foto: LETA
Guseļņikovs skaidro, kāpēc Rimšēviču publiski sāka vainot tieši tagad
"Norvik Banka" padomes priekšsēdētājs Grigorijs Guseļņikovs.
Bizness un ekonomika
2018. gada 22. februāris, 21:50

Guseļņikovs skaidro, kāpēc Rimšēviču publiski sāka vainot tieši tagad

Jauns.lv

"Norvik bankas" īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs apgalvo, ka pierādījumi ir pietiekami, lai apstiprinātu viņa skaļos apvainojumus Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam. Proti, ka Latvijas Bankas vadītājs vairākkārt no viņa spiedis kukuļus. Pierādījumus Guseļņikovs sola iesniegt Valsts policijai, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

"Tas sākās 2015. gada beigās, 2016. gadā es kādu brīdi domāju, ka es no viņiem tikšu vaļā. Cilvēks, kurš mani aizveda pie [Renāra] Kokina, ir bijušais "Latvijas Krājbankas" top menedžeris, kurš strādāja pie "Krājbankas" akcionāra [Vladimira] Antonova. Kad mums tiešām bija problēmas ar vēja parka attīstītāju "Winergy", viņš teica, ka zina cilvēku, kurš bija Antonova jumts, un šis cilvēks varot atrisināt visus jautājumus."

Skaļos apgalvojumus paudušais Guseļņikovs stāsta, ka toreiz bijis pārsteigts, ka šis cilvēks nevar neko atrisināt, līdz ieradās Ilmārs Rimšēvičs. 

Atbildot uz jautājumu, kāpēc 2015. gadā nevērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un savus skaļos apgalvojumus pauda vien tagad, kad iesniegta prasība starptautiskajā tiesā Vašingtonā, Guseļņikovs norāda: "Mēs patiesībā sen jau vērsāmies. Mēs vērsāmies atbildīgajā iestādē šeit, Londonā, atbilstoši manai dzīvesvietai. Mēs painformējām Eiropas Centrālo banku pagājušā gada rudenī," sakot, ka informējam par kukuļa izspiešanu no augstas valsts amatpersonas puses. 

Guseļņikovs saka - esot uzrakstīts iesniegums arī Valsts policijā, kurš decembrī ir pieņemts. Ar skandalozajiem paziņojumiem par Rimšēviču Guseļņikovs esot nācis klajā tagad tāpēc, jo, kad viņu aizturēja, Guseļņikovs "mazliet neizturēja un parunāja ar žurnālistu". 

"Tā ir tāda sakritība, citādi mēs būtu mierīgi turpinājuši strādāt ar Latvijas iestādēm un ārzemju juristiem," viņš apgalvo. 

Uz iebildi, ka Rimšēvičs noliedz Guseļņikova teikto, baņķieris saka: "Šodien ir smaga banku sistēmas krīze Latvijā. Viena liela banka stāv, tā nevar veikt maksājumus, tur stāv miljardi, tai ir daudz klientu, ir ASV apsūdzības Latvijas banku virzienā, Latvijas Bankas galva ir aizturēts par korupciju, un šajā brīdī ir neprofesionāli un bezatbildīgi mēģināt tikt skaidrībā par to, kad, kurš, ar ko ticies. Tā ir bērnišķīga reakcija brīdī, kad steidzami jāatjauno uzticība Latvijas banku sistēmai."

Guseļņikovs apgalvo, ka viņam ir pietiekami pierādījumi, lai pierādītu, ka runā taisnību. 

Tikmēr Rimšēviču vairākkārt noliedzis, ka Guseļņikova teiktais par 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu atbilstu patiesībai, norādot, ka baņķieris ticies ar Rimšēviču, sūdzējies, ka Latvijā viņu neviens nemīl un visi dara pāri.

Jāatgādina, ka KNAB vairākkārt uzsvēris - pret Rimšēviču uzsāktā lieta nav saistīta nedz ar notiekošo "ABLV Bank", nedz "Norvik bankas" akcionāra Guseļņikova paziņojumiem.