Dārgākās stāvvietas Rīgā: auto nolikšana pie Gaismas pils var maksāt fantastiskas summas. FOTO
Atstājot savu auto Gaismas pils autostāvvietā, uzreiz jāskrien reģistrēties Nacionālās bibliotēkas reģistratūrā, lai par novietošanu nebūtu jāmaksā pasakaina summa – 5 eiro stundā. Par to var uzzināt tikai rūpīgi izlasot garumgarās pamācības pie autostāvvietas.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 5. aprīlis, 06:11

Dārgākās stāvvietas Rīgā: auto nolikšana pie Gaismas pils var maksāt fantastiskas summas. FOTO

Jauns.lv

Automašīnas novietošana pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) var izvērsties nepatīkamā pārsteigumā un pamatīgā robā jūsu maciņā. Pirms novietojat auto pie Gaismas pils, uzmanīgi izlasiet autostāvvietu lietošanas noteikumus, jo pretējā gadījumā par stundu var nākties samaksāt 5 eiro.

Auto novietošana Gaismas pils stāvlaukumā ir teju divas reizes lielāka nekā ielās līdzās Vecrīgai, kur par pirmo stundu jāmaksā 2,50, bet par katru nākamo 3 eiro. Vēl dārgāk ir tikai pašā Vecrīgas sirdī: par pirmo stundu 5 eiro, par katru nākamo – 8 eiro. Lielos zaudējumos var iedzīvoties tie, kuri neizlasa stāvvietas lietošanas noteikumus un dodas uz Gaismas pils restorānu, bezrūpīgi paejot garām bibliotēkas reģistratūras galdam. Restorāna „Klīversala” apmeklētājiem tādā gadījumā var nākties maksāt septiņas reizes dārgāk nekā grāmatmīļiem.

Apkārt Gaismas pilij ir vairākas autostāvietas, kas apzīmētas ar burtiem „LNB”. Šie trīs burti norāda, ka tur savus auto var novietot tikai lasītāji, par pirmo stundu maksājot 1 eiro, bet par katru nākamo - 65 centus. Autostāvvietas karte jāpiereģistrē LNB reģistratūrā un jūs saņemat atlaidi. Savukārt visiem pārējiem takse ir 5 eiro stundā. Arī tad, ja ejat pusdienot vai vakariņot uz „Klīversalu”.

Viena no šādām dārgajām autostāvvietām ir iepretim restorāna ieejai Mūkusalas un Akmeņu ielas stūrī. Autovadītājs, kurš nav rūpīgi iepazinies ar autonovietošanas kārtību un izpētījis karti, tajā var atstāt savu auto, bet no tās izbraucot konstatēt, ka jāmaksā fantastiska summa, kas pat sapņos nav rādījusies.

Restorāna klienti gan tiek aicināti savus auto atstāt bezmaksas stāvvietā kvartālu tālāk – Akmeņu ielā, bet cilvēkiem, kuri pirmo reizi dodas uz „Klīversalu”, tas diez vai ienāks prātā, jo nekādu norāžu taču nav.

Te arī jāteic, ka ne vienmēr restorāna apmeklētāji „Klīversalas” darba laikā var reģistrēties kā LNB lasītāji (tas ir bez maksas), jo bibliotēka var nestrādāt, piemēram, katru ceturto pirmdienu; kad ir Spodrības diena, valsts svētku dienās un pēc astoņiem vakarā.

Pamatīgos tēriņos Lieldienās iedzīvojās kāda kompānija, kura apmeklēja „Klīversalu”. Restorāna apmeklētājs sociālajā tīklā „Facebook” pauda savu sašutumu:

„Pēc mammas dzimšanas dienas svinībām restorānā „Klīversala” saņēmām „jauku” pārsteigumu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas: 15 eiro rēķinu par trīs stundu autostāvvietu katram auto, kopā nepilni 50 eiro. Izrādās, autostāvvietā minētā maksa - 1 eiro par pirmo stundu + 0,65 eiro par katru nākamo – attiecas tikai uz LNB lasītāja kartes īpašniekiem. Pārējie maksā septiņkārtīgi. Karti, protams, iegādāties nav iespējams, jo LNB reģistratūrai bija brīvdiena.

Turpmāk zināšu, ka LNB piekopj tādu pašu biznesa praksi kā kreisie taksometri un Vecrīgas striptīzbāri desmit gadu tālā pagātnē. Tā teikt, pats vainīgs, ka nelasi smalko druku un neiedomājies, ka tukša stāvvieta svētdienā Pārdaugavā var maksāt divreiz vairāk nekā stāvvieta A zonā Rīgas centrā darbadienās (un pat tā svētdienās ir bezmaksas).

Paldies, šis bija pirmais un pēdējais LNB apmeklējums.”

Jāteic, ka autostāvvietu problēma Gaismas pils apkārtnē ir sasāpējis jautājums. Sākotnējā LNB izbūves projektā bija paredzētas autostāvvietas lasītājiem, bet, sākoties krīzei, šī iecere tika no projekta izņemta. „Pastāv izstrādāta projekta dokumentācija pazemes autostāvvietai ēkas Daugavas pusē 270 automašīnām un 150 velosipēdiem, kā arī sešu līmeņu daudzstāvu garāžai 260 automašīnām pie bibliotēkas tehniskās ēkas. Tomēr šo ieceru īstenošana ir saistīta ar valsts finansējumu, kas šobrīd šīm vajadzībām nav paredzēts,” savulaik teica LNB runasvīrs Augusts Zilberts. Finansējuma trūkuma dēļ nav zināms, kad šis projekts varētu tapt īstenots.


Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis