foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Sliktas ziņas "Ķelmēnu" un citas bio maizes cienītājiem: prognozē, ka var celties cenas
Bizness un ekonomika
2017. gada 14. novembris, 10:32

Sliktas ziņas "Ķelmēnu" un citas bio maizes cienītājiem: prognozē, ka var celties cenas

LETA

Gulbenes rajona Rankas pagasta zemnieku saimniecība "Ķelmēni" šogad vairāku no zemnieku saimniecības neatkarīgu faktoru dēļ prognozē mazāku apgrozījumu nekā iepriekšējā gadā, aģentūrai LETA sacīja "Ķelmēnu" īpašnieks Juris Paulovičs, pagaidām atturoties prognozēt konkrētu samazinājuma apmēru.

Viņš pastāstīja, ka globālu tirgus faktoru dēļ būtiski pieaugušas bioloģisko graudu cenas, kamdēļ šis gads ir bijis slikts gan "Ķelmēniem", gan arī citiem bioloģiskās maizes ražotājiem. "Mums kā bioloģiskās maizes ražotājam šis ir bijis ļoti slikts gads, jo bioloģisko graudu cena pakāpusies no 180 līdz 330 eiro tonnā, bet gala produkcijas cenu mēs pagaidām nevarējām celt," sacīja Paulovičs, pieļaujot, ka minētā faktora dēļ tuvākajā laikā varētu pieaugt arī bioloģiskas maizes cenas.

Tāpat viņš pastāstīja, ka šogad ir bijuši mitri laika apstākļi, kamdēļ zemnieku saimniecībai apmēram divas reizes pieaugušas graudu kaltēšanas izmaksas. Tomēr par spīti laika apstākļiem visus nepieciešamos graudus izdevies sagādāt.

"Ķelmēnu" īpašnieks teica, ka zemnieku saimniecība joprojām visu produkciju realizē vietējā tirgū, un ražošanas jaudas neplāno palielināt. Tāpat nav arī iecerēts sākt eksportu. "Ķelmēni" plāno saglabāt esošo produkcijas sortimentu un nemainīgi augstu maizes kvalitāti.

Viņš arī atgādināja, ka savulaik "Ķelmēni" biji pirmie Latvijā, kas ieguva sertifikātu bioloģiskās rudzu maizes ražošanai, bet kādu laiku zemnieku saimniecība to bija pārtraukusi darīt. Šogad, ņemot vērā būtisko atšķirību starp bioloģisku un konvencionāli audzētu graudu cenām, sertifikācija atjaunota.

Jau ziņots, ka 2016.gadā "Ķelmēni" strādāja ar 1,789 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 38,7% un bija 368 005 eiro.

"Ķelmēni" ir ģimenes uzņēmums Gulbenes novada Rankas pagastā. Saimniecības darbības veidi graudkopība, maizes cepšana, tirdzniecība, transporta pakalpojumi, kā arī bioloģiskās lopbarības ražošana. "Ķelmēni" reģistrēti 1993.gadā, un saimniecība "Ķelmēni" pieder Jurim Paulovičam.