Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš". VIDEO
Īpašā - ovālā - formā kaltā monēta izgatavota Lietuvas kaltuvē UAB "Lietuvos monetų kalykla". Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē - cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris. Monētas maksimālā tirāža būs 10 000 eksemplāru. To par 39 eiro varēs iegādātiesLatvijas Bankas kasēs.
Bizness un ekonomika
2016. gada 18. aprīlis, 21:37

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš". VIDEO

Jauns.lv

Latvijas Banka otrdien, 19.aprīlī, izlaidīs piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

Šī ir otrā kolekcijas monēta īpašā sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Pirmā šīs kolekcijas monēta tika izlaista pērn, un tā bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem. Monēta izpelnījās lielu pircēju interesi un Latvijas Bankas kasēs tika izpārdota.

Monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, kurai šī ir debija monētu mākslā. Monētas ģipša modeli veidojusi Ligita Franckeviča, informē centrālā banka.

Īpašā - ovālā - formā kaltā monēta izgatavota Lietuvas kaltuvē UAB "Lietuvos monetų kalykla". Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē - cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

Ezim bieži piedēvē daudzas pozitīvas cilvēka īpašības - gudrību, čaklumu, labestību. Tas kļuvis par šo tikumu simbolisku tēlu, kas gan mazam, gan lielam sniedz ļoti noderīgu audzinošu piemēru. Attapība, drosme un pacietība ļauj mazajam ežulim pasakā "Eža kažociņš" iegūt princesi par sievu un pašam pārvērsties par staltu ķēniņa dēlu.

Šī latviešu tautas pasaka ietverta ANO valstu tautas pasaku un teiku antoloģijā "Ceļojums ar sauli II". Plašu popularitāti guvuši arī tās literārie autorvarianti, no kuriem pazīstamākā ir latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa (1874-1940) pasakas "Eža kažociņš" 1921.gadā poēmas formā rakstītā versija, ko daudzi 20.gadsimta 60. un 70.gadu bērni iepazina izcilās aktrises Antas Klints lasījumā tolaik populārajā skaņuplatē.

Kolekcijas monēta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā, tomēr maz ticams, ka šāda monēta reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības kolekcijas monētas ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

Monētas maksimālā tirāža - 10 000 eksemplāru.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 39 eiro.

Monētu no 19.aprīļa varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs. No šodienas monētu var rezervēt Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā, kas pieejama Latvijas Bankas interneta vietnes www.bank.lv Monētu sadaļā. Šīs sistēmas priekšrocība klientiem ir iespēja ērti un sev vēlamā laikā, kā arī bez gaidīšanas rindā iegādāties jaunas kolekcijas monētas un dažādus numismātikas produktus, ko piedāvā Latvijas Banka. Šī iespēja būs noderīga, piemēram, reģionu iedzīvotājiem, kuri aizņemtības vai citu iemeslu dēļ nevar apmeklēt Latvijas Bankas kases pirmajās dienās pēc jaunas monētas izlaišanas.

Kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" var rezervēt no 18.aprīļa līdz 24.aprīlim, bet izpirkt Latvijas Bankas kasēs no 27.aprīļa līdz 26.maijam. Rezervācijai būs pieejamas 700 kolekcijas monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

Monēta arī būs nopērkama tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās - numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos. Latvijas Bankas kolekcijas monētas un citus numismātikas produktus iespējams iegādāties arī Latvijas Pasta e-veikalā.

Kā ziņots, Latvijas Banka šogad plāno izlaist septiņas kolekcijas monētas.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas interneta vietnē.

Sudraba kolekcijas monēta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" - video: LETA/Publicitātes foto