Ierēdņu nolaidības dēļ var tikt atlikti visi lielie valsts iepirkumi
Nu ir ķeza: ierēdņu nolaidības dēļ apdraudēti visi iepirkumi virs 5,225 miljoniem eiro.
Bizness un ekonomika
2016. gada 28. aprīlis, 08:34

Ierēdņu nolaidības dēļ var tikt atlikti visi lielie valsts iepirkumi

Jauns.lv

Ierēdņu nolaidības un valdības neizdarības dēļ joprojām nav pieņemti jaunie iepirkumu likumi, tādēļ Finanšu ministrija brīdinājusi valsts un pašvaldību iestādes uz nenoteiktu laiku atlikt visus iepirkumus, kuros paredzamā līgumcena pārsniedz noteikto slieksni - 5,225 miljonus eiro, šodien vēsta laikraksta "Dienas Bizness".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iepirkumu apturēšana var nopietni ietekmēt daudzas jomas, bet īpaši apdraudēta ir ceļu būves projektu realizēšana. Šī vismaz 90 miljonus eiro "vērtā" nolaidība var nest katastrofālas sekas Latvijas ceļu būves uzņēmumiem, norāda laikraksts. Maijā un jūnijā būtu bijis jāizsludina astoņus ceļu būves iepirkumus, kuros visos plānotā summa pārsniegs 5,225 miljonus eiro.

"Latvijas Avīze" vēsta, ka iecerēts lūgt Saeimu jauno Publisko iepirkumu likumu izskatīt steidzamības kārtā, lai netiktu paralizēta Eiropas Savienības (ES) fondu investīciju ieplūšana.

17.aprīlī beidzās divu ES iepirkuma jomas direktīvu pārņemšanas termiņš. Lai nezaudētu ES fondu naudu, FM brīdinājusi, ka jāatliek lielu iepirkumu rīkošana līdz brīdim, kad direktīvās paredzētās normas tiks iekļautas Latvijas likumos.

Jauns Publisko iepirkumu likums un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums valsts sekretāru sanāksmē izsludināti jau pērn, tomēr līdz šim tālāka virzība to pieņemšanai nav notikusi, jo ir ļoti atšķirīgi viedokļi un notiek dažādu interešu lobēšana, norāda "Latvijas Avīze".

Jaunajā Publisko iepirkumu likumā tiks noteikts, ka zemākā cena vairs nebūs galvenais kritērijs, pēc kura vērtēt iepirkuma pretendentu, savukārt mazie iepirkumi sāksies no 10 000 eiro, nevis 4000 eiro, kā tas ir patlaban. Paredzētas arī vairākas citas izmaiņas.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA