foto: Vida Press
Nākamgad pārcels vienu darba dienu
Bizness un ekonomika
2017. gada 13. decembris, 05:58

Nākamgad pārcels vienu darba dienu

Kasjauns.lv

2018. gadā, kurš jau straujiem soļiem tuvojas, būs viena pārcelta brīvdiena, liecina Labklājības ministrijā pieejamā informācija. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Plānots, ka 2018.  gada 30. aprīļa darba dienu, kas iekrīt pirmdienā starp brīvdienu 29. aprīli un svētku dienu 1. maiju, no valsts budžeta finansējamās valsts pārvaldes iestādēs, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, pārcels uz sestdienu, 2018. gada 21. aprīli.  

Darba dienas pārcelšanas iespēja ir paredzēta Darba likumā. Tajā teikts, ka, ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. No valsts budžeta finansēto institūciju darbiniekiem, kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, Ministru kabinets rīkojumu par darba dienas pārcelšanu nākamajā gadā izdod ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1. jūlijam. Darba dienas pārcelšanas gadījumā minētais darbs nav uzskatāms par virsstundu darbu.

Darba likums arī nosaka - ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā darba dienā, šī diena tiek uzskatīta par darbinieka ikgadējā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, tā tiek atstrādāta citā laikā.

Lai noteiktu dienu, uz kuru tiktu pārcelta 30. aprīļa darba diena, šī gada sākumā tika veikta aptauja, kurā piedalījās 3715 respondentu. Gandrīz katrs otrais jeb 48% cilvēku atbalstīja šīs darba dienas pārcelšanu uz 21. aprīli.

Darba dienas pārcelšanu nosaka aprīlī Ministru kabineta sēdē pieņemtais rīkojums "Par darba dienas pārcelšanu 2018. gadā". Rīkojumā visām pašvaldībām komersantiem un organizācijām, nosakot darba un atpūtas laiku, ieteikts ievērot attiecīgo darba dienas pārcelšanu.