VID "Panamas dokumentu" izvērtēšanā sadarbosies ar Eiropolu
VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis paziņoja, ka VID tā dēvēto "Panamas dokumentu" izvērtēšanā sadarbosies arī ar Eiropas policiju jeb Eiropolu.
Bizness un ekonomika
2016. gada 7. aprīlis, 10:14

VID "Panamas dokumentu" izvērtēšanā sadarbosies ar Eiropolu

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) tā dēvēto "Panamas dokumentu" izvērtēšanā sadarbosies arī ar Eiropas policiju jeb Eiropolu, lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu saistību ar Panamas ārzonas firmām, šodien intervijā Latvijas Radio sacīja VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Pēc viņa teiktā, tiklīdz informācija par šiem dokumentiem parādījusies ārvalstu medijos, VID sazinājies ar Latvijas pārstāvi Eiropolā, uzdodot uzsākt sadarbību ar citu valstu dienestiem.

Čerņeckis arī norādīja, ka VID sagatavojis oficiālu aicinājumu Latvijas žurnālistus nodot dienestam viņu rīcībā esošo informāciju par Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu saistību ar "Panamas dokumentiem".

VID pārstāvis uzsvēra, ka dienests pētīs visu informāciju, lai izvērtētu kopsakarībās ar to informāciju, kas jau patlaban ir VID rīcībā, un noskaidrotu vai konstatējami likuma pārkāpumi un vai nav saskatāma krimināla rīcība.

Kā atzina Čerņeckis, VID pieredzē ārzonu firmas biežāk tiek izmantotas, lai slēptu patieso naudas izcelsmi, noziedzīgi iegūtus līdzekļus, kas tālāk tiek izmantoti aplokšņu algām un dažādu īpašumu iegādei.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

VID vakar informēja, ka tā rīcībā nav nopludināto Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" dokumentu, tādēļ VID aicina pētnieciskos žurnālistus, kuru rīcībā ir šie dokumenti, sniegt informāciju arī VID par, iespējams, tajos minētajiem Latvijas rezidentiem.

Kā sacīja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" vadītāja Sanita Jemberga, "Re:Baltica" nav dokumentu datubāzes turētāji. "Datubāzes turētājs ir Izmeklējošo žurnālistu starptautiskais konsorcijs (ICIJ), un tā attiecas uz visu pasauli, ne tikai Latviju," teica Jemberga. "Ja [Viestura] Burkāna kantorim vai VID ir jautājumi par personām, kas datos parādās no Latvijas, viņiem ir jāvēršas pie ICIJ un jālūdz datus izsniegt."

"Žurnālisti un tiesībsargājošās iestādes ir divas nošķirtas profesijas ar saviem pienākumiem un iespējām. Mēs publicējam informāciju, ko varam pārbaudīt, un, ja VID rodas jautājumi par publicēto, viņi var vērsties pie mums un mēs saskaņā ar likumu atbildēsim par savām publikācijām," piebilda Jemberga.

Iepriekš Jemberga sacīja, ka nopludinātajos dokumentos ir vārdi no Latvijas, tie ir interesanti, bet ne politiski svarīgi. "Re:Baltica" par šo projektu bija informēta iepriekš, bet pie datiem tika decembrī. Centrs ceturtdien publicēs īsu kopsavilkumu par to, kas dokumentos bija atrodams saistībā ar Latviju.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA