foto: Ekrānuzņēmums
"Nokritušās skrūvītes" rezultāts: tagad aizliegts lietot Jūrmalas sporta halli
Būvniecības valsts kontroles birojs aizliedz Jūrmalas sporta halles ekspluatāciju.
2017. gada 31. oktobris, 17:54

"Nokritušās skrūvītes" rezultāts: tagad aizliegts lietot Jūrmalas sporta halli

Kasjauns.lv / LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šonedēļ nolēma aizliegt Jūrmalas sporta halles Raiņa ielā 55 ekspluatāciju saistībā ar nenovērstu bīstamību ēkas jumta konstrukcijas savienojumos, informēja BVKB pārstāve Elīna Korba.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Halles ekspluatācija ir aizliegta līdz ekspertīzes atzinumā konstatētās bīstamības novēršanai - ēkas sporta zāles jumta loka balsta mezglu pārbūvei.

Tāpat BVKB uzdeva Jūrmalas pilsētas pašvaldībai pienākumu līdz 2018.gada 2.janvārim veikt sporta halles visu nesošo būvkonstrukciju ekspertīzi, lai noteiktu to atbilstību normatīvo aktu (standartu) prasībām un būvkonstrukciju drošības līmeni, un iesniegt BVKB ekspertīzes atzinumu.

Ekspluatācijas aizliegums neattiecas uz telpu Nr.26 līdz Nr.39, Nr.54, Nr.57 līdz Nr.89 un daļu no koridora telpas Nr.50, ierobežojot personu iekļūšanu ekspluatācijai aizliegtajā koridora daļā.

"Zāles izmantošana ir pārtraukta, jo ēkas projektētājs noteiktajā termiņā nebija iesniedzis nepieciešamo dokumentāciju, lai pašvaldība varētu izpildīt vienu no BVKB uzdotajiem uzdevumiem - veikt balstmezglu stiprināšanu. Tā kā ilgstošo neērtību cēlonis ir projektētāja kļūda, darbus paredzēts veikt par projektētāja līdzekļiem," norādīja Jūrmalas domes izpilddirektors Edgars Stobovs.

Viņš skaidroja, ka šobrīd projekts mezglu pastiprināšanai ir izstrādāts, un darbi jāpabeidz līdz gada beigām. Savienojumos iestrādāto skrūvju nomaiņu plānots veikt par būvuzņēmēja līdzekļiem. Savukārt pilno ēkas ekspertīzi plānots veikt par pašvaldības finansējumu un izdevumus vēlāk plānots iesniegt apdrošinātājiem.

Līgums par ekspertīzes veikšanu ir noslēgts 26.oktobrī, un ekspertīze tiks veikta tuvākajā laikā.

Korba informēja, ka BVKB 2016.gada 9.decembrī veica ēkas ekspluatācijas ārpuskārtas pārbaudi un būvniecības dokumentācijas pārbaudi. Pārbaudes rezultātā būvē konstatēja atsevišķas atkāpes no būvprojekta un būvnormatīvu prasībām. Lai izdarītu secinājumus par ēkas drošumu, izsniegtajā atzinumā ēkas īpašniekam BVKB pieprasīja iesniegt papildus informāciju, kā arī šī gada 9.februārī objektā veica skrūvju savienojumu pārbaudi ar mērinstrumentiem.

Saņemot ekspertīzes atzinumu par konstruktīvo elementu noturību un pamatojoties uz atzinuma rezultātiem, BVKB pieņēma lēmumu uzdot pasūtītājam līdz 1.jūnijam veikt ēkas sporta zāles jumta arkas balstmezgla konstrukcijas ekspertīzi un novērst bīstamību - veikt ēkas jumta tērauda konstrukciju savienojumos neatbilstoši iestrādāto skrūvju nomaiņu atbilstoši standartu prasībām, kā arī līdz 1.septembrim novērst vides pieejamības prasību pārkāpumus un līdz 2019.gada martam veikt plaisu monitoringu.

2017.gadā ēkai veiktas divas ekspertīzes saistībā ar konstruktīvo elementu noturību, tai skaitā jumta arkas balstmezgliem. Ņemot vērā, ka katrā ekspertīzes atzinumā tika konstatētās jaunas iespējamas neatbilstības ēkas nesošajās būvkonstrukcijās, kuras nebija iekļautas ekspertīzes uzdevumā, BVKB 18.augustā pieņēma lēmumu uzdot Jūrmalas pilsētas pašvaldībai līdz 13.oktobrim veikt ēkas visu nesošo būvkonstrukciju ekspertīzi, lai noteiktu to drošumu un atbilstību normatīvo aktu (standartu) prasībām, un iesniegt BVKB ekspertīzes atzinumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Korba informēja, ka saskaņā ar šā gada 1.jūnijā veiktajiem kontrolaprēķina rezultātiem loka balsta mezgla nestspēja nav pietiekama, līdz ar to balstmezgla drošuma līmenis ir pietiekams, kamēr tas nav pakļauts sniega slodzei. Savukārt pienākums novērst bīstamību - veikt ēkas jumta tērauda konstrukciju savienojumos neatbilstoši iestrādāto skrūvju nomaiņu un šo būvdarbu pieņemšanu ekspluatācijā, nav izpildīts.

Jau ziņots, ka pagājušā gada augustā pabeigtajā Jūrmalas sporta hallē decembra sākumā tika pamanīts bojājums, tāpēc tās ekspluatācija tika pārtraukta.

Daudzfunkcionāla sporta halle Jūrmalā tika atvērta augusta beigās un tās celtniecībai tika atvēlēti 5,3 miljoni eiro, izmantojot pašvaldības budžeta līdzekļus.

Sporta zāle pašlaik ir lielākais un sporta iespējām bagātākais sporta objekts kūrortpilsētā. Sporta zāles tehnisko projektu izstrādāja SIA "Belss", būvdarbus veica SIA "Velve", būvuzraudzību nodrošināja SIA "Forma 2".