Banka par tevi gribēs zināt visu, bet jau tagad anketēšanā paredzams pamatīgs bardaks
Latvijas bankas gada laikā iztaujās praktiski visus valsts pilngadīgos iedzīvotājus par viņu saistību ar politiski nozīmīgām personām un viņu naudas tēriņiem.
Bizness un ekonomika
2016. gada 30. aprīlis, 06:50

Banka par tevi gribēs zināt visu, bet jau tagad anketēšanā paredzams pamatīgs bardaks

Jauns.lv

Pakļaujoties likumam, bankas gada laikā iztaujās savus klientus, vai viņi nav saistīti ar politiski nozīmīgām personām un nav iesaistīti naudas atmazgāšanas shēmās. Tas radīs pamatīgu jucekli. Katra banka uzdos citus jautājumus, nav skaidrs, kas ir politiski nozīmīga persona un cik cieši ar to jābūt saistītam.

Vairākas lietas par šo bankas klientu nopratināšanu ir atrunātas likumā, bet ir arī visnotaļ neskaidri jautājumi. Par politiski nozīmīgu personu ir uzskatāma pašvaldības uzņēmuma augsta līmeņa vadītājs. Piemēram, Rucavas novada komunālā dienesta vadītājs bez šaubām ir ļoti nozīmīgs cilvēks novadā, bet valsts mērogā viņš var būt „sīkaļa”. Vienlaikus par ar politiski nozīmīgu personu cieši saistītu cilvēku uzskatāma arī „laulātam pielīdzināta persona”. Bet ja nu šīs ir homoseksuālas personas? Pēc mūsu valsts likumdošanas cilvēks par laulātajam pielīdzināmu personu uzskatāms tikai gadījumā, ja valsts likumi nosaka šādu statusu. Kā zināms, mūsu valstī viendzimuma kopdzīve nav legalizēta, un homoseksuāli cilvēki, kuri katru nakti nakšņo vienā gultā juridiski nav „cieši saistīti”.

Bankas lēš, ka Latvijā varētu būt ap 200 000 politiski nozīmīgu personu, to ģimenes locekļu un ar politiski nozīmīgām personām cieši saistītu personu. No tām politiski nozīmīgas personas var būt ap 10 000 - 15 000 cilvēku. Jau ziņots, ka Saeima februārī grozīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, nosakot bankām pienākumu padziļināti pārbaudīt Latvijā politiski nozīmīgu personu un ar tām saistīto personu finanses.

Lērums neatbildētu jautājumu

Nevienas Kasjauns.lv uzrunātās bankas pārstāvis tā arī skaidri nespēja noformulēt, kā strīdīgos gadījumos identificēt „ciešās attiecības” ar politiski nozīmīgu personu. Tāpat visnotaļ plaši ir traktējami noteikumi, kas ir „politiski nozīmīga persona”. Ja par ministriem un Saeimas deputātiem viss ir skaidrs, tad skaidri nav noteikts, kā ir ar pašvaldības uzņēmumu vadītājiem, piemēram, cik lielai jābūt pašvaldības infrastruktūrai, lai tā būtu „politiski nozīmīga”. Un ja nu kāds Kombuļu pagasta mazpartijas priekšsēža vietnieks sevi uzskata par politisko lauvu, bet banka to nevēlas atzīt?

Tāpat bankas nav arī vienojošās, kādus jautājumus uzdos saviem klientiem. Katra banka izstrādās savu anketu. Nav arī skaidrs, ka tās komunicēs ar cilvēkiem, kuri nelieto internetbanku un kā sodīs cilvēkus, kuri neatbildēs uz jautājumiem.

Pagaidām bankas tikai izteic minējumus, ka ar komunicēties negribīgiem klientiem tās centīsies sarunāt tikšanos banku filiālēs, bet nerunātnīgākos, iespējams, sodīšot ar internetbankas pakalpojumu ierobežošanu vai pat padzīšanu no savas bankas klientu loka.

Mulsinošā banku ziņkārība

Katrā ziņā tas, uz kādiem jautājumiem būs jāatbild, ir atkarīgs no katras bankas izdomas un intereses. Latvijas Komercbanku asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace Kasjauns.lv teica: „Vienotas anketas nav, tas ir katras bankas ziņā – vai un kādus jautājumus uzdot saviem klientiem papildus jau esošajai „Zini savu klientu” politikai”.

Pirmie šādus bankas jautājumus saņēma DNB bankas klienti. Un tie daudziem bija visnotaļ mulsinoši: kāds ir jūsu ienākumu avots; cik vidēji mēnesī kontā ieskaita skaidru naudu; kādi ir to izmantošanas mērķi; kādi ir jūsu ienākumi (darba alga, dividendes); ja saņemiet ienākumus kā pašnodarbinātā persona – norādiet nodarbošanos; vai izmantojat kontu bankā trešo personu darījumiem; vai esat politiski nozīmīgā persona? Jāteic, ka jautājumu bloks būs samērā vienāds. Varētu vienīgi atšķirties jautājumu forma.

Dažos gadījumos klientiem nācās bankai skaidrot arī privātas lietas, ja to pavada finanšu saistības. Piemēram, kādam varētu būt attiecības, kuras cilvēki nevēlas afišēt, bet viens regulāri dod naudu, piemēram, lai apmaksātu dzīvokļa rēķinu.  

Gada laikā uz šādiem jautājumiem būs jāatbild visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir konti bankās. Ja viņam konti ir vairākās bankās, tad šādai nopratināšanai nāksies iet cauri vairākkārtīgi. Uz šiem jautājumiem nāksies atbildēt gandrīz visiem pilngadīgajiem valsts iedzīvotājiem, varbūt vienīgi izņemot bezpajumtniekus, kuriem nav sava bankas konta.

Draud ar padzīšanu no bankas

Par attiekšanos sniegt atbildes uz bankas jautājumiem var draudēt dažādas sankcijas. „Swedbank” ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka Kasjauns.lv teica: „Katru gadījumu skatīsimies individuāli, sazināsimies ar klientu, lai vienotos par anketas aizpildīšanu, izskaidrojot mērķi un procesu. Klienta pienākums ir norādīt patiesu informācija par savu darbību. Atbildība būs tāda pati kā situācijā, ja klients bankai uzrāda nepatiesu informāciju par citiem jautājumiem. Piemēram, bankai ir tiesības izvērtēt turpmāko sadarbību ar klientu”. Komercbaku asociācijas pārstāve Baiba Melnace piebilda: „Ja nebūs klienta atsaucības, bankas noteikti sākumā mēģinās ar šo klientu papildus komunicēt. Galējā gadījumā banka var pārtraukt sadarbību ar klientu”. SEB bankas Darījumu atbilstības pārvaldes vadītāja Dace Rušiņa teica: „Kritiskos gadījumos banka var lemt par sadarbības neuzsākšanu vai pārtraukšanu (ar klientu)”.

Te jāpiebilst, ka neviena banka tā arī nepaskaidroja, kā atbildes izmānīs no vientuļas pensionāres, kura mīt nomaļā lauku viensētā Kurzemes mežos un savu bankas karti izmanto tikai izņemto naudu no vienīgā pagasta bankomāta.

Bankas slepenos datus izpaudīs daudzām jo daudzām valsts iestādēm

Katrā ziņā banka pēc šīs anketēšanas par jums uzzinās daudz vairāk nekā jūsu laulātais un sola, ka informācija nekut ārpus bankas sienām nenokās, izņemot likumā noteiktos gadījumus, kad šis ziņas jāsniedz atbildīgām instancēm. Un tā ir prāvs skaits – Finanšu tirgus un kapitāla tirgus komisija, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests, tiesas, izmeklēšanas iestādes, prokuratūra, operatīvās darbības subjekti, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, tiesu izpildītāji, Valsts kase, Valsts kontrole, Valsts ieņēmumu dienests, notārs, bāriņtiesa, Latvijas Banka.

Kas ir politiski nozīmīga persona un ar viņu cieši saistīta persona?

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums nosaka, kas ir politiski nozīmīgas personas. Tādas ir: *valsts varas augstākā amatpersona vai valsts administratīvās  vienības (pašvaldības) vadītājs, * valdības vadītājs, * ministrs (ministra vietnieks, ministra vietnieka vietnieks), * valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai valsts administratīvajā vienībā (pašvaldībā), * parlamenta deputāts, * politiskās partijas vadības struktūras (valdes) loceklis, * visu līmeņu tiesu tiesnesis, * augstākās revīzijas (audita) iestādes padomes vai valdes loceklis, * centrālās bankas padomes vai valdes loceklis, * vēstnieks, * pilnvarotais lietvedis, * bruņoto spēku augstākais virsnieks, * valsts kapitālsabiedrības padomes vai valdes loceklis, * starptautiskas organizācijas vadītājs.

Politiski nozīmīgas personas radinieki ir: * laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, * bērns vai viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, * laulātā vai laulātajam pielīdzināmas personas bērns vai viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, * vecāks, vecvecāks vai mazbērns, * brālis vai māsa.

Par ar politiski nozīmīgām personām cieši saistītas personām uzskatāmas, ja tām ir darījuma vai citas ciešas attiecības ar kādu no tām, viņš kopā ar kādu no tām ir akcionārs vai dalībnieks vienā un tajā pašā komercsabiedrībā, vienīgā tāda juridiska veidojuma īpašnieks, kas faktiski izveidots politiski nozīmīgas personas labā.

Neskaidrības, kādas varētu rasties šo personu identifikācijā atzīst arī Komercbanku asociācijas pārstāve Melnace. Viņa Kasjauns.lv teica: „Par radniecību definīcijā ir izklāstīts pavisam skaidri. Neskaidrāks, protams, ir apzīmējums „ciešas attiecības” – nedaudz to skaidro Finanšu kapitāla tirgus komisijas ieteikumi, bet cilvēkiem šaubu vai neskaidrību gadījumos noteikti būtu jā sazinās ar savu banku un jautāt atbalstu un palīdzību. Ir atsevišķas lielās bankas, kas ieviesīs pat atsevišķu konsultāciju līniju klientiem tieši anketas aizpildīšanas palīdzībai”.

Informē pa banku klientu anketēšanu politiski nozīmīgu personu izpētes nolūkos Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA/Video: LETA