Dzīvokļu īre - kas jāņem vērā jauna mājokļa meklējumos?
Bizness un ekonomika
2017. gada 17. augusts, 07:00

Dzīvokļu īre - kas jāņem vērā jauna mājokļa meklējumos?

Jauns.lv

Vēlies pārmaiņas dzīvē un vecais īres līgums iet uz beigām? Laiks jaunam mājoklim! Īres dzīvokļi ir pieejami plašā piedāvājumā dažādās budžeta kategorijās. Ir virkne būtisku nosacījumu, kam jāievērš uzmanība jauna mitekļa meklējumos, lai pēc ievākšanās nevēlami pārsteigumi ietu secen. Vērtīgus padomus īres dzīvokļu medniekiem apkopojuši Kimbi.lv. Lasi tālāk!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rūpīgi novērtē tehnisko stāvokli!
Sakāmvārdu “skopais maksā divreiz” praksē var apliecināt arī dzīvokļu īre. Pirms jāvārda teikšanas jaunam mājoklim novērtē ne tikai tā vispārējo vizuālo izskatu, bet arī konkrēta aprīkojuma stāvokli un nepieciešamību pēc remonta. Pievērs uzmanību:

  • grīdām, sienām un griestiem - novērtē plaisas, defektus, izmantoto materiālu kvalitāti, tostarp, vai sienas nav “kā no papīra” un viegli sabojājamas;
  • santehnikai - kādā stāvoklī ir tualetes pods, duša vai vanna, trubas zem virtuves izlietnes, kādas sadzīves tehnikas iekārtas ir pieejamas un vai tās ir darba kārtībā;
  • mēbelēm - der pārbaudīt, vai “izvelkamais dīvāns” joprojām ir izvelkams, vai virtuves skapīši nekrīt ārā no eņģēm u.tml.; 
  • durvīm un logiem - pārbaudi, kā tie veras, pievērs uzmanību logu kvalitātei un vai garām nepūš vējš;
  • radiatoriem - vai ir pēdējos gados mainīti un regulējumi;
  • ēkas kopējam stāvoklim, balkonu drošībai un jumtam (īpaši svarīgi, izvēloties dzīvokli nama augšējos stāvos).

Ko dos rūpīga izpēte?
Kārtīga dzīvokļa aplūkošana ar “ērgļa aci” ļaus labāk aptvert reālo situāciju un aplēst potenciālos ieguldījumus, kādi tuvākajā laikā varētu būt nepieciešami, kā arī to, vai dzīvokļa īres cena tā stāvoklim ir atbilstoša. Attiecīgi tehniskā stāvokļa novērtējums var palīdzēt pieņemt izšķirošo gala lēmumu, ja citi kritēriji nepalīdz. 

Tā, piemēram, var gadīties, ka ar salīdzinoši nelieliem ieguldījumiem kosmētiskajā remontā varēsi noīrēt dzīvokli par daudz zemāku cenu nekā līdzvērtīgu dzīvokli, kurā šāds remonts jau ir veikts. Šādi Tu tiksi pie izdevīgāka darījuma ilgtermiņā!

Nodrošinies pret zemūdens akmeņiem!
Dzīvokļu īre būs tā reize, kad līguma nosacījumiem nekādā gadījumā nedrīkst automātiski klikšķināt “Esmu iepazinies/Piekrītu”. Pirms tiek parakstīts īres līgums, uzmanīgi iepazīsties ar katru tā punktu un pārliecinies, ka visos punktos minētais ir saprotams un Tevi apmierina. Nebaidies uzdot jautājumus par visu neskaidro – tikai tā Tu varēsi pārliecināties, ka darījums ir drošs un izdevīgs!

Līgums obligāti ir jāslēdz rakstveidā, un tajā jābūt skaidri un precīzi atrunātiem šādiem nosacījumiem:

  • īres cena un norēķinu termiņi;
  • telpu izmantošanas nosacījumi jeb iekšējās kārtības noteikumi;
  • remonta un uzlabojumu iespējas;
  • īres līguma termiņš;
  • īpašnieka vārdam, uzvārdam un personas kodam.

Atceries, ka īres maksu var grozīt tikai tad, ja šāda iespēja ir iepriekš noteikta līgumā! Ja nav, dzīvokļa saimniekam nav tiesību pēkšņi paaugstināt īres maksu.

Noskaidro visas izmaksas!
Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, bez tiešās maksas par dzīvokļa īri laikus precizē arī citas izmaksas, tajā skaitā:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

  • komunālo pakalpojumu izmaksas dažādās sezonās - ūdens, elektrība, apkure u.c. Lai gūtu labāku priekšstatu par gaidāmo, vari palūgt uzrādīt izīrētājam komunālo maksājumu rēķinus par aizvadītajiem vasaras un ziemas mēnešiem;
  • maksu par telpu apsaimniekošanu - atkritumu izvešana, kopējā elektrība, kāpņu telpas uzkopšana, zemes nomas maksa u.c.;
  • drošības naudas apmērus.

Kam paredzēta drošības nauda?
Drošības naudas mērķis ir garantēt, ka īrnieks:

  • brīdī, kad beigsies īres līgums, nodos izīrētās telpas lietošanai derīgā stāvoklī;
  • ir veicis visus īres līgumā paredzētos maksājumus.

Drošības nauda ne vienmēr it tā pati samaksa par pirmo un pēdējo īres mēnesi, bet gan atsevišķs maksājums. Tādējādi rēķinies - lai ievāktos jaunajā miteklī, reālie ieguldījumi var būt daudz lielāki nekā šķitis sākotnēji!

Paredzi neparedzamo!
Arī tad, ja dzīvoklis no pirmā acu uzmetiena šķiet lieliski piemērots, tālredzīgs solis būs novērtēt mājokļa papildu ērtības. Iespējams, ka tās Tev šajā brīdī nav aktuālas, taču pēc kāda laika tādas var kļūt. Tā, piemēram, noskaidro, vai dzīvoklim ir:

  • automašīnu stāvlaukums vai velosipēdu novietne;
  • lifts;
  • pagrabs;
  • tuvumā ērti sabiedriskā transporta mezgli.

Allaž vērts apdomāt, vai jaunā mājokļa platība un plānojums saskan ar Taviem nākotnes plāniem – varbūt iecerēti mājdzīvnieki vai ģimenes pieaugums? Domās esi soli uz priekšu, lai pēc neilga laika nebūtu atkal jādodas lūkoties jauni īres dzīvokļi un jāsāk viss no sākuma.

Neņem “kaķi maisā”!
Svarīgi ir izraudzīto dzīvokli vienmēr apskatīt klātienē, vislabāk – gaišā dienas laikā. Ņem vērā, ka sludinājumam pievienotie fotoattēli var būt maldinoši, uzņemti no neikdienišķiem leņķiem vai pat uzlaboti datorprogrammās. Nedrīkstētu akli uzticēties fotogrāfijām un to iespaidā pieņemt pārsteidzīgus lēmumus. Pat tad, ja šobrīd atrodies ārzemēs un potenciālie īres dzīvokļi Tev personīgi nav sasniedzami, centies sarunāt kādu uzticības personu, kas telpas gatava aplūkot Tavā vietā.

Saldais ēdiens – dzīvokļa labiekārtošana 
Labās ziņas ir tādas, ka pēc atbildīgā darījuma noslēgšanas sāksies patīkamākā daļa – ievākšanās un dzīvokļa iekārtošana atbilstoši savai gaumei.

Ja dzīvokļa labiekārtošanā steidzami nepieciešami papildu līdzekļi, Tev var palīdzēt Kimbi.lv kredītlīnija! Ienāc www.kimbi.lv un uzzini par kredītlīnijas iespējām vairāk! Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savu maksātspēju!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Kimbi.lv