foto: LETA
Iedzīvotāju naudu "ABLV Bankas" glābšanā neieguldīs, sola ministrs
Ekonomikas ministrs atkārtoti uzsver, ka nodokļu maksātāju naudu "ABLV Bank" glābšanā neieguldīs.
2018. gada 22. februāris, 08:34

Iedzīvotāju naudu "ABLV Bankas" glābšanā neieguldīs, sola ministrs

Jauns.lv/LETA

Ne partija "Vienotība", nedz arī kāda cita partija neatbalsta nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu "ABLV Bank" glābšanai, šorīt LTV "Rīta Panorāmā" atkārtoti uzsvēra ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis atgādināja, ka tiek runāts par aizdevuma izsniegšanu "ABLV Bank" pret ķīlu, kas būtu Latvijas valsts parādzīmes.

"ABLV Bank" Latvijas Bankai ir lūgusi piešķirt aizdevumu līdz 480 miljonu eiro apmērā, ieķīlājot daļu no bankas rīcībā esošajiem vērtspapīriem. Sākotnēji tika nolemts "ABLV Bank" izsniegt aizdevumu 97,5 miljonu eiro apmērā, bet banka aicina palielināt summu.

Ašeradens zināja teikt, ka pirmais aizdevums "ABLV Bank" līdz vakardienai nemaz neesot bijis realizēts un ķīla neesot bijusi iesniegta.

Taujāts, vai pēdējās norises finanšu sektorā neliecina, ka ir izsapņots Latvijas sapnis kļūt par finanšu centru, ministrs pauda viedokli, ka savā ziņā tas ir viltus sapnis, jo liels finanšu sektora apgrozījums tiek gūts no nerezidentu naudas, kas nedod ļoti lielu ieguldījumu tautsaimniecībā, jo peļņu pamatā paņem tie, kas ar šo naudu strādā.

Runājot par Latvijas Bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča kukuļņemšanas krimināllietu, Ašeradens pauda viedokli, ka visi procesi norit vairāk vai mazāk tā, kā tiem jānorit, un visi dara savu darbu. Ministrs aicināja operēt tikai ar pārbaudītiem faktiem un necelt nevajadzīgu paniku.

Ašeradens pastāstīja, ka pašlaik "Vienotība" nerosinās likuma grozījumus, lai Rimšēviču noņemtu no amata, bet gan tikai mudina pieņemt politisku deklarāciju par neuzticības izteikšanu, pēc kuras Latvijas Bankas vadītājs pats varētu izšķirties par savu rīcību. Pašlaik koalīcijā atbalsta šai "Vienotības" iniciatīvai īsti nav, bet Ašeradens cer, ka tuvāko nedēļu laikā to savāks.

Putniņš: noteiktie ierobežojumi ir palīdzības roka "ABLV Bank"

Noteiktie maksājumu ierobežojumi nav sods, bet gan palīdzības roka "ABLV Bank", intervijā Latvijas Radio skaidroja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Pēters Putniņš.

Tas esot oficiāls veids, kā uz laiku atbrīvot banku no pienākuma izmaksāt naudu, dodot laiku bankai akumulēt līdzekļus un pierādīt Eiropas Centrālai bankai (ECB) bankas likviditātes rādītājus. Kad tas notiks, ECB lems pagarināt vai atcelt ierobežojumus.

Putniņš neprognozēja ierobežojumu termiņu, uzsverot, ka šādi moratoriji nevar būt ilgstoši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās