foto: Viktor Drachev/TASS
Anglis darbu tur nav izturējis pat dienu: britu ogu ferma neziņas dēļ pārceļ daļu biznesa uz Ķīnu
Ilustratīvs foto.
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. februāris, 11:09

Anglis darbu tur nav izturējis pat dienu: britu ogu ferma neziņas dēļ pārceļ daļu biznesa uz Ķīnu

Jauns.lv

Viens no lielākajiem Lielbritānijas ogu audzētājiem uzsācis sava uzņēmuma daļu pārcelšanu uz Ķīnu, jo vairs nevar garantēt, ka izdodies atrast vajadzīgo darbinieku skaitu ražas novākšanai, vēstī "The Guardian". 

Tiek vēstīts, ka šāda neskaidra situācija radusies pēc "Brexit" balsojuma, jo uzņēmēji aizvien īsti nezina, kā izstāšanās no Eiropas Savienības ietekmēs brīvu darbaspēka kustību. 

"Haygrove" ferma, kas atrodas Herefordšīrā Anglijā daļu savas aveņu un melleņu audzes pārvietos uz Juņnaņas provinci Ķīnā, kas atrodas valsts dienvidos. Fermas vadītājs Enguss Deividosons norāda, ka nodarbina 230 pastāvīgos un 1150 sezonālos darbiniekus, taču šobrīd "Brexit" radīto bažu un neskaidrību dēļ sezonālo darbinieku skaitu nāksies samazināt par 200.

"Mums jau ir beidzies laiks," viņš saka, norādot, ka nevar gaidīt, kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja beidzot atklās savu imigrācijas politiku, jo nākamā gada ražas novākšana tiek plānota jau gadu iepriekš. 

Deivdsons uzrakstījis Mejai vēstuli, aicinot viņu nekavējoties rīkoties, taču atbildi nav saņēmis.

Viņš arī norādījis, ka tad, ja brīvā darbaspēka kustība tiks ierobežota, sekas būs dramatiskas, jo lauksaimnieki Lielbritānijā ļoti atkarīgi no sezonālajiem darbiniekiem, kuri ierodas Apvienotajā Karalistē no citām, mazāk attīstītajām Eiropas Savienības valstīm. 

Deividsons brīdina, ka tad, ja nevarēs nokomplektēt darbinieku grupu, viņš pārcels vai slēgs savu biznesu pavisam. 

"Tas būtu ļoti, ļoti skumji cilvēkiem šeit, pēc 30 gadu kopīga darba. Bet es varētu ātri pārcelt savu darbību uz ārvalstīm kopā ar tiem, kuri vēlēsies nākt līdzi. Mēs te neesam iesprūduši, mēs dzīvojam uz šīs planētas. Ja es nedabūšu imigrantu strādniekus 2019. gadā, mēs varam nostrādāt vēl gadu, bet tad būs jāveras ciet," viņš saka. 

"Haygrove" fermas menedžeris Katalins Kostandis, kurš ieradies te strādāt no Rumānijas un nupat ieguvis Lielbritānijas pilsonību, atklāj, ka paši briti fermā strādāt nevēlas, jo ogu vākšana ir fiziski pārāk grūta. "Manā komandā pēdējo divu gadu laikā nav bijis neviens anglis," viņš stāsta, atklājot, ka savulaik bija daži vietējie darbinieki, taču viņi šo slodzi nav izturējuši pat dienu. 

Deividsons nav vienīgais lauksaimniecības nozares pārstāvis, kurš pieprasa izstrādāt sezonālu darbinieku shēmu, lai turpinātu sadarboties ar strādniekiem no Austrumeiropas valstīm.