"Pakistānas kebabs", kurā baroja ar vecu gaļu, atkal strādā. VIDEO. FOTO
Pārtikas un veterinārais dienests atklājis, ka Rīgas centrā ierīkotajās pakistāniešu kebabnīcā kebabus gatavoja no vecas gaļas. Kad par to TV3 veidoja reportāžu, kebanīcas īpašnieks – vietējais musulmanis Ali Farmans uzbruka filmēšanas grupai.
Bizness un ekonomika
2016. gada 11. aprīlis, 15:09

"Pakistānas kebabs", kurā baroja ar vecu gaļu, atkal strādā. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) reids kebabu ēstuvē Rīgā, Merķeļa ielā, beidzās ar uzbrukumu TV3 raidījuma „Nekā personīga” žurnālistiem. Dienests kebabnīcā atklāja, ka tur tiek izmantota veca gaļa un kebabi tiek gatavoti netīrībā. Tomēr nu kebabnīca atkal atvērta.

PVD 7. aprīlī kebabnīcā ieradās pēc kāda aculiecinieka – Edgara atklātā. Viņš Rīgas centrā nokļuva sastrēgumā. Satiksmi kavēja ielas vidū nolikta apvidus automašīna, no kuras laukā tika celti celofānā ietīti gaļas bluķi. Gaļu izcēla no pasažieru automašīnas un ienesa ēstuvē „Pakistānas kebabs”.

Edgars „Nekā personīga” pastāstīja: „Skatāmies - stāv apvidus auto, atvērts bagāžas nodalījums, un iekšā stāv iepakoti celofāna maisi. Un viens melnīgsnējs vīrietis tos nes iekšā „Pakistānas kebabā”. Piebraucot tuvāk, bija saskatāms, ka tā patiešām ir gaļa. Un, kas visvairāk radīja izbrīnu, ka tā mašīna bija bez saldēšanas iekārtām”.

Pēc tam, kad Edgars PVD pastāstīja par redzēto, dienesta darbinieces devās pārbaudīt kebabnīcu un atklāja netīrību virtuvē, produktu gatavošanas pārkāpumus un nezināmas izcelsmes vistas un liellopa gaļu, kurai derīguma termiņš bija beidzies jau pirms pusgada.

Līdz ar PVD reidā piedalījās arī „Nekā personīga” filmēšanas grupa, kurai uzbruka „Pakistānas kebaba” īpašnieks Ali Farmans. Kad reids jau ilga aptuveni stundu, Farmans ieradās kebabnīcā. Viņš PVD inspektorēm skaidroja, ka gaļa, kam beidzies derīguma termiņš, nav domāta klientiem, bet gan pašu lietošanai. Tomēr PVD darbinieces par to pārliecību neguva.

Kebabnīcas īpašnieks kļuva agresīvs un pieprasīja televīzijas grupai tūlīt atstāt viņa iestādi. Kad žurnālisti palika vieni tumšā ēstuves palīgtelpā, kebabnīcā strādājošie vīrieši ienāca telpā un aizšķērsoja durvis, bet Farmans metās virsū „Nekā personīga” operatoram un sāka lauzt kameru. Operators sauca palīgā un centās nosargāt kameru. Uz visām pusēm lidoja kameras nolauztās detaļas.

Pēc pārbaudes kebabnīcu slēdza, bet pret Farmana uzņēmumu sākta ne tikai administratīvā pārkāpuma lieta Pārtikas un veterinārajā dienestā, bet arī draud kriminālatbildība par uzbrukumu žurnālistiem un svešas mantas bojāšanu. Tomēr šonedēļ kebabnīca atkal strādā.

PVD inspektore Olga Ardava par „Pakistānas kebabā” atklāto sacīja: „Tie viennozīmīgi ir būtiski, higiēnas prasību pārkāpumi. Tieši tādēļ „Pakistānas kebaba” darbība tika apturēta, tā tika apturēta bez iepriekšēja brīdinājuma, jo pārtikas produktā varēja nonākt kaitīgas vielas”.

Reids notika pagājušās nedēļas ceturtdienā, 7. aprīlī. Tomēr kebabnīca nestrādāja tikai dažas dienas. Pirmdien, 11. aprīlī, tā jau atkal strādāja.

Kebabnīca pieder uzņēmumam „Spice of Pakistan”. Tā īpašnieks un vadītājs līdz pagājušā gada novembrim bija Ali Farmans. Arī pēc īpašnieku maiņas pakistāniešu izcelsmes uzņēmējam ir pilnvaras rīkoties šajā uzņēmumā. Jāpiebilst, ka Farmanam ir uzturēšanās atļauja Latvijā. Viņš to ieguvis uz ģimenes apvienošanas pamata, proti, ir precējies ar Latvijas pilsoni.

Reids notika pagājušās nedēļas ceturtdienā, 7. aprīlī. Tomēr kebabnīca nestrādāja tikai dažas dienas. Pirmdien, 11. aprīlī, tā jau atkal strādāja. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Kasjauns.lv paskaidroja, ka dienests kebabnīcā veicis atkārtotu pārbaudi un pārliecinājās, ka visas nebūšanas novērstas – netīrība likvidēta un vecā gaļa no ledusskapjiem izvākta. Tādējādi tai atkal atļāva darboties.

 

 Jāpiebilst, ka „Spice of Pakistan” pieder trīs kebabnīcas Rīgas centrā: Merķeļa ielā 17/19, Ernesta Birznieka – Upīša ielā 2 („Mildas tirdziņā”) un Krišjāņa Barona ielā 28. Meistare teica, ka PVD tuvākajā laikā ir ieplānojis pārbaudes arī pārējos „Spice of Pakistan” uzņēmumos.

Sīkāk par krimināli izveidojušos situāciju „Pakistānas kebabā” skatieties video.

Trilleris „Pakistānas kebabā”: atrod vecu gaļu un uzbrūk žurnālistam Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video, Kasjauns.lv /Video: TV3 „Nekā personīga”