foto: BNS Foto
Zemo cenu veikals "Lidl", kurš grasās ienākt Latvijā, savulaik padarīja trakus iedzīvotājus Lietuvā
Cilvēki iepērkas "Lidl" veikalā Lietuvā.
Bizness un ekonomika
2017. gada 27. jūlijs, 11:47

Zemo cenu veikals "Lidl", kurš grasās ienākt Latvijā, savulaik padarīja trakus iedzīvotājus Lietuvā

Kasjauns.lv

Šonedēļ izskanējis, ka Latvijā drīzumā varētu ienākt Vācijas zemo cenu veikalu tīkls "Lidl", taču iedzīvotāji ar to nav mierā, jo veikala būvniecības dēļ nāktos sašaurināt zaļo zonu Purvciemā. Tikmēr mazumtirdzniecības eksperti lēš, ka jauna spēlētāja ienākšana tirgū nāks par labu, ziņo "lsm.lv", atsaucoties uz LTV7 raidījuma "Segodnja večerom" ziņoto. 

Zemo cenu mazumtirdzniecības tīkla "Lidl" ienākšana jau paguva padarīt trakus iedzīvotājus Lietuvā. Tur "Lidl" ienāca pērn maija nogalē, atverot 15 tirdzniecības centrus, kas izraisīja pat zināmu ažiotāžu. Pie dažiem veikaliem Lietuvā dežurēja "ātrā palīdzība'', jo par spīti karstumam tūkstošiem lietuviešu stundām stāvēja pie ieejas, lai tiktu veikalā, vēstī "lsm.lv".

Cilvēki ķer akcijas "Lidl" veikalos Lietuvā 2017. gada vasarā

15.decembrī Lietuvas pilsētā Panevēžā atvērts Eiropā pazīstamā zīmola "Lidl" veikals.

gallery icon
105

"Tirgus vienmēr mainās, attīstās un nestāv uz vietas. Piemēram, viens tirgus dalībnieks "Prisma" aizgāja, cits pēc laika atnāks. Patērētājs iegūs jebkurā gadījumā tāpēc, ka cenas lielveikalos samazināsies. Un Lietuvas piemērs rāda, ka "Lidl" ienākšana izraisīja ažiotāžu," teica Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) stratēģiskās komunikācijas direktors Jānis Tomels.

Grūti spriest par veikalu tīkla stratēģiju, taču, spriežot pēc pieredzes citās valstīs, var gaidīt spiedienu uz cenām," atzina Latvijas Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Tāpat KP cer, ka mazumtirdzniecības tīkla attieksme pret saviem piegādātājiem būs godīga. "Katru dienu mēs saskaramies ar to, ka tirgotāji mēģina panākt ļoti lielas atlaides no preču piegādātājiem, bet tanī pašā laikā mēs veikalu plauktos redzam uzcenojumu 30%-50% apmērā," atzina Ābrama.

Pēc veikalu skaita "Lidl" ir piektā lielākā mazumtirdzniecības ķēde pasaulē. Tā ir pārstāvēta visās Eiropas Savienības valstīs, izņemot Latviju un Igauniju. Vācijas veikalu ķēde centās ienākt Latvijā pirms vairāk nekā desmit gadiem un tālab pat iegādājās zemi veikalu būvei. Taču vēlāk – pēc ekonomiskās krīzes reģionā – kompānija pārskatīja savus plānus un zemi pārdeva, ziņo "lsm.lv". 

Zemesgabala Dzelzavas ielā 75b, kur plānota koku izciršana jaunbūvējama lielveikala dēļ, īpašuma attīstītājs ir SIA "Investīciju aģentūra", kurai ir noslēgts līgums par zemesgabala pārdošanu uzņēmumam SIA "MMS Property", kurš savukārt pieder vācu uzņēmumam "CE - Beteiligungs GmbH". Balstoties uz publiski pieejamu informāciju, šis uzņēmums ir "Lidl" ķēdes attīstītājs gan Igaunijā, gan Lietuvā, vēstīja "LNT ziņas". 

To, ka "Lidl" varētu ienākt Latvijā raidījumam apliecinājis Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs. ""Lidl" ir spēris soli, lai ienāktu Latvijā. Ir nopirkts zemes gabals, kurā ir plānots uzbūvēt vairumtirdzniecības bāzi. Tā ir nepieciešama, lai varētu sākt operēt Latvijā," viņš norāda.

Danusēvičs arī vērtē, ka vietējiem uzņēmējiem tas nenozīmējot neko labu, jo "Lidl" pamatā veic globālos iepirkumus, un no Latvijas tikai viens vai divi uzņēmumi varot cerēt uz ilgtermiņa sadarbību.

"Lidl" līdz šim nav paziņojis par ienākšanu Latvijas tirgū. "Lidl" veikalu tīkls patlaban darbojas Lietuvā.

Jau ziņots, ka Purvciemā, Dzelzavas ielā 75B, plānots nocirst 30 kokus, lai būvētu jaunu lielveikalu. To iepriekš apliecināja Rīgas pilsētas būvvaldē. Publiskai apspriešanai tika nodota sešu kļavu, 12 liepu, trīs egļu, viena zeltzaru vītola, vienas zirgkastaņas, piecu bērzu, viena pīlādža un vienas vīksnas ciršana. Publiskā apspriešana noslēdzās šodien.

Zemes īpašnieks un koku ciršanas ierosinātājs ir SIA "Investīciju aģentūra".

Purvciema iedzīvotāji 19.jūlijā rīkoja protesta akciju, lai parakstītos pret minēto koku nociršanu. Kā iepriekš informēja iedzīvotāju pārstāve Kristīne Mihailova, Purvciema iedzīvotāji neatbalsta koku nociršanu, lai to vietā uzbūvētu lielveikalu un pauž neizpratni par to, ka sabiedrībai nav iespēju uzzināt, kāds lielveikals šajā vietā tiks būvēts.