Ceļojot Eiropā, vairs nebūs jābaidās par grandioziem telefona rēķiniem
No 2017.gada jūnija par viesabonēšanas sadārdzinājumu vairs nevajadzēs satraukties.
Bizness un ekonomika
2016. gada 9. maijs, 06:10

Ceļojot Eiropā, vairs nebūs jābaidās par grandioziem telefona rēķiniem

Jauns.lv

Ar 30.aprīli ieviestās izmaiņas ir pirmie soļi pretī Eiropas Savienības (ES) iecerei savā teritorijā līdz 2017.gada jūnijam izskaust mobilo sakaru operatoru viesabonēšanas uzcenojumu kā tādu. Eiropas Parlamenta pieņemtā jaunā telekomunikāciju tiesību aktu pakete arī paredz nodrošināt vienlīdzīgas tiesības piekļuvei internetam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šausmu stāsti par ceļotājiem vai tūristiem, kuri, ierodoties svešā valstī, aizmirst savā tālrunī izslēgt viesabonēšanu, publiskajā telpā parādās ik pa laikam. Taču, sākot ar 2017.gada jūniju, ES robežās raizēties par šīs dārgās kļūdas pieļaušanu vairs nebūs iemeslu, turklāt, kā informē aģentūra LETA, no šī gada 30.aprīļa uzsākts pārejas periods, kura laikā mobilo sakaru operatoru uzliktais viesabonēšanas uzcenojums (ar PVN) nedrīkst pārsniegt:

0,23 eiro par veiktā zvana minūti

0,0137 eiro par saņemtā zvana minūti

0,073 eiro par īsziņu

0,242 eiro par megabaitu

Pieņemtās izmaiņas ļauj arī piedāvāt pakalpojumus par fiksētu maksu dienā vai tarifu plānus ar atšķirīgiem tarifiem, ja lietotāji tādus izvēlējušies.

Iespējami izņēmuma gadījumi

Noteikumi gan paredz izņēmuma gadījumus – Eiropas Parlamenta informācijas birojs Latvijā skaidro, ka gadījumā, ja mobilo sakaru operators varēs pierādīt, ka viņš nespēj atpelnīt izmaksas, ko rada sakaru nodrošināšana citās ES dalībvalstīs, un ka jaunie noteikumi ietekmēs arī cenas vietējiem abonentiem, regulators katrā dalībvalstī (Latvijā – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija) varēs atļaut ārkārtas gadījumā noteikt nelielu papildmaksu, lai atgūtu šīs izmaksas. Dalībvalstu regulatoriem gan būs tiesības operatora noteikto piemaksu mainīt vai neatļaut.

Latvijas operatori savukārt apgalvo, ka šobrīd ir pāragri prognozēt, vai nepieciešamība pēc šādas peļņas radīsies. „Šobrīd vēl pielāgojamies tikko apstiprinātajām izmaiņām, un ir stipri pāragri izteikt prognozes par to, kā būs pēc 2017.gada jūnija izmaiņām,” stāsta operatora „Bite” preses sekretāre Anete Jansone.

Līdzīgi šobrīd domā arī LMT. „Latvijā klientiem ir zemākie tarifi par zvana minūti Eiropā. To nodrošina pārdomātas investīcijas un inovatīvi risinājumi tīkla un pakalpojumu attīstībā. Izteikt prognozes par periodu pēc 2017.gadam gan pagaidām būtu par ātru, taču pakalpojumus veidojam un attīstām, plānojot ilgtermiņā.

Operatori nedrīkstēs melot par interneta ātrumu

Jaunā kārtība skars arī internetu. Eiropas Parlaments panācis, ka interneta nodrošinātājiem būs topošajiem līgumslēdzējiem par fiksētā vai mobilā interneta pakalpojumiem skaidri jānorāda, ar kādu vidējo augšupielādes un lejupielādes ātrumu var rēķināties, salīdzinājumā ar tagadējām reklāmām, kurās parasti tiek norādīts maksimālais interneta ātrums.

Datplūsmas atšķirības no solītā, ja tās būs pastāvīgas vai gadīsies regulāri, sniegs lietotājam tiesības uz kompensāciju vai līguma laušanu. Dalībvalstu regulatori būs atbildīgi par lēmumu, vai solītā un reālā interneta ātruma atšķirības ir pietiekamas, lai to uzskatītu par līguma pārkāpumu.

Brīva piekļuve internetam

Interneta pieslēguma nodrošinātājiem būs arī pienākums vienlīdzīgi izturēties pret visu veidu saturu, proti, vairs nedrīkstēs bloķēt vai palēnināt piekļuvi noteiktam saturam komerciālu apsvērumu dēļ. To drīkstēs darīt vien tad, ja tas būs vajadzīgs tiesas spriedumu pildīšanai, tiesību aktu pildīšanai, kiberuzbrukumu apkarošanai vai datplūsmas pārblīves novēršanai.

Tomēr operatoriem būs ļauts piedāvāt specializētus pakalpojumus, piemēram, labāku interneta kvalitāti, kas vajadzīga noteiktu pakalpojumu sniegšanai, bet tikai ar nosacījumu, ka tas neietekmēs pārējo datu plūsmas kvalitāti.


Kasjauns.lv/Foto: Europarl.lv, Edijs Pālens/LETA