foto: LETA
Bioloģiski audzētā eko pārtika, visticamāk, kļūs dārgāks prieks
Laika apstākļu dēļ daļai bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas var nedaudz palielināties cenas.
2017. gada 12. oktobris, 15:22

Bioloģiski audzētā eko pārtika, visticamāk, kļūs dārgāks prieks

Kasjauns.lv / LETA

Šogad nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ daļai bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas Latvijā var nedaudz augt cenas salīdzinājumā ar gadu iepriekš, prognozēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: LETA
Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis.

Viņš teica, ka šogad līdz šim bioloģiskās lauksaimniecības produkcijai cenas ir saglabājušās iepriekšējā gada līmenī - būtiski cenu lēcieni vai kritumi nav pieredzēti, un cenas bijušas samērā stabilas. Turpmāk cenas var nedaudz pieaugt dabas apstākļu radušos problēmu ietekmē Latvijā un saistībā ar pieaugumu veicinošiem faktoriem globālajā tirgū.

"Bioloģiski audzētiem dārzeņiem minimāli varētu pieaugt cenas. Par graudaugiem grūti spriest. Cenu izmaiņas ir atkarīgas no graudu un piena cenām Eiropas tirgū. Dabas apstākļu ietekmē cenas noteikti būs mazliet augstākas. Pieprasījums pēc graudiem ir liels un, ja to trūks graudu, graudu cena droši vien pieaugs," viņš pieļāva.

Norkārklis piebilda, ka Latvijā bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas cenas ietekmējuši šogad vēsie un lietainie laika apstākļi, kamdēļ daļai saimniecībām bija lieli ražas zudumi un ir grūtības sagatavot kvalitatīvu lopbarību. Tomēr bioloģiskie lauksaimnieki ir rēķinājušies ar dabas apstākļu radītājiem riskiem.

Pēc Norkārkļa teiktā, šogad nozarē bijušas grūtības ar lopbarības savākšanu un kvalitatīvas pārtikas nodrošināšanu mājlopiem. Viņš nevarēja precīzi pateikt, cik daudz lopbarības šogad trūks - to varēs precīzāk izvērtēt pavasarī atkarībā no tā, cik kvalitatīvi izdosies sagatavot lopbarību pa ziemu un kā tā glabāsies līdz pavasarim.

Vienlaikus Norkārklis atzina, ka šogad būs grūtāk pabarot mājlopus un, ja barības trūks, nozares saimniecības meklēs risinājumus. Tomēr kopumā situācijai nevajadzētu būt katastrofālai un lielākoties lopbarība ir sagādāta. Pārsvarā bioloģiskās saimniecības meklēja katru iespēju, lai savāktu lopbarību un arī lauksaimniecības kultūru ražu. Asociācijas valdes priekšsēdētājs piebilda, ka šis gads gan bioloģiskajām, gan konvencionālajām saimniecībām bijis arī emocionālu pārbaudījumu gads, jo bijis grūti noskatīties kā uz atsevišķiem laukiem paliek nenovākta raža.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.