foto: Ekrānuzņēmums no LTV.
"ABLV" darbinieki sestdien sanāca uz sapulci. Pirmdien uz darbu vēl jāiet, bet, kas tālāk, nav zināms
Bizness un ekonomika
2018. gada 24. februāris, 21:19

"ABLV" darbinieki sestdien sanāca uz sapulci. Pirmdien uz darbu vēl jāiet, bet, kas tālāk, nav zināms

Jauns.lv

Sestdien dienas pirmajā pusē "ABLV Bankā", kura, iespējams, tiks likvidēta, sasaukta darbinieku sapulce, un, lai arī pirmdien visiem vēl darbā jāierodas, par tālāku nākotni skaidrības nav, vēstī LTV raidījums "Panorāma". 

Bankas vadība šobrīd komentārus žurnālistiem nesniedz un sola, ka to darīs tikai nākamajā nedēļā.

Pašā bankā strādā teju 700 darbinieki, bet visos "ABLV" grupas uzņēmumos kopumā nodarbināts nepilns 1000. Raidījuma filmēšanas grupa vairākus darbiniekus sestdien sastapa, pametot bankas biroja ēku, taču visi viņi bija nerunīgi, sakot, ka sīkākus skaidrojumus jāgaida no vadības. Iespējams, vadība viņus aicinājusi ar žurnālistiem nerunāt. 

Neapstājoties sarunai ar LTV, prom devās arī "ABLV bankas" valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis, mazliet runīgāks bija viņa vietnieks Vadims Reinfelds, kurš aicināja sagaidīt komentāru, kurā viss tiks izklāstīts. 

"Mēs esam informējuši darbiniekus par iepriekš pieņemtiem lēmumiem, izskaidrojuši to nozīmi," viņš sacīja, apstiprinot, ka pagaidām visiem vēl ir darbs.

Jau ziņots, ka ECB nolēmusi neatjaunot "ABLV Bank" normālas norēķinu iespējas un izplatītajā paziņojumā norāda, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem. Šī iemesla dēļ Latvijas banku tirgus uzraugs -  Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) - aizvadītajā naktī ir pieņēmis lēmumu par noguldījumu nepieejamību. 

Tas nozīmē, ka bankas klientiem tiks nodrošināta likumā garantēto atlīdzību – līdz 100 000 eiro katram klientam -  izmaksa par noguldījumiem. Tam kopumā varētu būt nepieciešami 470 miljoni eiro. Tiek solīts, ka to nodrošinās no bankas līdzekļiem, tātad Noguldījumu garantiju fonda nauda vai valsts budžeta līdzekļi tam nebūs nepieciešami.

Šodien LNT Ziņām ECB skaidroja, ka bija noteikusi termiņu, kura laikā "ABLV Bank" bija jāpierāda, ka tai ir viens miljards eiro skaidrā naudā Latvijas Bankā. Šis ir standarta lūgums grūtībās nonākušām bankām. "Tas, ka bankai nepietiek līdzekļu Latvijas Bankas kontos, nozīmē, ka tai nav uzreiz pieejamu skaidras naudas rezervju. 

Līdzīgi kā cilvēkiem ir atvērti konti komercbankās, tāpat komercbankām ir konti valstu centrālajās bankās. Tādēļ mēs komercbankām lūdzam skaidru naudu turēt centrālajā bankā, taču "ABLV Bank" spēja uzrādīt krietni mazāk līdzekļu par prasītajiem," raidījumam raksta ECB preses sekretārs Viljams Lelivelds.

Kā ziņots, pati "ABLV Bank" notiekošo pagaidām komentējusi vien paziņojumā presei, atzīstot, ka notiekošais pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt sākts bankas likvidācijas process. Banka arī uzskata, ka šādi lēmumi pieņemti politisku apsvērumu dēļ.