Plaši remontdarbi uz ilgu laiku apgrūtinās satiksmi Rīgas centrā
Ko vajag, to vajag, tāpēc pavasarī un vasarā būs jāpacieš neērtības centrālajās ielās - "Rīgas siltums" plāno apjomīgus siltumtīkla remontdarbus un būs traucēta satiksme.
Auto un tehnoloģijas
2016. gada 30. aprīlis, 09:07

Plaši remontdarbi uz ilgu laiku apgrūtinās satiksmi Rīgas centrā

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības siltuma apgādes nodrošinātājs "Rīgas siltums" pavasara un vasaras mēnešos plāno apjomīgus siltumtīkla remontdarbus, kas radīs satiksmes traucējumus.

Remontdarbi Rīgā plānoti vairākos posmos, lai garantētu drošu, kvalitatīvu un nepārtrauktu siltumenerģijas piegādi.

Pēc "Rīgas siltums" paustā, viens no posmiem, kurā tiks veikti remontdarbi, ir Brīvības un Pērnavas ielu krustojums - no ēkas Etnas ielā 5 līdz Brīvības, Senču, Pērnavas ielu krustojumam, līdz Brīvības ielai 163 un līdz Pērnavas ielai, kur siltumtīkli ekspluatācijā ir nu jau vairāk nekā 55 gadus. Remontdarbus plānots veikt no šā gada 29.aprīļa līdz 1.jūlijam.

Plānotie remontdarbi līdz maija vidum tiks veikti arī Satekles ielā - krustojot Lāčplēša ielu tālāk teritorijā gar Satekles ielu, šķērsojot Ģertrūdes ielu 110 un 127, tālāk teritorijā gar Valmieras ielu, šķērsojot Valmieras ielu 4 un 17. Tāpat norādītajā laikā paredzēts veikts remontdarbus Bruņinieku ielā - no Bruņinieku ielas 35 līdz Bruņinieku ielai 43, krustojot Kr.Barona ielu. Abu posmu siltumtīkli ekspluatācijā ir vairāk nekā 30 gadus.

Vasaras mēnešos - jūlijā un augustā - siltumtīklu remontdarbi iecerēti Bruņinieku ielā - no Bruņinieku ielas līdz Lāčplēša ielai un pa Lāčplēša ielu līdz Baznīcas ielai, kur esošais siltumtīkls ekspluatācijā ir teju 50 gadus.

Tāpat norādītajos vasaras mēnešos paredzēti siltumtīkla remontdarbi Lāčplēša ielā - sākot no Baznīcas ielas līdz ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā 39, kur siltumtīkli ekspluatācijā ir vairāk nekā 50 gadus. Šajā laikā plānots remontēt siltumtīklus arī gar Pildas ielu, kuri ekspluatācijā ir gandrīz 30 gadus - šķērsojot Kraukļu ielu pie ēkas Kraukļu ielā 4, šķērsojot Zvārtavas ielu pie ēkas Zvārtavas ielā 3, šķērsojot Strautu ielu pie ēkas Strautu ielā 52, gar Kameņu ielu, šķērsojot Ilūkstes ielu pie t/c "MAXIMA Ilūkstes ielā 24A līdz Akadēmiķa M. Keldiša ielā 1.

"Rīgas siltums" norādīja, ka siltumtīkli norādītajos posmos ir neapmierinošā stāvoklī. Ilgstošas ekspluatācijas rezultātā, kā arī intensīvas transporta kustības dēļ, siltumtīklu būvkonstrukcijas, atrodoties paaugstinātu mainīgu slodžu ietekmē, vietām sākušas plaisāt un drupt. Caur bojātām būvkonstrukcijām siltumtīklu kamerām un kanālos, ieplūstot sāli saturošam sniegam un lietus ūdenim, esošās metālkonstrukcijas un cauruļvadi korodē. Atsevišķos siltumtīklu posmos ir paaugstināti gruntsūdeņi, kas arīdzan bojā noslēgarmatūru un cauruļvadus. Siltumizolācija ir nolietojusies un vairs neatbilst normatīvo aktu prasībām, radot palielinātus siltumenerģijas zudumus. Tāpat siltumtīklos regulāri tiek konstatētas noplūdes.

Siltumtīklu pārbūves laikā plānots izbūvēt pagaidu siltumtīklus, kur tas tehniski būs iespējams, lai "Rīgas siltums" klientiem remontdarbu laikā tiktu nodrošināts karstais ūdens. Pēdējo gadu laikā "Rīgas siltums" veic pagaidu siltumtīklu izbūvi apjomīgu remontdarbu laikā, kad to rekonstrukcijas laikā tiek pārtraukta siltumenerģijas piegāde un ilgstoši var ietekmēt daudzu iedzīvotāju sadzīvi.

"Rīgas siltums" informē, ka, pabeidzot siltumtīklu remontdarbus, tiks veikta būvdarbu teritorijas sakārtošana, tostarp ceļa seguma atjaunošana un teritorijas labiekārtošana.

Realizējot šogad plānotos siltumtīklu remontdarbus, samazināsies siltuma zudumi, un siltumapgādes drošība tiks būtiski paaugstināta. Plānots, ka pēc darbu pabeigšanas, siltuma zudumi tiks samazināti par 5800 megavatstundām gadā.

Pēc "Rīgas siltums" paustā, siltumtīklu remontdarbu plāns ik gadu savlaicīgi tiek sagatavots, to saskaņojot ar Rīgas domes atbildīgajām institūcijām, tostarp ar Satiksmes departamentu. Remontdarbu plāns tiek saskaņots, lai paredzēto remontdarbu veikšana sakristu ar ielu rekonstrukciju plāniem – vispirms nomainot novecojušās inženierkomunikācijas un tikai pēc tam atjaunojot ielu segumu.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. No uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas 77% tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu  kopējais garums ir 900 kilometru, no kuriem 75% atrodas "Rīgas siltuma" īpašumā. Uzņēmuma akcionāri ir Latvijas valsts – 48,995%,  Rīgas  dome – 49%, "Enerģijas Risinājumi. RIX" – 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" – 0,005%.

BNS/Foto: Lita Krone/LETA