foto: Leonīds Jākobsons/Facebook
Pēc nabadzītes viņa neizskatījās jeb - kā dažos gados atbrīvoties no miljonu parādiem
"Trūkumcietējas" Larisas Sviridovas miljonu parādi būs jānoraksta.
Bizness un ekonomika
2018. gada 15. janvāris, 07:01

Pēc nabadzītes viņa neizskatījās jeb - kā dažos gados atbrīvoties no miljonu parādiem

Kas Jauns Avīze

Rīgas rajona tiesa Jūrmalā sākusi likvidētās SIA "Delfīns" partneri īpašnieces Larisas Sviridovas kā fiziskas personas maksātnespējas procesu. Viņas parādi pārsniedz 40 miljonus eiro, pirms dažiem gadiem Jūrmalas dome šai personai piešķīra trūkumcietējas statusu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sviridova maksātnespējas pieteikumā norādījusi parādsaistības 40 568 174 eiro apmērā. Vislielākais parāds viņai ir parādu piedziņas un uzraudzības uzņēmumam SIA "Gelvora", kas pērn jūnijā iegādājās problemātisko aktīvu pārvaldītājas "Reverta" (iepriekš "Parex banka") kredītportfeli.

Gluži vai tukšiniece

Sviridovas parādi "Gelvorai" ir 39 446 96 eiro apmērā, atlikušo summu veido mazāki parādi, kurus cenšas piedzīt tiesu izpildītāji un vairākas privātpersonas. Tiesas nolēmumā norādīts, ka Sviridova kopš pagājušā gada 27. novembra strādā SIA "Dein Partner" par finansisti, kur saņem minimālo algu, pērn 380 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Oficiāli viņai nepieder ne nekustamais īpašums, ne transporta līdzekļi, nav aktīvu norēķinu kontu bankās, neesot naudas uzkrājumu, ir tikai kapitāldaļas vairākos maksātnespējīgos uzņēmumos.

Sviridova ir precējusies, un laulības līgumā norādīts, ka visa kustamā manta, kas atrodas viņai līdz 2012. gada jūnijam piederējušajā īpašumā, ir vīra atsevišķa manta. Par Sviridovas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Andris Nurenbergs.

Čemodāniņš ar naudu vai solījumiem

2010. un 2011. gadā Sviridova ierindojās Latvijas lielāko parādnieku saraksta pirmajā vietā, bet pirms tam bijusi nekustamo īpašumu attīstītāja. Pirms trim gadiem Latvijas Radio vēstīja: “Larisa Sviridova ir  persona, kura, kā izsakās bijušie Jūrmalas domnieki, savulaik ar kāju spēra vaļā domes durvis un čemodāniņš ar naudu vai solījumiem viņai vienmēr bijis līdzi.”

2007.–2008. gadā viņai esot apbrīnojami veicies – “par santīmiem tikusi pie apbūves gabaliem Jūrmalā, saskaņojusi būvprojektus nesaskaņojamās vietās un uzbūvējusi daudzdzīvokļu namu Rembates ielā (Dzintaros – Red.), "Parex bankā" aizņemoties vairāk nekā 30 miljonus latu, kurus tagad atsakās atdot, jo nemaz neesot aizņēmusies”.

Namu cēla "Delfīns partneri", kuras vienīgā īpašniece bija Sviridova. Kad viņa nespēja atdot naudu, kredītu miljonāre apstrīdēja parāda piedziņu tiesā. Lai iesniegtu prasību, bija jānomaksā valsts nodeva vairāk nekā 220 000 eiro apmērā, taču Sviridovai izdevās ietaupīt.

Pašvaldība palīdzēja ietaupīt

Jūrmalas domes Labklājības pārvalde 2013. gada novembrī piešķīra viņai trūcīgas personas statusu, kuru likums atbrīvo no šādiem izdevumiem. Pierēķinot citas tiesu lietas par parādiem, Sviridova varēja nemaksāt kopumā aptuveni 300 000 eiro.

Jūrmalas mērs tolaik bija Juris Hlevickis, domes izpilddirektors – pašreizējais mērs Gatis Truksnis. Latvijas Radio ziņoja, ka Truksnis ilgstoši neļāva ne domes deputātiem, ne žurnālistiem iepazīties ar zemes nomas līgumiem, kas bija izdevīgi nomniekiem, tajā skaitā Sviridovai, nevis pašvaldībai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vēlāk Truksnis publiski paziņoja: “Ir nepieņemami, ka trūcīgas personas statusu saņem liela mēroga uzņēmēja, kura iesaistīta daudzu miljonu tiesu prāvās un savās interesēs izmanto trūcīgās personas statusu.”

Pēc nabadzītes neizskatījās

Latvijas Radio Sviridovu raksturoja šādi: “Simpātiska blondīne ap gadiem piecdesmit, labi ģērbta, pārvietojas ar labu automašīnu un izskatās apmierināta ar dzīvi. Par savu dārgo trūcīgās statusu viņai nav ko teikt.” Arī viņas reālā mājvieta Jūrmalā par badamaizi nav liecinājusi.

Pret Sviridovu bijis arī kriminālprocess un tiesvedība par krāpšanu lielā apmērā, kredītu negodprātīgu saņemšanu un izlietošanu un dokumentu viltošanu. Jāpiebilst, ka bijušās "Parex bankas" parādu pārņēmējai "Revertai" tikai pēc piecu gadu tiesvedības izdevās izcīnīt tiesības pārdot izsolē namu Jūrmalā, Rembates ielā 4. Nekustamā īpašuma portālos šo astoņu stāvu dzīvokļu namu piedāvā pirkt par 12,1 miljonu eiro.

No miljonu parādiem var atbrīvoties dažos gados

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu, lai atbrīvotos no saistībām, miljonu parādniecei nekas daudz nav jādara – nedrīkst tikai pelnīt vērā ņemamas summas. Pēc bankrota procedūras pabeigšanas jāizstrādā fiziskās personas saistību dzēšanas plāns, kura īstenošanas termiņu nosaka pats parādnieks, ņemot vērā savus paredzamos ienākumus.

Ja saskaņā ar parādnieka vērtējumu viņa ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 50% no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas, termiņš ir viens gads.

Ja parādnieks no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ nav spējīgs segt noteikto saistību apmēru, termiņš nosakāms šādi:
divi gadi, ja pēc parādnieka vērtējuma viņa ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 35% no kopējām saistībām;
trīs gadi, ja vismaz 20%; trīs gadi un seši mēneši, ja ienākumi neļaus nomaksāt vismaz 20%.

Fiziskās personas saistību dzēšanas plānā jāparedz, ka kreditoru prasījumu segšanai tiks novirzīti līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem, bet ne mazāk kā viena trešdaļa no vienas minimālās algas mēnesī.
Šogad minimālā alga ir 430 eiro, tas nozīmē, ka Sviridova visdrīzāk pēc trīsarpus gadiem būs brīva, maksājot 143,3 eiro mēnesī vai visā termiņā kopumā 6020 eiro. Iespējams gan, ka viņas situāciju var mainīt veiksmīga Jūrmalas dzīvokļu mājas pārdošana.