Porcelānam un uzņēmējdarbībai veltītas kolekcijas monētas kals Lietuvā
Šogad Latvijas Banka plāno izlaist septiņas kolekcijas monētas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 1. maijs, 21:18

Porcelānam un uzņēmējdarbībai veltītas kolekcijas monētas kals Lietuvā

Jauns.lv

Gan Latvijas Bankas iecerēto porcelānam veltīto sudraba kolekcijas monētu, gan uzņēmējdarbībai veltīto sudraba kolekcijas monētu kals Lietuvas kaltuve UAB "Lietuvos Monetų Kalykla".

Jau ziņots, ka porcelānam veltītā monēta būs apaļa. Plānotā monētas maksimālā tirāža ir 5000 eksemplāru. Tirāžas pirmā daļa - 3000 eksemplāru.

Savukārt uzņēmējdarbībai veltītā sudraba kolekcijas monēta plānota desmitstūra formā. Monētas tirāža - 3000 eksemplāru.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka plānotā līgumcena par uzņēmējdarbībai veltītas sudraba kolekcijas monētas izgatavošanu un piegādi ir 73 026 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, bet par Latvijas porcelānam veltītas sudraba kolekcijas monētas izgatavošanu un piegādi - 88 380 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Banka plāno izlaist septiņas kolekcijas monētas - bez minētajām divām arī Ziemassvētku kaujām veltītu monētu, Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejai veltītu monētu un inovatīvu monētu "Zeme". Pie interesentiem jau nonākusi šī gada pirmā kolekcijas monēta - "Pasaku monēta II. Eža kažociņš". Šī kolekcijas monēta izpelnījās lielu interesi, un monētas pirmā tirāžas daļa jeb 5000 monētas tika izpārdotas dažu stundu laikā kopš tirdzniecības sākuma vai tika rezervētas vēlākai izpirkšanai.

Šogad plānots izlaist arī zelta monētu "Zelta sakta I".

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas interneta vietnē.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/LETA