Panamas ofšoru papīru skandālā min Lemberga, Laventa, Stepanova vārdus
Panamas juridiskais birojs reģistrējis līdzīpašnieku uzņēmumam, kura nosaukums parādās Lemberga krimināllietā, vēsta ziņu aģentūra LETA, atsaucoties uz portāla "Delfi" informāciju.
Bizness un ekonomika
2016. gada 6. aprīlis, 20:48

Panamas ofšoru papīru skandālā min Lemberga, Laventa, Stepanova vārdus

Jauns.lv

Pēdējās dienās skandalozu slavu iemantojušais Panamas juridiskais birojs "Mossack Fonseca" reģistrējis arī uzņēmumu "Annalisa Limited", kas ir viens no SIA "Puses" īpašniekiem, savukārt SIA "Puses" nosaukums izskanējis tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietā, vēsta portāls "Delfi".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Portāls atgādina, ka prokuratūra arestēja 20,9% SIA "Puses" kapitāla daļu, uzskatot, ka to patiesā labuma guvējs ir Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs Lembergs un meita Līga Lemberga. Oficiāli minētās kapitāla daļas pieder ārzonas uzņēmumam "Annapolis Anstalt". Savukārt "Mossack Fonseca" reģistrējis vēl kādu "Puses" īpašnieku - "Annalisa Limited". Šo kompāniju gadu gaitā pārstāvējusi par Lemberga uzticamības personu sauktā Mamerta Vaivada meita Hardija Vaivade un jurists Jānis Zelmenis.

Portāls "skaties.lv" pirms pāris mēnešiem vēstīja, ka SIA "Puses" nosaukums figurē arī saistībā ar kukuļu izspiešanu krimināllietā, kurā par naudas atmazgāšanu apsūdzēts Anrijs Lembergs. Atsaucoties uz prokuratūras apsūdzību, portāls vēstīja, ka SIA "Puses" piederējušas daļas uzņēmumā "Latvijas Naftas tranzīts".

Ziņas ir arī par "Mossack Fonseka" Britu Virdžīnu salās reģistrētu uzņēmumu "Brookbridge Systems LTD", kas tagad ir savulaik pastarpināti Oļegam Stepanovam piederējušas firmas "SSF Logistic" īpašnieks. Kā liecina 2015.gada oktobrī Uzņēmumu reģistrā iesniegts "SSF Logistic" dokuments, "Brookbridge Systems LTD" tā Latvijas meitasuzņēmumam aizdevis 3,3 miljonus eiro - šo summu nolemts kapitalizēt, palielinot "SSF Logistic" pamatkapitālu, kas arī izdarīts.

Vēl portāls izpētījis, ka Panamas juridiskais birojs "Mossack Fonseca" Britu Virdžīnu salās reģistrējis uzņēmumu, kuram līdz pērnā gada vidum piederēja ar pieticīgiem finanšu rezultātiem strādājošā SIA "Jomas 68" (iepriekš SIA "Gila"). Savukārt pirms tam šī pati firma piederēja bēdīgi slavenā baņķiera Aleksandra Laventa dzīvesbiedrei Tatjanai Laventei.

Kopš pērnā gada vidus vienīgā "Jomas 68" amatpersona ir Igors Capuns, kurš 2009.gadā tika saistīts ar 1,5 miljonus eiro vērtu darījumu starp kādu ārzonas uzņēmumu "Consolidated Investments LTD" un Rīgas lidostu. Proti, ofšors dāvinājumā no citas ārzonas firmas saņēma padomju laika viesnīcas ēku, kas atradās tieši teritorijā, kurā bija paredzēts būvēt jauno skrejceļu, vēsta "Delfi".

Kā ziņots, no Panamas uzņēmuma noplūdušie dati, kas attiecas uz Latvijas uzņēmumiem un privātpersonām, vēl nav publiskoti, bet Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", kas ticis piesaistīts starptautiskā Izmeklējošo žurnālistu starptautiskā konsorcija un Vācijas laikraksta "Süddeutsche Zeitung" koordinētajai izmeklēšanai, šajos dokumentos atrodamo informāciju par Latviju sola publicēt ceturtdien.

LETA/Foto: Edijs Pālens/Ieva Lūka/Lita Krone/LETA