foto: Shutterstock
Lielbritānija nāk klajā ar noteikumiem, kas attiecas uz britu precēm ES tirgū
Bizness un ekonomika
2017. gada 21. augusts, 22:56

Lielbritānija nāk klajā ar noteikumiem, kas attiecas uz britu precēm ES tirgū

LETA

Lielbritānijas preces, kuras nonākušas tirgū vēl pirms "Breksita", arī pēc Lielbritānijas aiziešanas no Eiropas Savienības (ES) blokā jāturpina tirgot saskaņā ar pašreizējiem nosacījumiem, pirmdien paziņojusi Londona.

Dokumentā, kas sagatavots pirms nākamnedēļ paredzētās izstāšanās sarunu nākamās kārtas, Apvienotās Karalistes valdība arī atkārtoti uzsvērusi, ka šī brīža sarunas par "Breksitu" ir "nesaraujami" saistītas ar nākotnes savstarpējās tirdzniecības nosacījumiem un tāpēc abi jautājumi apspriežami vienlaicīgi.

Lielbritānijas "Breksita" ministrs Deivids Deiviss norādīja, ka Londonas priekšlikumi "palīdzēs sniegt uzņēmumiem un patērētājiem drošību un pārliecību par Apvienoto Karalisti kā par ekonomikas lielvalsti" arī pēc izstāšanās no ES.

"Ir nepārprotami, ka mūsu atdalīšanās no ES un nākotnes attiecības ir nesaraujami saistītas," uzsvēra Deiviss.

Tomēr šie aicinājumi kārtējo reizi saskārušies ar vēsu Briseles reakciju.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis Aleksandrs Vinteršteins atkārtoti norādīja uz ES nostāju, ka vispirms esot jāpanāk "apmierinošs progress" trijos svarīgākajos jautājumos - Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesības, tā dēvētais izstāšanās rēķins un robeža starp Īriju un Ziemeļīriju.

"Svarīgi saprast vienu lietu - pulkstenis tikšķ, un mums nav laika, ko izšķiest. Mums jāķeras pie darba," piebilda Vinteršteins.

Pagājušajā nedēļā Lielbritānija piedāvāja izveidot "pagaidu muitas ūniju" ar ES, kas darbotos uzreiz pēc "Breksita", taču ES amatpersonas, šo ideju noraidīja, nosaucot to par "fantāziju".