foto: AP/Scanpix/LETA
PVD atklāj biodrošības trūkumus gandrīz visās cūkkopības fermās
Bizness un ekonomika
2017. gada 17. augusts, 16:15

PVD atklāj biodrošības trūkumus gandrīz visās cūkkopības fermās

LETA

Lielāki vai mazāki biodrošības uzlabošanas ieteikumi ir gandrīz katrā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) auditētajā cūkkopības fermā, komentējot PVD auditu rezultātus Latvijas cūkkopības fermās saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), sacīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa teica, ka saistībā ar ĀCM izplatību ir PVD ir pabeidzis auditu 41 komercsabiedrībā, un to rezultāti tiks apkopoti un vispirms pārrunāti ar cūkaudzētājiem Latvijas cūkaudzētāju asociācijas (LCAA) sanāksmē, kas plānota rudenī.

"Būtībā garāks vai īsāks rekomendāciju saraksts ir gandrīz katrai saimniecībai, bet jāuzsver, ka ir saimniecības ar ļoti augstu biodrošības līmeni, dažām biodrošības līmenis būtu jāuzlabo, bet atsevišķām tas jāuzlabo būtiski," sacīja Lamberga, neatklājot, cik procentuāli no pārbaudītajām saimniecībām jāuzlabo biodrošība, jo ieteikumi ir ikvienai no tām.

Viņa teica, ka ikviena audita laikā noslēgumā PVD ar fermas atbildīgajām personām pārrunāja konstatējumus, kā arī atstāja rakstisku dokumentu ar konstatējumiem un rekomendācijām.

PVD secinājis, ka kopumā Latvijas cūkaudzētāji labi apzinās riskus un ir informēti par biodrošības prasību nozīmi, tomēr cūku pasargāšana no inficēšanās prasa skrupulozu, nepagurstošu biodrošības pasākumu īstenošanu rutīnā, kas vienlaikus ir izaicinājums.

Viņa pieļāva, ka saistībā ar auditu rezultātiem būtu nepieciešamai arī nelieli precizējumi normatīvajos aktos. To iecerēts pārrunāt ar LCAA un Zemkopības ministrijas atbildīgajiem speciālistiem.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.