foto: Shutterstock
Zinātnieki atklāj, ka laimi VAR nopirkt par naudu
Zinātniekiem izdevies atklāt, kam tieši vērts tērēt naudu, lai justos laimīgāks.
Bizness un ekonomika
2017. gada 27. jūlijs, 05:39

Zinātnieki atklāj, ka laimi VAR nopirkt par naudu

Kasjauns.lv

Daži apgalvo, ka laimi par naudu nopirkt nevar, taču zinātne tam nepiekrīt. Pētnieku grupa no Hārvardas ir atklājusi, kam tieši vajag tērēt naudu, lai kļūtu apmierinātāks ar savu dzīvi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Starptautiska pētnieku grupa ir pierādījusi, ka var sevi padarīt laimīgāku, maksājot citiem cilvēkiem par laikietilpīgu darbu veikšanu jūsu vietā.

Pētījums liek secināt, ka nav nozīmes, cik naudas jums ir. Ja jums pietrūkst laika, jūsu apmierinātība ar dzīvi var tikt uzlabota, maksājot naudu par minūtēm, kuras varat izmantot pēc saviem ieskatiem.

Hārvardas Biznesa skolas pētnieki apkopoja 4 500 cilvēku aptaujas datus no ASV, Kanādas, Dānijas un Nīderlandes. Aptaujā tika jautāts, vai cilvēki maksā citiem par "neiepriecinošu ikdienas uzdevumu" darīšanu, lai "palielinātu savu brīvo laiku."

28% aptaujāto atbildēja "Jā." Šie cilvēki tērēja vidēji 147 ASV dolārus mēnesī, lai iegūtu sev vairāk brīvā laika.

To, ko viņi zaudēja naudā, viņi atguva laimē. Pētnieki atklāja, ka cilvēki, kuri tērēja naudu par laiku bija apmierinātāki ar dzīvi nekā tie, kuri to nedarīja. Viņi arī retāk pauduši, ka izjūt "laika stresu," kas raksturo zemu dzīves apmierinātības līmeni.

Šie rezultāti bija līdzīgi, neatkarīgi no tā, kādi bija cilvēku ienākumi un tēriņi citām ikdienas vajadzībām.

Pētnieki arī veica eksperimentu ar 60 strādājošiem brīvprātīgajiem no Vankūveras. 

Divas nedēļas nogales pēc kārtas pētnieki deva brīvprātīgajiem 40 dolārus tēriņiem. Vienā nedēļas nogalē tika lūgts izlietot naudu materiālām vērtībām, otrā nedēļas nogalē - izlietot naudu kam tādam, kas dotu viņiem pašiem brīvo laiku. Pētnieki aptaujāja brīvprātīgos par to, kā viņi šajās nedēļās jutušies pēc naudas izlietošanas.

Kā jau tika gaidīts, brīvprātīgie atzina, ka jutuši mazāk stresa tajā nedēļā, kad izdevies ietaupīt laiku par naudu, nekā tajā nedēļā, kad pirkuši kādu materiālo labumu.

Viņi arī jutuši vairāk pozitīvu emociju (prieku un entuziasmu)  un mazāk negatīvu emociju (dusmas, bailes, nervozitāti) tajā nedēļā, kad pirkuši sev brīvo laiku.

Citiem vārdiem sakot, zinātniekiem ir izdevies atklāt veidu, kā par naudu var nopirkt laimi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas