foto: LETA
Sulas kļūs dārgākas
Vēsās vasaras dēļ sulām pieaugs cena.
2018. gada 13. janvāris, 07:36

Sulas kļūs dārgākas

Kasjauns.lv

Sulas, nektāri un sulas dzērieni izejvielu cenu pieauguma dēļ šogad var kļūt dārgāki.

Kompānijas "Orkla Foods Latvija", kurā apvienoti uzņēmumi "Spilva" un "Gutta", mārketinga direktors Raitis Avots atzīst, ka plānotas cenu izmaiņas. Starp visiem kompānijas ražojumiem tieši sulām visbūtiskāk pieaugusi izejvielu cena, ko nav iespējams amortizēt uz pašizmaksas rēķina.

“Gada laikā ļoti būtisks ir augļu, dārzeņu un ogu sulu koncentrātu cenas sadārdzinājums. Piemēram, upeņu sulas koncentrāta cena šogad ir pieaugusi par 34%, balto vīnogu – par 37%, ananasu – par 55%, zemeņu – par 65%, ābolu – par 79%, ķiršu – par 97%, multiaugļu – par 17%,” skaidro Avots.

Šo iemeslu dēļ "Orkla Foods Latvija" sulu kategorijas produktiem cenas pieaugs vidēji līdz 20 procentiem. Citās produktu grupās izmaiņas nav plānotas vai ir salīdzinoši nebūtiskas. Piemēram, mazumtirdzniecībā piedāvātajai "Spilvas" majonēzei tuvākajā nākotnē nav plānotas cenu izmaiņas.

"Cido grupas" ģenerāldirektors Marijus Kirstuks neizpauž, vai tuvākajā laikā plāno celt cenas, taču atzīst, ka viens no būtiskākajiem izejvielu cenas ietekmējošiem faktoriem ir laikapstākļi un ražīgums.

“Vairākos reģionos pēdējās sezonās augļu un ogu ražas ir bijušas ievērojami mazākas nekā iepriekšējos gados, lielu ietekmi atstāja stiprās salnas, kas skāra attiecīgos reģionus, no kuriem izejvielas tiek piegādātas tieši "Cido grupa" ražotajiem produktiem,” stāsta Kirstuks.

Laika apstākļu dēļ pagājušā gada augļu un ogu ražas Eiropā bija sliktākas nekā citus gadus. Vēl maijā bija sniegs, un bija auksta vasara. Kirstuks piebilst, ka pēdējā gada laikā ir augušas arī alus izejvielu un izejmateriālu cenas. Šogad kārtējo reizi arī būtiski palielinājies alus akcīzes nodoklis.

"Maxima" Latvija no dažiem ražotājiem ir saņēmusi ziņas par iespējamo sulu un nektāru dzērienu cenu kāpumu. “Tiekoties ar ražotājiem un runājot par cenu izmaiņām, ir garas pārrunas, kamēr nonākam pie kopsaucēja, jo ir jāņem vērā dažādi objektīvi faktori,” teic Iepirkumu departamenta direktors Edvīns Lakstīgala.

"Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Ezeriete apstiprina, ka norit pārrunas ar piegādātājiem par cenu izmaiņām.