foto: LETA
"Latvenergo" bijušā vadītāja Kārļa Miķelsona ģimene pārdod dzīvokli par 2,5 miljoniem
No apcietinājuma atbrīvotais bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons pie Centrālcietuma, kur viņu sagaidīja sieva Laila Miķelsone.
Bizness un ekonomika
2018. gada 15. marts, 10:53

"Latvenergo" bijušā vadītāja Kārļa Miķelsona ģimene pārdod dzīvokli par 2,5 miljoniem

Edgars Orlovs

Kasjauns.lv

Bēdīgi slavenā bijušā Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona likteni sāk izskatīt tiesā, tikmēr viņa sieva un meitas pārdod milzu dzīvokli Rīgas klusajā centrā, kuru savulaik Miķelsons nopirka un labiekārtoja, šonedēļ vēsta žurnāls “Kas Jauns”.

Pārdošanā par 2,5 miljoniem eiro izlikts ekskluzīvs dzīvoklis tā dēvētajā vēstniecību rajonā, iepretim Kronvalda parkam.

Pārdošanā par 2,5 miljoniem eiro izlikts ekskluzīvs dzīvoklis tā dēvētajā vēstniecību rajonā, iepretim Kronvalda parkam. Nekustamo īpašu tirdzniecības kompānijas Latio sludinājumā teikts, ka miteklis atrodas reprezentablā namā ar nelielu skaitu iedzīvotāju, turklāt mājas teritorija ir labiekārtota, ar apstādījumiem. Kopējā pārdodamā īpašuma platība ir 467,5 kvadrātmetri, un tas sastāv no 341,3 kvadrātmetrus plaša dzīvokļa un 126,2 kvadrātmetrus lieliem apartamentiem, kurus iespējams apvienot ar dzīvokli. Apartamentiem ir arī atsevišķa ieeja.

Sludinājuma apraksta daļā minēts, ka īpašumam ir deviņas istabas. Dzīvoklī ir viesistaba ar kamīnu, bibliotēka, Bulthaup virtuve ar tajā esošu oriģinālu podiņkrāsni jeb kamīnu, četras guļamistabas, garderobes istaba un trīs labierīcības telpas. Dzīvoklim ir arī neliela iekšpagalma terase, uz kuru izeja ir no virtuves un guļamistabas. Tāpat dzīvoklim ir pagrabstāvs ar atpūtas telpām, vīna pagrabu, darba kabinetu un tehniskajām telpām, kurās izvietota autonoma gāzes apkure un ventilācijas sistēma.

Latio mājas lapā minēts, ka kopējā pārdodamā īpašuma platība ir 467,5 kvadrātmetri, un tas sastāv no 341,3 kvadrātmetrus plaša dzīvokļa un 126,2 kvadrātmetrus lieliem apartamentiem.

Savukārt apartamenti ir trīs līmeņos, un tos pārdevējs rosina izmantot kā ofisu vai īres dzīvokli. Apartamentos ir viesistaba ar kamīnu, virtuve, trīs guļamistabas, kabinets un divas labierīcību telpas. Īpašuma pircējam ir garantēta autostāvvieta pagalmā un papildus iespējamas vēl divas stāvvietas.

Šis īpašums pieder četrām dāmām, un tas īstenībā uzskatāms par kukuļošanā apsūdzētā bijušā Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona dzimtas īpašumu. Jo dāmas, kurām tagad pieder šie mitekļi, kurus iespējams apvienot, nav nevienas citas kā trīs Kārļa Miķelsona meitas – Linda Štrausa, Inga Kalniņa un Luīze Miķelsone, kā arī viņa sieva Laila Miķelsone.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, par 341,3 kvadrātmetrus plašā dzīvokļa saimnieku toreizējais Latvenergo šefs Kārlis Miķelsons, iztērējot nedaudz vairāk kā 56 tūkstošus latu, kļuva 2005. gada martā, to iegādājoties no SIA Hansa Līzings. Pēc mazliet vairāk nekā sešiem gadiem pusi īpašuma viņš uzdāvināja sievai Lailai Miķelsonei, bet vēl pēc nedaudz vairāk kā diviem gadiem – 2013. gada 15. oktobrī – atlikušo pusi dzīvokļa Kārlis Miķelsons uzdāvināja savai meitai Lindai Štrausei. Dāvinājuma līgumā gan bija piebilde, ka pēc pilngadības sasniegšanas puse no Lindas īpašuma domājamām daļām pāriet Miķelsonu jaunākās meitas Luīzes pārvaldībā.

2010. gada jūnijā krimināllietas ietvaros šim īpašumam tika uzlikts arests – aizliegums nekustamo īpašumu atsavināt un apgrūtināt ar citām lietu vai saistību tiesībām. 2013. gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pieņēma lēmumu par aresta atcelšanu mantai.

Savukārt apartamentus Kārlis Miķelsons par vairāk nekā 23 tūkstošiem latu iegādājies jau 1999. gada nogalē. Iepriekš tā bijusi mākslinieka darbnīca, bet īpašuma pirkšanas laikā miteklim nomainīts statuss, un tas kļuvis par dzīvokli. Pēc pāris nedēļām Kārlis Miķelsons šo īpašumu uzdāvināja sievai Lailai. Bet pēc mazliet vairāk nekā desmit gadiem – 2010. gada jūnijā – kārtējo reizi kā dāvinājums apartamenti nonāca Miķelsonu jaunākās meitas Ingas Kalniņas īpašumā.

Par ko apsūdz Miķelsonu?

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 19. janvārī sāka skatīt apjomīgo Latvenergo kukuļošanas pamata krimināllietu pret vairākām juridiskām personā un 12 fiziskām personām, kuru vidū ir arī bijušais Latvenergo prezidents Kārlis Miķelsons un viņa znots Kristaps Štrauss. Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju šajā kriminālprocesā apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar laika periodā no 2004. gada 8. jūnija līdz 2010. gada 3. martam Rīgas TEC-2 abās kārtās notikušo iepirkumu procedūru rezultātā noslēgtajiem līgumiem, kas kopumā celtniecību sadārdzinājis par aptuveni 36 miljoniem. Personu grupa tiek vainota vairāk nekā četru miljonu eiro kukuļa pieņemšanā. Šajā lietā figurē arī epizodes par noziedzīgi iegūtu vairāk nekā 8 miljonu eiro legalizēšanu.

foto: LETA
Aizdomās par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu aizturētais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons pēc Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas sēdes, kura piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Apsūdzībā redzams, ka prokuratūras ieskatā Kārlis Miķelsons saistībā ar TEC-2 rekonstrukciju esot saņēmis kopumā teju divus miljonus eiro lielu kukuli. Turklāt, prokurores ieskatā, 2010. gadā veiktā Latvenergo amatpersonu aizturēšana iztraucējusi pilnās kukuļa summas nodošanu. Prokurore Viorika Jirgena šīs lietas ietvaros, taujāta, kur tad palikusi tā kukuļos ņemtā nauda, atzīmējusi: „Jau no 2006. gada šī nauda ir dota. Nu ir apēsta, nodzīvota, norakta zem koka, grūti pateikt, kā katrs cilvēks ir izmantojis to naudu, ko ir ieguvis, – dāvinājis draugiem, braukājis apkārt, tērējis. Tika pirkti nekustamie īpašumi un katrā gadījumā dzīvots zaļi. Bet ir skaidri zināms, kur un kā doti kukuļi.” 2. februārī tiesā tika nolasīts apsūdzības saīsinātais variants. Neviens no 12 apsūdzētajiem savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst. Tiesa apsūdzēto aizstāvju un tiesneša aizņemtības dēļ turpināsies tikai maija sākumā.

foto: LETA
Atbrīvotais bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons no Centrālcietuma iznes savas mantas.