foto: Taisei
Japānā darbaholiķus dzīs mājās ar robotu
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 16. decembris, 06:15

Japānā darbaholiķus dzīs mājās ar robotu

Kas Jauns Avīze

Japānas uzņēmums "Taisei" piedāvā modernu risinājumu cīņai ar šajā valstī aktuālo pārstrādāšanās problēmu, kas grauj veselību un pat veicina pašnāvības.

"Taisei" izstrādājis lidrobotu "T-Frend", kas pēc oficiālā darbalaika beigām patrulēs pa biroju, uzmanot, vai kāds nav aizsēdējies. Propelleru troksnis un robota spēlētā mūzika gluži vienkārši neļaus koncentrēties darbam, spiežot doties prom.

Drons atskaņos galvenokārt skotu dziesmas "Auld Lang Syne" ("Sen jo sen") japāņu versiju, kuru daudzviet Uzlecošās saules zemē izmanto kā signālu darbadienas beigām. Paredzams, ka jaunais drons būs nopērkams aprīlī, uzņēmumi to varēs nomāt par nepilniem 380 eiro mēnesī.

Japāņi ir slaveni ar slimīgi pārmērīgu darba tikumu, kas vainagojas ar pārstrādāšanos un miega badu. 2013. gadā ar sirdslēkmi nomira tikai 31 gadu vecā žurnāliste Mivo Sado, kura mēnesī papildus noteiktajam darba laikam strādāja vēl 159 virsstundas. Trīs dienas pirms nāves viņa teju 24 stundas diennaktī aktīvi vēstīja par vēlēšanām.

Japānā ir arī augstākais pašnāvību līmenis attīstīto G7 valstu vidū un viens no augstākajiem pasaulē – katru gadu sev dzīvību laupa vairāk nekā 20 000 cilvēku. 2015. gadā sev galu padarīja Japānas lielākās reklāmas aģentūras Dentsu darbinieks, kura virsstundu skaits mēnesī regulāri pārsniedza simtu.

Valdība vēlas līdz 2025. gadam pašnāvību skaitu samazināt par 30% un nākusi klajā ar plānu, aicinot darba devējus virsstundu skaitu ierobežot līdz simtam.

Tēmas