Ministre Dana Reizniece-Ozola Vašingtonā apspriedīs Latvijas ekonomikas jautājumus
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.
Bizness un ekonomika
2016. gada 13. aprīlis, 12:19

Ministre Dana Reizniece-Ozola Vašingtonā apspriedīs Latvijas ekonomikas jautājumus

Jauns.lv

No 13. līdz 20. aprīlim finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola piedalīsies Pasaules Bankas (PB) grupas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pavasara sanāksmē Vašingtonā, ASV. Vizītes laikā ministrei paredzētas arī vairākas nozīmīgas tikšanās ar starptautisko reitingu aģentūrām, ASV Valsts kases un Valsts departamenta pārstāvjiem, kā arī investīciju bankām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pavasara sanāksmē tiks apspriesti SVF un PB darbības aktuālie jautājumi. PB attīstības komitejā īpaša uzmanība tiks pievērsta piespiedu migrācijai un tās ietekmei uz attīstību un nabadzības mazināšanu. Savukārt SVF plenārsesijās tiks diskutēts par pasaules ekonomikas tendencēm,  par ilgtspējīgai izaugsmei nepieciešamo rīcību un politikas prioritātēm, kā arī SVF palīdzību dalībvalstīm.

Ārpus oficiālajām SVF un PB sanāksmēm finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai plānotas arī vairākas divpusējās tikšanās, lai pārrunātu Latvijas un Eiropas ekonomiskās izaugsmes iespējas, sankciju ietekmi uz ekonomikas attīstību, kā arī jautājumus saistībā ar Latvijas banku sektoru un nodokļu politiku.

ASV vizītes sākumā ministrei paredzētas atsevišķas tikšanās ar tādu starptautisko reitingu aģentūru kā Fitch, Standard &Poor’s un Moody’s pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas fiskālo situāciju un nākotnes prognozes, kas ir svarīgas investoru piesaistei Latvijā.

Nozīmīgas tikšanās ministrei plānotas ASV Valsts kasē un ASV Valsts departamentā. Ar ASV Valsts kases sekretāra vietnieku Ādamu Zubinu (Adam Szubin) ministre apspriedīs jautājumus saistībā ar Latvijas banku sektoru un jauno noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas regulējumu. Nozīmīgs tikšanās sarunu temats būs arī Latvijas nodokļu politika. Plānots pārrunāt potenciālo sadarbību cīņā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ASV kompetenci efektīvā nodokļu administrēšanā, kā arī iespējas izmantot ASV pieredzi VID darbības uzlabošanā.

Ar ASV Valsts departamenta galveno ekonomistu Rodniju Ludemu (Rodney Ludema) Dana Reizniece-Ozola pārrunās Krievijas ekonomisko sankciju ietekmi uz Latvijas un kaimiņvalstu ekonomikām, kā arī progresu Latvijas sarunās par iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) un Latvijas skatījumu par attīstību eirozonā.

Savukārt tikšanās laikā ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) prezidentu Sumu Čakrabarti (Suma Chakrabarti) plānots pārrunāt līdzšinējo sadarbību un šā gada februārī apstiprināto ERAB sadarbības stratēģiju Latvijai, kas paredz, ka sadarbība ar Latviju turpmākajos četros gados būtu attīstāma tādās jomās kā energodrošība un energoefektivitātes uzlabošana, kā arī privātā sektora konkurētspējas veicināšana, īpaši atbalstot inovācijas.

Tiekoties ar PB viceprezidentu Sirilu Milleru (Cyril Muller), ministre plānojusi pārrunāt Latvijas uzsākto Baltijas Zināšanu iniciatīvu, kuras ietvaros šobrīd jau 180 publiskā sektora eksperti piedāvā dalīties savās zināšanās un pieredzē ar valstīm, kurās PB īsteno savus projektus, piemēram, attīstības valstīs. Tāpat ministre apspriedīs PB uzsāktā Latvijas nodokļu sistēmas izvērtējuma gaitu.

Kopā ar Latvijas delegācijas pārstāvjiem ministre tiksies arī ar SVF 4. panta Latvijas misijas vadītāju Benu Kelmansonu (Ben Kelmanson), lai oficiāli atklātu gadskārtējo SVF misiju, kas Rīgā norisināsies no 19. aprīļa līdz 3. maijam, kā arī pārrunātu Latvijas vispārējo ekonomisko situāciju, budžeta prioritātes, makroekonomiskos rādītājus, fiskālo situāciju un citus jautājumus.

Lai runātu par uzņēmējdarbības vidi, sadarbības veicināšanu un investīciju piesaisti, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola tiksies arī ar ASV-Centrāleiropas biznesa asociācijas pārstāvjiem, savukārt ar Barclay’s, Citi, JP Morgan un citām starptautiskajām investīciju bankām tiks pārrunāti sadarbības jautājumi finanšu jomā.

Latvijas delegāciju vizītē pārstāvēs arī Finanšu ministrijas, Latvijas Bankas, Valsts kases un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas amatpersonas.

Regīna Zommere / Foto: Evija Trifanova/LETA