Ekonomists Rutkaste: "Budžetā jāparedz rezerve sliktākām dienām"
Budžets jāplāno piesardzīgi, uzskata Latvijas Bankas vadošais ekonomists Rutkaste.
Bizness un ekonomika
2016. gada 13. aprīlis, 09:39

Ekonomists Rutkaste: "Budžetā jāparedz rezerve sliktākām dienām"

Jauns.lv

Ekonomikas izaugsmes prognozes pēdējos gados aizvien tiek pazeminātas, tāpēc jāsaglabā pietiekama piesardzība, plānojot budžetu, šādu viedokli šodien Latvijas Radio pauda Latvijas Bankas vadošais ekonomists Uldis Rutkaste.

Budžeta plānošanā jāsaglabā piesardzība, lai valsts makā būtu rezerve, ja nākotnē ekonomiskā situācija pasliktinās, un lai nepieciešamības gadījumā varētu atbalstīt ekonomiku.

Rutkaste skaidroja, ka ekonomikas gausā attīstība saistīta gan ar riskiem ārējā vidē, gan iekšzemē. Nenoteiktība apgrūtina uzņēmējdarbību. Mainīgā nodokļu politika nav vienīgais nenoteiktības iemesls, tomēr jāņem vērā, ka nodokļu jomā bijis daudz pēkšņu izmaiņu un nav tikuši turēti solījumi. Pērn investīciju izaugsme bija pavisam mērena, tā gandrīz apstājusies.

Eksperts vērsa uzmanība, ka Latvijas līdzšinējā pieeja budžeta veidošanai, iepriekšējā gada bāzes izdevumiem pieliekot papildu finansējumu, bet neizvērtējot līdzekļu izlietojuma efektivitāti, neļauj izdarīt secinājums par finansējuma tērēšanas lietderību. Piemēram, veselības nozarē redzams neefektīvs līdzekļu izlietojums. Šīs nozares pilnveidošanai Latvijas Bankas ekonomists mudināja izmantot citu valstu pieredzi, piemēram, Nīderlandes modeli, kur pastāv uz regulētu konkurenci balstīta obligātā apdrošināšanas sistēma.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA