foto: "Bajtel" arhīvs
Kā noteikt, vai mājoklī ir piesārņots gaiss?
Latvijā pieejamas prestižā franču ražotāja "Netatmo" laikapstākļu stacijas. Izrādās, ka šo ierīci ikdienā izmanto arī talantīgais latviešu biatlonists Andrejs Rastorgujevs.
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 24. novembris, 14:30

Kā noteikt, vai mājoklī ir piesārņots gaiss?

Karlīna Timofejeva

Mūsdienās, rūpējoties par dzīvesvietas mājīgumu, varam koriģēt teju visu, kas norit telpā, tostarp pielāgot savām vajadzībām iekštelpu klimatu. Runa gan nav par vienkāršu loga atvēršanu tad, kad kļūst pārāk karsti, vai krāsns iekuršanu ziemā – tirgū nu jau labu laiku pieejamas “gudras” ierīces, kas spēj sajust vismazākās izmaiņas gaisa kvalitātē un laicīgi brīdināt par tām. Vienu no tām ikdienā lieto talantīgais latviešu biatlonists Andrejs Rastorgujevs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumi liecina, ka rietumvalstīs dzīvojošie vidēji 80% sava laika pavada iekštelpās, taču šad tad gaiss četrās sienās mēdz būt piesārņotāks nekā ārpusē.

Vienkāršu ierīču klimata kontrolēšanai telpās nebūt netrūkst, taču parasts gaisa kondicionieris bez spējas analizēt apkārtējo vidi un “saprast”, kad tā kļuvusi cilvēkam ne īpaši labvēlīga, paļaujas uz pašu nama iemītnieku jutīgumu pret gaisa izmaiņām.

Jāpiebilst gan, ka cilvēka organisms nav precīzākā mērierīce klimata noteikšanai, un telpās, kurās norit ražošana vai kādi citi procesi, kuru efektivitātei būtiska ir maksimāli precīza klimata kontrole, šādam mērķim jau labu laiku tiek izmantotas daudz jutīgākas ierīces, kas spēj reģistrēt vismazākās temperatūras vai gaisa kvalitātes izmaiņas.

Pašam sava laikapstākļu stacija

Vērts zināt, ka mūsdienās šādas ierīces – laikapstākļu stacijas – tiek ražotas arī dzīvojamo telpu vajadzībām un ir pieejamas arī Latvijā.

Vietējā tirgū ar funkcionalitāti, kvalitāti un pārdomātu dizainu īpaši izceļas franču kompānijas “Netatmo” ierīces.

Būtiski, ka atsevišķi šī ražotāja produkti ir saņēmuši prestižo “CES Inovāciju, dizaina un tehnoloģiju godalgu” trīs gadus pēc kārtas – 2013., 2014. un 2015. gadā.

foto: "Bajtel" arhīvs
"Netatmo" laikapstākļu ierīces spēj nosūtīt mājokļa iemītniekiem ziņojumus viedierīcēs, izmantojot speciālu aplikāciju.

“Netatmo” laikapstākļu stacijas primārās funkcijas ir temperatūras, mitruma, gaisa kvalitātes un skaņas (trokšņu) mērīšana.

Ierīce, balstoties uz ievāktajiem datiem par klimatu telpās, spēj nosūtīt brīdinājumus par nepieciešamību veikt ventilāciju, turklāt tā spēj nodot ziņojumus māju iemītniekiem ar viedierīču palīdzību, izmantojot speciālu aplikāciju.

Mobilo aplikāciju, kas nepieciešama ierīču kontrolēšanai no attāluma, iespējams lejupielādēt gan "AppStore" ("iPhone" viedtālruņiem), gan "Google Play" ("Android" viedtālruņiem).

Biatlonists Rastorgujevs: “Ņemu ierīci līdzi uz treniņnometnēm”

Būtiski, ka franču kompānijas ierīces ārpustelpu modulis spēj sniegt reāllaika informāciju par laikapstākļiem ārā, piefiksējot āra temperatūru, relatīvo gaisa mitrumu un gaisa kvalitāti ārpus telpām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šāda funkcija ļauj daudz efektīvāk plānot ārpus-mājas aktivitātes un palīdzēt izvēlēties atbilstošu apģērbu gada aukstajos mēnešos.

Franču ražoto ierīci nu jau divus mēnešus testē arī latviešu biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kurš 2017. gadā spoži noslēdza Pasaules kausa sezonu, masu starta sacensībās finišējot otrajā vietā un kāpjot uz goda pjedestāla.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Biatlonists Andrejs Rastorgujevs atklāj, ka, pateicoties ierīcei uzlabojies miegs un pašsajūta.

“Lietoju šo staciju jau aptuveni divarpus mēnešus un esmu ļoti apmierināts. Sākumā izmantoju staciju Rīgā, kur dzīvoju ikdienā, taču pēcāk sāku ņemt to līdzi arī uz treniņnometnēm,” stāsta atlēts.

Andrejam būtiskākā funkcija esot spēja precīzi noteikt gaisa mitrumu telpā, kurā viņš atrodas: “Manā gadījumā tam tik tiešām ir liela nozīme gan treniņu laikos, gan arī ārpus tiem. Jūtu, ka šīs ierīces dēļ ievērojami labāk guļu. Dzīvesvietā Rīgā gaiss mēdz būt ļoti sauss un spēja precīzi noteikt, kad nepieciešams pakoriģēt iekštelpu klimatu, ļoti noder. Nav nepieciešams tērēt laiku, ilgi domājot, kādu apģērbu vilk, jo ierīce uzrāda gaisa mitrumu, vēju un precīzu temperatūru.”

Saprot cilvēka balsi un iederas dizainā

Interesanti, ka “Netatmo” laikapstākļu stacija prot reaģēt arī uz cilvēka balsi – ar to var saprasties, izmantojot “Amazon Alexa” virtuālo balss asistentu.

Pagaidām gan “Amazon” nepiedāvā šos pakalpojumus latviešu valodā, taču ar “Netatmo” var sazināties angliski.

Jāpiemin, ka liels pluss franču kompānijas ražotajai laikapstākļu stacijai ir dizains – stacijai ir pelēks, cilindrisks, viendaļīgs un ļoti izturīgs alumīnija korpuss.

Vairāk par produktu iespējams uzzināt ražotāja mājaslapā.

Latvijā "Netatmo" produkti pieejami salonā “Eleme”.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar “Bajtel”.