksa. Izrādās, arī te vainīgs robots! Mikrouzņēmuma nodoklis jāmaksā par ceturksni, nauda jāsamaksā līdz nākamā mēneša 15. datumam. Nodokļa maksātājs šo svarīgo darbu neatliek uz pēdējo brīdi un samaksā agrāk, piemēram, 8. datumā.

Robots redz, ka kaut kas nav kārtībā, nauda parādījusies pirms termiņa. Un sūta paziņojumu, ka ir nodokļa pārmaksa! Kaut gan faktiski tās nav. Tāpēc šādi paziņojumi nav jāņem vērā, tie ir mākslīgā intelekta jociņi.