Premjers Kučinskis uzskata, ka "Latvijas ekonomika dreifē"
Ministru prezidentam neesot iesniegti "saprotami piedāvājumi, ko mēs gribam sasniegt". Igauņiem tā nav, un tas Kučinskim liek ar skaudību noraudzīties uz kaimiņiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 6. aprīlis, 08:48

Premjers Kučinskis uzskata, ka "Latvijas ekonomika dreifē"

Jauns.lv

Pašlaik Latvijas ekonomika dreifē, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Intervijā laikrakstam "Diena" viņš norādīja, ka vienmēr ir bijis ļoti strukturēts cilvēks, un, ja valdības darbā neizveidos struktūru un mehānismus tam, kā strādāt, tad rezultāts netiks sasniegts. "Man būs kauns, ja pēc trim gadiem šis kuģis nebūs uzņēmis kursu. Patlaban kuģis dreifē un dreifē visa Latvijas ekonomika," teica premjers.

Viņaprāt, neizmantotās rezerves ir vairākas. "Viens piemērs - es gatavojos braucienam uz Vāciju, kas paredzēts aprīļa beigās, un ierēdņiem mani būtu jāapbruņo ar ļoti skaidri saprotamiem Latvijas plāniem par to, ko mēs gribam sasniegt. Pagaidām man nav iesniegti saprotami piedāvājumi. Es ar skaudību raudzījos uz Igaunijas kolēģu vizīti Amerikā, jo bija redzams, ka igauņi skaidri zina, ko grib panākt. Svarīgi, lai šāda apkopota informācija būtu man kā premjeram un būtu arī katram mūsu valsts vēstniekam, arī katram Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atašejam," skaidroja politiķis.

Vēl viena neizmantotā rezerve saistīta ar nodokļu sistēmas inventarizāciju. Aptuveni trešā daļa Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) tiek veidota no nodokļiem. Tomēr, pastāvot vienādai sistēmai ar Igauniju, Latvijā nodokļi rada 28% no IKP, bet Igaunijā - 32% no IKP. Viens no iemesliem, kādēļ Latvijā ir zemāks rādītājs ir milzīga ēnu ekonomika, kas ir lielāka nekā Igaunijā. Kā arī Latvijā ir ļoti sarežģīta atvieglojumu sistēma, kas deformējusi gan uzņēmēju ieinteresētību maksāt nodokļus, gan arī maksāšanas plūsmu.

Ministru prezidents intervijā skaidro, ka šogad Latvijas ekonomika labākajā gadījumā sasniegs 3% izaugsmi, bet plāni esot ambiciozi. "Ja mēs neplānosim rīcību, lai nonāktu līdz 5% izaugsmei, tad būsim zaudētāji, jo mums ir priekšnoteikumi izmantot visas līdz šim neizmantotās rezerves un iet uz priekšu," uzskata Kučinskis.

LETA/Foto: Edjs Pālens/LETA