Krievijas iekšlietu ministra vietnieks caur ofšoriem paslēpto biznesu nobāzējis arī Latvijā
Daļa no jaunās paaudzes televīzijas apraides biznesa caur ofšoru ķēdi ir bāzēta Latvijā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. aprīlis, 20:38

Krievijas iekšlietu ministra vietnieks caur ofšoriem paslēpto biznesu nobāzējis arī Latvijā

Jauns.lv

Tā sauktajos Panamas dokumentos minēts arī Krievijas Iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Mahonovs, kurš caur vairāku ofšoru ķēdi uzbūvējis jaunās paaudzes televīzijas apraides biznesu, no kura daļa bāzēta Latvijā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā ziņo raidījums, Mahonovs ar savu darījumu partneri Dmitriju Karjakinu dibinājis virkni ofšoros paslēptu uzņēmumu. Britu Virdžīnu salās reģistrēta firma "Nortwest Management", kas uz pusēm pieder abiem Krievijas pilsoņiem.

Savukārt zem tās, kā vēsta raidījums, ir paslēpta ofšoru ķēde, kam galā ir uzņēmums "Nemo Group Ltd". Tas esot šīs mediju impērijas kodols. Tam pieder vairāki uzņēmumi, no kuriem divi - "Nemo Telecom Limited" un "Kids Multimedia Limited" reģistrēti Lielbritānijā, bet to filiāles - Latvijā, Tērbatas ielas biroju namā.

Kā novērojis raidījums, lai arī joprojām pie ieejas ir uzraksti ar uzņēmumu nosaukumu, firmas šīs telpas atstājušas.

Gada pārskatā uzrādīts, ka "Nemo Telecom Limited" Latvijas filiāle apgrozījusi 933 000 eiro un nodarbinājusi 17 cilvēkus. Ievērojama summa - 5 250 254 eiro - uzrādīti kā parādi radniecīgajām sabiedrībām. Lai arī apgrozīta ievērojama nauda, zvanot uz firmas uzrādīto telefona numuru, uzņēmuma pārstāve raidījumam norāda, ka tas Latvijā pagaidām neko nedarot.

"Droši vien jums ir pieejama informācija, kas ir publiski pieejama, un to jūs varat interpretēt cik jūsu vai jūsu kolēģu profesionālās spējas ļauj," norāda uzņēmuma pārstāve. Vēlreiz pārvaicāta, vai uzņēmumam Latvijā nav nekādu plānu, viņa atbild, ka šobrīd tas nav zināms.

"Nemo Telecom Limited" filiāli Latvijā pārstāv divi Krievijas pilsoņi - Matvejs Otrašenko un Pāvels Kalmajevs. Otrašenko savulaik strādājis kopā ar Krievijas iekšlietu ministra vietnieku Mahonovu Maskavas pilsētas IT uzņēmumā. Tagad viņš ir "Nemo TV" ģenerāldirektors.

Kalmajevs gan "Nekā Personīga" noliedz, ka uzņēmumam būtu palikusi saistība ar iekšlietu ministra vietnieku. Tāpat viņš arī apgalvo, ka Mahonovs aizgāja no "Nemo TV" vēl pirms darba uzsākšanas Krievijas Iekšlietu ministrijā. "Mēs esam tikai un vienīgi privāts komerciāls projekts ar lielu starptautisku potenciālu, kas darbojas brīvas konkurences apstākļos," norāda Kalmajevs.

Tomēr nopludinātie dokumenti, kas tapuši 2013.gadā, atklāj, ka Mahonovs joprojām ir galvenais ofšoru ķēdes uzņēmuma "Nortwest Management" direktors un akcionārs. Tolaik viņš jau gadu strādājis Krievijas Iekšlietu ministrijā.

Turklāt pagājušā gada nogalē Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) saņēmusi lūgumu no "Nemo Telecom Limited", ka viņi Latvijā grib iegūt retranslācijas atļauju un reģistrēties kā elektroniskais plašsaziņu līdzeklis. Padome vēl domā, vai atļaujas izsniegt. Ziņas no tā sauktajiem Panamas dokumentiem NEPLP vadītāja Aija Dulevska sola ņemt vērā.

"Šādu informāciju mēs neesam saņēmuši, bet katrā ziņā mēs varam saņem ziņas no Drošības policijas, ja mums rodas šaubas, vai varam reģistrēt kādu pakalpojumu sniedzēju Latvijā. Mums šīs tiesības ir un mēs esam viņas bieži izmantojuši," uzsver Dulevska.

Tikmēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), vaicāts, vai NEPLP, izsniedzot vai neizsniedzot licenci, būtu jāņem vērā arguments, ka Latvijā apraidi grib uzsākt uzņēmums, kas netieši pieder Krievijas Iekšlietu ministra vietniekam, norāda, ka tas pilnīgi noteikti ir jāapdomā.

"Kādi ir iemesli, kā to var notraktēt - tas, protams, ir tehnikas jautājums, bet dabiski, ka primārais mums ir uzraudzīt savu telpu, un rīcību veidot izejot no šīs prioritātes. Šeit jau ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Tā kā - jā," pauž Kučinskis.

NEPLP "Nemo TV" lūgumu izsniegt tiesības strādāt Latvijā atlikusi un uzņēmums uz to arī īpaši neuzstājot, vēsta "Nekā personīga".

LETA/ Foto: Shutterstock