Bizness un ekonomika
2017. gada 22. septembris, 06:40

Arvien vairāk cilvēku pēc pārtikas un citām precēm brauc uz Igauniju - tur ir lētāk

Kasjauns.lv

Latvijas – Igaunijas pierobežas iedzīvotāji iemanījušies dzīvot lētāk, meklējot izdevīgākās un lētākās preces veikalos viņpus robežas. Sevišķi tas izpaužas Valkā/Valgā, kur cilvēkiem ir abu valstu veikalu atlaižu kartes un viņiem iepirkšanās kaimiņvalstī ir ikdiena.

Igauņi uz Latviju brauc pēc gaļas, alkohola un santehnikas, latvieši uz Igauniju dodas iepirkt kafiju, recepšu zāles un autiņbikses. Ja „uzskrien” virsū kādai akcijas precei, tad ietaupījums ir ievērojams.

Cilvēki gan vienā, gan otrā robežas pusē sociālajos tīklos raksta un dalās ar kaimiņvalstu veikalu foto, cik robežas viņā pusē dzīve ir lēta. Pārtikas preču pamatcenas gan Igaunijā, gan Latvijā ir teju vienādas, bet dažādos veikalos tās var atšķirties. Piemēram, preces cena Valgas lielveikalā būs lētākanekā Valkas pagasta mazbodītē.

Igauņu laikrakstam "Maaleht" Justīne, kura ieradusies iepirkšanās tūrē Valgā stāsta: „Iepirkšanās kaimiņvalstī nav vienvirziena, jo robežu izdevīgāku cenu meklējumos šķērso kā igauņi, tā latvieši. Igauņi uz Latviju brauc pēc alkohola un būvmateriāliem, bet pierobežā dzīvojošie latvieši dodas uz ziemeļu kaimiņvalsti pēc lētākas pārtikas”.

„Pērkam visu pārtiku Igaunijā, izņemot gaļu un alkoholu. Tikai cenu dēļ iepērkamies. Mūsu ciemā „Lats” veikalā ir tik augstas cenas, ka vājprāts. Igaunijā vienmēr lētāk var nopirkt piena produktus, cukuru, kafiju un saldētā produkciju. Ja Valgas ''Maximā'' iepērkamies par 25 eiro un ir trīs lielie maisi, tad par tikpat lieliem pilniem maisiem, piemēram, ''Mego'' Valkā vai ''Top!'' samaksātu pāri 40 eiro”. Tāpat viņa atzina, ka Valgā varot lētāk nopirkt arī autiņbikses saviem bērniem.

Abās robežpilsētas pusēs iedzīvotāji vēro, kas notiek kaimiņvalstī – daudziem ir zināms, kāds ir preču sortiments, cenas un atlaides. Tādēļ viņiem pieejamas divreiz vairāk atlaižu, nekā cilvēkiem kādas valsts vidienē. Un arī izvēle ir daudz lielāka.

Tikmēr sociālajos tīklos latvieši publicē bildes ar Igaunijas veikalos redzētajām zemajām cenām, kamēr igauņi tieši pretēji – ar zemajām cenām Latvijas bodēs.

Valgas aptiekāri stāsta, ka latvieši uz Igauniju brauc pirkt recepšu zāles, jo daļa recepšu medikamentu Igaunijā ir lētāki nekā Latvijā. Ja ir Latvijas ārsta izsniegta recepte, tos pašas medikamentus var nopirkt arī Igaunijā. Savukārt bezrecepšu medikamenti lētāki esot Latvijas aptiekās. Latvijā lētāki ir arī būvmateriāli, santehnika un elektronika, stāsta igauņi.