foto: Ekrānuzņēmums no LTV.
Invalīdu pāris Ozolniekos izmisumā: par 250 eiro nopirkta veca "Audi" dēļ zaudē pabalstus
Armands (attēlā) par 250 eiro nopirka vecu auto, taču tas viņam maksāja tik ļoti nepieciešamos pabalstus.
Bizness un ekonomika
2017. gada 16. oktobris, 11:05

Invalīdu pāris Ozolniekos izmisumā: par 250 eiro nopirkta veca "Audi" dēļ zaudē pabalstus

Kasjauns.lv

Neko ļaunu nenojauzdams, Armands par 250 eiro nopirka teju 30 gadus vecu automašīnu, taču tādā veidā savai ģimenei tādā veidā izdarīja lāča pakalpojumu - Armanda sieva jau daudzus gadus cīnās ar veselības problēmām, tāpēc ģimene saņem dažādus pabalstus, un līdz šim viņiem visu laiku viņiem bija piešķirts trūcīgo statuss, taču nu tas ir galā.

Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija" vēstī, ka Armanda sieva līdz šim saņēmusi 122 eiro lielu invaliditātes pensiju un līdz automašīnas iegādei Ozolnieku pašvaldība apmaksājusi daļu ārstu apmeklējumu un medikamentus, bet, nopērkot auto, situācija mainījusies.

Armands, kurš pats arī ir 3. grupas invalīds, stāsta, ka nopirka vecu "Audi 80", un līdz ar to viņiem atņēma pabalstus, kas bija piešķirti apkures iegādei, medikamentiem un citām vajadzībām. "Pilnīgi visi atsaka. Tagad mēs veselu gadu nevaram saņemt itin neko, nevienu pabalstu, nevienu medicīnu. Nekustamā īpašuma nodoklis jāmaksā pilnā apmērā," sūkstās Armands. 

"Es vienīgais strādāju kaut ko. Civilsievai pa 20 gadiem ir tikai 120 eiro pensija. Visa elektrība, visi medikamenti, slimnīca. Ja civilsievai būs jāiet slimnīcā, būs jāmaksā, pilnībā jāmaksā," stāsta Armands, norādot, ka 10 dienu atrašanās medicīnas iestādē, veicot dažādus izmeklējumus, izmaksā astronomiskas summas, kas ģimenei nav pa kabatai. 

Tomēr noteikumi paliek noteikumi, proti - ja vari nopirkt mašīnu pat par pieciem eiro, pabalsts vairs nepienākas. 

Ozolnieku novada sociālā dienesta vadītāja Sarmīte Strode norāda: "Ja Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka nedrīkst būt neviens transportlīdzeklis ģimenei, tad pašvaldība saistītajos noteikumos izdevusi, ka drīkst būt viena automašīna, kas ir ģimenei ilgāk par 12 mēnešiem." Tas nozīmē, ka Ozolnieku pašvaldība pat ir pielaidīgāka un pieļauj, ka cilvēkam ir viens auto, taču pabalstu atteikumam kalpo citi iemesli.

"Viens varētu būt tas, ka cilvēks nav norādītajā laikā reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā un zaudējis bezdarbnieku statusu, sācis strādāt vai arī iegādājies kustamo vai nekustamo īpašumu. Ja cilvēkiem ir bijusi iespēja iegādāties, teiksim, nekustamo vai kustamo īpašumu, atrast darbu, mēs katrā ziņā par to ļoti priecājamies, jo tas nozīmē to, ka sociālais darbinieks izpildījis savus uzdevumus, un cilvēkam ir uzlabojusies finansiālā situācija," skaidro Strode.

Armands iebilst: "Es jau nenopirku kaut kādu luksusa lietu, es nopirku 27 gadus vecu lūzni, kuru jau mēnesi remontēju!"

Tikmēr Strode paskaidro, ka pašvaldībā redz tikai automašīnas izlaiduma gadu, bet nezina, kāda - maksājusi tā 5000 vai 50 eiro. 

Situācija gan neesot bezcerīga, Sociālā dienesta vadītāja aicina šo ģimeni atnākt un uzrakstīt iesniegumu. Kas zina, varbūt kaut ko lietas labā var arī darīt, norāda raidījums.